Τελευταία νέα
ΕΛ.Α.Σ: Η άμυνα της Ελλάδας δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο κομματικής προβολής Ντόρα Μπακογιάννη: «Κλείστο ρε πουλάκι μου» – Ένταση σε συζήτηση για το νοσοκομείο «Πράσινο» δράμα στην Κωνσταντινούπολη: Ηττήθηκε από την Εφές ο Παναθηναϊκός Πολωνία: Στο Συνταγματικό Δικαστήριο η αστυνομία – Για «απόπειρα πραξικοπήματος» κάνει λόγο η αντιπολίτευση ΕΛ.Α.Σ.: Η άμυνα της χώρας αποτελεί εθνική υπόθεση και όχι προεκλογικό εργαλείο Η Ελλάδα βγάζει τους χάρτες στο τραπέζι – Το τουρκολιβυκό μνημόνιο, τα νησιά και η… Τυνησία ΗΠΑ: Αριθμός ρεκόρ 47,9 εκατομμύρια έχουν ήδη ψηφίσει – Αυξημένη συμμετοχή για Δημοκρατικούς, Αφροαμερικάνους, ισπανόφωνους Νέα προφυλάκιση για το «Χωριάτικο»: Προσωρινά κρατούμενη η κόρη του λογιστή Ομαδικός βιασμός στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ: Μετά τον σάλο η υπόθεση περνά στην αστυνομία της Νέας Υόρκης Τσίπρας: «Να είναι ο τελευταίος χειμώνας με κυβέρνηση Μητσοτάκη – Δεν θα γίνουμε δεκανίκι της Δεξιάς» Binance: Τι γνωρίζουμε για την κλοπή 6,3 δισ. δολαρίων – Η μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση, η Βόρεια Κορέα και ο λογαριασμός Σία Κοσιώνη για την έκρηξη στην Πλάκα: «Θα μπορούσε να έχει οδηγήσει και τη δική μου οικογένεια σε τραγωδία» [βίντεο]
Efsyn.gr

Διπλωματικό παρασκήνιο στους G20: Ακυρώθηκε η οικογενειακή φωτογραφία λόγω της παρουσίας του Σεργκέι Λαβρόφ

Με ένα διπλωματικό απρόοπτο ξεκίνησαν οι εργασίες της συνόδου της G20 καθώς η παρουσία του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ έφερε αντιδράσεις.
Η σύνοδος που φιλοξενείται σήμερα και αύριο στην Ατλάντα της Τζόρτζια, διεξάγεται λίγες μόλις ημέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές της προσεχούς Τρίτης στις ΗΠΑ. Στόχος της είναι να προετοιμάσει το έδαφος για τη σύνοδο, στα μέσα Δεκεμβρίου, που θα φιλοξενήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη λέσχη του γκολφ του, κοντά στο Μαϊάμι της Φλόριντας.
Κάνοντας λόγο για μια «αποφασιστική στιγμή» για όλον τον κόσμο, οΜάρκο Ρούμπιο είπε στην εναρκτήρια ομιλία του ότι «αντιμετωπίζουμε μια σειρά αλληλοεξαρτώμενων οικονομικών και γεωπολιτικών κρίσεων, πολλές εκ των οποίων συνιστούν σοβαρή απειλή για τα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομικής τάξης».
Η G20 περιλαμβάνει τις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες βιομηχανικά χώρες (όπως ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Γαλλία, Βραζιλία) καθώς και την Τουρκία, όμως εμφανίζεται διχασμένη σε σημαντικά ζητήματα, όπως είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Για τον πόλεμο αυτόν, οι διαπραγματεύσεις έχουν διακοπεί από τις αρχές του έτους. Μια συνάντηση μεταξύ Ρώσων, Ουκρανών και Αμερικανών ενδέχεται να διεξαχθεί τον Νοέμβριο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ώστε να δοθεί μια ώθηση στην ειρηνευτική προσπάθεια, όμως η Ουάσιγκτον δεν το έχει επιβεβαίωσει ακόμη.
Χωρίς οικογενειακή φωτογραφία
Κατόπιν πρόσκλησης των ΗΠΑ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ βρίσκεται στην Ατλάντα, όμως κανείς δεν περιμένει να σημειωθεί κάποια εντυπωσιακή πρόοδος.
Αντιθέτως, η σύνοδος ξεκίνησε προβληματικά: η παραδοσιακή «οικογενειακή φωτογραφία» ματαιώθηκε επειδή οι Ευρωπαίοι δεν ήθελαν να εμφανιστούν δίπλα στον Λαβρόφ.
Πάντως ο Ρώσος υπουργός βρίσκεται μέσα στην αίθουσα όπου διεξάγεται η σύνοδος, σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο της πόλης.
Η παρουσία του «σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιεί τις πράξεις του ούτε τις θέσεις του», ανέφερε μια διπλωματική πηγή πριν από τη συνάντηση, προσθέτοντας ότι «οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται σθεναρά τη γραμμή τους για την Ουκρανία».
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προσκαλέσει τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη σύνοδο κορυφής της G20 τον Δεκέμβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά περιμένει ακόμη την επιβεβαίωση ότι θα παραστεί.
Η κυβέρνηση Τραμπ, η οποία ασκεί την τρέχουσα προεδρία της G20 προτού παραδώσει τη σκυτάλη στο Ηνωμένο Βασίλειο, κρίνει ότι αυτός ο θεσμός έχει παρεκκλίνει από τους αρχικούς του στόχους και επιχειρεί να της δώσει νέα κατεύθυνση, υποστηρίζοντας ότι η παγκόσμια ασφάλεια και η οικονομική ευημερία είναι αλληλοεξαρτώμενες.
Στην Ατλάντα, «οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στις προκλήσεις που σχετίζονται με την ενέργεια και την αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς και τον εντοπισμό μέσων για την από κοινού αντιμετώπιση του αντίκτυπου των γεωπολιτικών εντάσεων στην οικονομική ασφάλεια», εξήγησε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Υπογράμμισε επίση τη σημασία της πρόσβασης στην ενέργεια, η οποία είναι απαραίτητη για αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη.
Δεν αναμένεται κάποιο «ανακοινωθέν» μετά το πέρας της συνόδου, παρά μόνο η έκδοση «συμπερασμάτων» από την αμερικανική προεδρία.
Από τη σύνοδο απουσιάζει η Νότια Αφρική, η οποια έχει μπει στο στόχαστρο των ΗΠΑ που την κατηγορεί για διώξεις σε βάρος των απογόνων των λευκών Ευρωπαίων αποίκων, των Αφρικάνερ. Αντιθέτως, η Ουάσιγκτον προσκάλεσε την Πολωνία, εκφράζοντας την επιθυμία να γίνει αυτή η χώρα πλήρες μέλος.
Οι παρατηρητές παρακολουθούν επίσης για τυχόν επαφές μεταξύ του Ρούμπιο και του Βραζιλιανού ομολόγου του Μάουρο Βιέιρα. Οι ΗΠΑ δέχτηκαν τις προηγούμενες ημέρες να φιλοξενήσουν τον Φλάβιο Μπολσονάρου, ο οποίος έφυγε από τη χώρα του, αν και είχε εκδοθεί απαγόρευση εξόδου, μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής από τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...