Τελευταία νέα
Αλέξης Τσίπρας: «Τους φόβισε το κύμα αλληλεγγύης» – Νίκη η απόσυρση του άρθρου για πλειστηριασμούς και εξώσεις Τι περίμενε ο Νίκος Ανδρουλάκης; Κέρκυρα: Τραυματίστηκε 28χρονος από σκάγια ενώ οδηγούσε – Ερευνάται το περιστατικό Στη Μεσσηνία τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας – Οι σταθμοί της επίσκεψής του Επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μεσσηνία Pizza Fan: «Θα κινηθούμε νομικά εάν δεν πληρωθούμε» – Καταγγελίες για λιγότερες δηλωμένες ώρες στην ΕΡΓΑΝΗ Τι συμβαίνει στην Πολωνία: Η «καθαίρεση» του προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου και ο έλεγχος της δικαιοσύνης Ο Παναγιώτης Φασούλας θα διεκδικήσει την προεδρία της ΕΟΚ – Το «μπασκετικό μέτωπο» που θα επιδιώξει «Η Gen Ζ έχει το λόγο»: Σε ρυθμούς κινητοποίησης η Γερμανία – Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους σε 34 πόλεις ΝΔ: Αυτές είναι οι νέες υποψηφιότητες σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Αττική-Προεκλογική ετοιμότητα με περιοδείες, πρόγραμμα Η ιστορία του γαλαζοαίματου κομμουνιστή Λουκίνο Βισκόντι: Κορυφαίος δημιουργός και μέγας αντιφατικός Σταθερότητα και Συνεργασίες: Οι Προκλήσεις της Πολυδιάσπασης
Efsyn.gr

Δισκοκριτική: Queens of the Stone Age, Max Richter, Fat Dog, M83

QUEENS OF THE STONE AGE
PERFECΤH
Το ένατο studio album του Josh Homme και της αρμάδας του δημιουργεί την πιο μεγάλη απόσταση που είχε ποτέ η μπάντα από το σκληρό πρόσωπό της
Matador
★ ★ ★ ★ ☆
Μία από τις σημαντικότερες μπάντες του 21ου αιώνα βάζει στην άκρη τα γκάζια και επενδύει στο συναίσθημα
Οι Queens of The Stone Age είναι από εκείνες τις λίγες μπάντες που κάθε κυκλοφορία τους είναι «καταδικασμένη» να διχάζει το κοινό. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, από τότε δηλαδή που οι QOTSA άρχισαν να παίρνουν αποστάσεις από το πρωτοπόρο και φρενήρες rock που καθόρισε τον σκληρό ήχο στον 21ο αιώνα, η συζήτηση απλώς μεγαλώνει. Ετσι γίνεται και με το «Perfecth», το ένατο studio album του Josh Homme και της αρμάδας του, το οποίο δημιουργεί και την πιο μεγάλη απόσταση που είχε ποτέ η μπάντα από το σκληρό πρόσωπό της.
Εάν θελήσουμε να βάλουμε το «Perfecth» στη ζυγαριά απέναντι σε άλμπουμ όπως τα «Songs For The Deaf» ή «Lullabies To Paralyze» θα κάνουμε ένα σημαντικό λάθος. Θα αγνοήσουμε, δηλαδή, το γεγονός ότι ο Josh Homme και οι -σταθεροί πλέον- συνεργάτες του μεγαλώνουν, ωριμάζουν, αντιλαμβάνονται τη μουσική διαφορετικά και δοκιμάζουν καινούργια πράγματα. Ο ίδιος ο ιθύνων νους της μπάντας έχει περάσει τη δική του προσωπική μάχη με τον καρκίνο τα τελευταία χρόνια και αυτό δεν είναι κάτι που θα τον άφηνε ανεπηρέαστο. Παράλληλα είναι ένας καλλιτέχνης που έχει δείξει ότι δεν βάζει όρια στην καλλιτεχνική δημιουργία.
Ο δίσκος κινείται σε πιο χαμηλό και «ήσυχο» τέμπο, με την μπάντα να επενδύει πάρα πολύ στις μελωδίες και πάνω από όλα στο συναίσθημα, την αγάπη και τις επιπλοκές της. Από την εισαγωγή ώς το ρεφρέν τού «Where the Goth Girls At», από την ατμόσφαιρα του «Mono» μέχρι το εκπληκτικό κλείσιμο το «Perfecth» είναι μια ειλικρινής, ανθρώπινη και άκρως ευάλωτη δουλειά, που στέκεται επάξια μέσα σε μια δισκογραφία γεμάτη αριστουργήματα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
MAX RICHTER
WHILE THE FLOOD RAGES Decca Records
★ ★ ★ ★ ☆

Το νέο άλμπουμ του Max Richter περιλαμβάνει τη μουσική που συνέθεσε για το μπαλέτο «MaddAddam» του χορογράφου Wayne McGregor, μια συμπαραγωγή των National Ballet Of Canada – Royal Opera House εμπνευσμένη από την ομώνυμη δυστοπική τριλογία της Margaret Atwood. Ακόμα μία εξαιρετική δουλειά ενός εκ των κορυφαίων συνθετών ορχηστρικής μουσικής του 21ου αιώνα, που έχει τη μελωδική ευφυΐα και την πνευματικότητα να μετατρέπει τη λογοτεχνία και τις σύγχρονες κοινωνικές ανησυχίες -εδώ τη ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη, την οικολογική κρίση, την ανάγκη για ανθρώπινη επαφή- σε επιβλητικά ηχοτοπία συνδυάζοντας μοναδικά παραδοσιακές ενορχηστρώσεις με σύγχρονα ηλεκτρονικά στοιχεία. Αντιπροσωπευτικά δείγματα των προαναφερθέντων, οι συνθέσεις «Wave After Wave», «My Body Is My Earthly Ark», «Now We Can Sing» και η ομότιτλη.
ΔΩΡΑ ΣΕΛΛΑ
FAT DOG
CANCEL ME (I’M TIRED)
Domino
★★★☆☆

Αν σας λέει κάτι, που πρέπει να σας λέει, αυτό είναι το «album of the month» στο φημισμένο δισκοπωλείο του Λονδίνου Rough Trade στη Liverpool Street. Οι Fat Dog είναι από το νότιο Λονδίνο και παίζουν ένα μίγμα από punk, rock και electro. Με πάνκικα φωνητικά και αισθητική, αλλά και club-ίστικη λογική. Κάποτε είχαν πει ότι κάνουν «modular songwriting», ένας δικός τους όρος που περιγράφει την πρακτική τους: γράφουν διαφορετικά μουσικά τμήματα και τα ενώνουν μεταξύ τους. Ακούγεται πολύ ενδιαφέρον.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
M83
I WROTE YOU A LETTER
Other Suns
★★★☆☆

Οι M83 είναι ένας στην ουσία, ο M83 δηλαδή, κατά κόσμον Anthony Gonzalez (στην αρχή ξεκίνησαν ως ντουέτο). Και βγάζει πλέον τα άλμπουμ του στη δική του εταιρεία. Εδώ είναι η νέα κυκλοφορία του, ηλεκτρονική όπως πάντα, dance αλλά και industrial, ambient και εγκεφαλική. Σαν να στήνει ένα wall of sound ο τύπος στις «σκληρές» του στιγμές. Κορυφαίο track το «Blister Sunrise» που ανοίγει χαοτικά τον δίσκο και είναι το πρώτο του single. Σούπερ. Από τους δίσκους της χρονιάς.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...