Τελευταία νέα
Αλέξης Τσίπρας: Η καλύτερη απάντηση στον Γεωργιάδη τα όσα λένε οι υγειονομικοί – Η ανάρτηση Ισπανία: Το μήνυμα του τερματοφύλακα μετά την τραγωδία με τον νεκρό ποδοσφαιριστή – «Οι πιο δύσκολες ημέρες της ζωής μου» Κόλαφος της Κομισιόν για την Τουρκία: Στο στόχαστρο η «Γαλάζια Πατρίδα», το casus belli και το τουρκολιβυκό μνημόνιο Βουλή: Μπρα ντε φερ Πιερρακάκη-Ανδρουλάκη στο όνομα της συναίνεσης- Αιχμηρή επίθεση και στον Τσίπρα Στην Βουλή η δικογραφία για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα επί ΣΥΡΙΖΑ – Ο Βελόπουλος ζητά προανακριτική για τον Τσίπρα Χέρι χέρι με τον Μητσοτάκη ο Βελόπουλος: Ζητάει προανακριτική για τον… Τσίπρα Κώστας Καρπουχτσής: «Το δημόσιο χρήμα απαιτεί διαφάνεια και λογοδοσία – Απαντήσεις τώρα» Αποστάσεις Βανς από Τραμπ μετά τη συντριβή στις ενδιάμεσες εκλογές: «Ο πόλεμος στο Ιράν η αιτία της ήττας» Στάθης Παναγιωτόπουλος: Διακόπηκε η δίκη για revenge porn – Συνέχεια στις 8 Δεκεμβρίου Θεσσαλονίκη: «Η μεγάλη παραπλάνηση στην υπόθεση Πολκ» – Την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου η παρουσίαση του βιβλίου Μαθητικές διαδηλώσεις και στη Δανία: «Ως εδώ» – Χιλιάδες στους δρόμους κατά της περικοπής φοιτητικών επιδομάτων Θεσσαλονίκη: 16χρονη μαθήτρια κατήγγειλε ότι τη χαστούκισε καθηγητής – Διατάχθηκε ΕΔΕ
Efsyn.gr

Πάτρα: Θύελλα αντιδράσεων για την επίθεση φασιστών σε μαθήτρια της ΚΝΕ – «Θα θρηνήσουμε και άλλον Φύσσα;»

Οργή επικρατεί για το νέο περιστατικό φασιστικής βίας, αυτή την φορά στην Πάτρα, με την ΚΝΕ να καταγγέλλει οργανωμένη επίθεση ακροδεξιών σε βάρος ανήλικης, μέλους του Συντονιστικού Μαθητών το βράδυ της Τρίτης.
Από την άγρια επίθεση αρκετά άτομα κατέληξαν στο νοσοκομείο, ενώ «λάδι στη φωτιά» έριξε η ανακοίνωση της αστυνομίας, με το κομμουνιστικό κόμμα να καταγγέλλει την κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε όχι μόνο υπόπτους για την επίθεση, αλλά και άτομα που έτρεξαν για να βοηθήσουν την μαθήτρια.
Κουτσούμπας: «Θα θρηνήσουμε και άλλον Φύσσα και άλλα εγκλήματα;»
Για τη δολοφονική επίθεση φασιστών τοποθετήθηκε μέσα στη Βουλή και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, με τον γ.γ. του ΚΚΕ να καταγγέλλει «τεράστιες, εγκληματικές ευθύνες» της κυβέρνησης.
«Αφήνετε τα φασιστοειδή να αλωνίζουν» είπε ο Δ. Κουτσούμπας για να προσθέσει «χθες το βράδυ στη Πάτρα φασιστική συμμορία οπλισμένη επιτέθηκε σε μαθήτρια μέλος της ΚΝΕ έξω από το σπίτι της, στους γονείς της – που κατέβηκαν σε βοήθεια- σε γείτονες, συμμαθητές της και φοιτητές που βρέθηκαν δίπλα στο σπίτι, στη πλατεία και προσέτρεξαν σε βοήθεια για να τη γλιτώσουν από τα δολοφονικά τους σχέδια. Η αστυνομία συνέλαβε κάποιους που βρήκε στο αυτοκίνητο τους μέσα όπλο και μαχαίρια και μάλιστα συνέλαβε και αυτούς που προσέτρεξαν σε βοήθεια της μαθήτριας».
Ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους, ο Δημήτρης Κουτσούμπας φώναξε «αίσχος» και σημείωσε πως παρότι το ΚΚΕ έχει θέσει το ζήτημα από νωρίς, ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο αρμόδιος υπουργός έχουν απαντήσει.
«Που θα πάμε; θα θρηνήσουμε και άλλο Φύσσα και άλλα εγκλήματα;», κατέληξε.
Καραθανασόπουλος: «Κατάπτυστη ανακοίνωση από την ΕΛ.ΑΣ.»
Είχε προηγηθεί η οργισμένη τοποθέτηση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Νίκο Καραθανασόπουλο.
Με αφορμή την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό ο κ. Καραθανασόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να πάρουν θέση για την «κατάπτυση» ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Είπε ότι αυτό το δελτίο Τύπου της ΕΛΑΣ «μας οδηγεί σε άλλα συμπεράσματα από την στιγμή που η ίδια η Αστυνομία την θεωρεί “συμπλοκή ανάμεσα σε ανήλικους για προσωπικές διαφορές”» και πρόσθεσε «αλήθεια! σοβαρά μιλάτε;»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ έθεσε το ερώτημα όταν «στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι σε αυτούς τους φασίστες που συνελήφθησαν βρέθηκε πιστόλι με γεμιστήρα που περιείχε πέντε φυσίγγια, σιδερογροθιές, μαχαίρια» και όταν «έστησαν ενέδρα στην κυριολεξία για να επιτεθούν επειδή τρομοκρατούσαν μια πρωτοπόρα μαθήτρια και μέλος της ΚΝΕ, εκπροσώπου στο 15μελές και στο Συντονιστικό των Συλλόγων Μαθητών Πάτρας», «αυτό είναι συμπλοκή ανάμεσα σε ανηλίκους;».
Ανέφερε επίσης ότι χθες το βράδυ είχε επικοινωνία με τον υπεύθυνο αξιωματικό της Ασφάλειας Πάτρας που τον διαβεβαίωσε ότι δεν ήταν συμπλοκή αλλά πράγματι ήταν επίθεση. Και οι αστυνομικοί πήγαν τους τραυματίες μαθητές στο Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας για να τους κάνουν έκθεση σύλληψης. «Δηλαδή να συλλάβουν τα θύματα της επίθεσης;» σχολίασε και τόνισε ότι αυτή η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ «αποτελεί πρόκληση και ξεπλένετε τους φασίστες».
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. που πυροδότησε αντιδράσεις
«Δώδεκα συλλήψεις για υπόθεση συμπλοκής στην Πάτρα
Κατασχέθηκαν πιστόλι Tokarev με γεμιστήρα, μικροποσότητα κάνναβης, πλαστικό ομοίωμα σιδερογροθιάς και κράνος
Συνελήφθησαν, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών, της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πατρών και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Πατρών, δώδεκα ημεδαποί εκ των οποίων ο ένας ανήλικος, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για συμπλοκή, επικίνδυνη σωματική βλάβη και παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί όπλων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με καταγγελία ανήλικης μαθήτριας, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, ομάδα -15- περίπου ατόμων προσέγγισαν την οικία της, όπου την εξύβρισαν και την απείλησαν, ενώ στην συνέχεια μετά από πρόκλησή της μετέβησαν στο σημείο συγγενικά και φιλικά της πρόσωπα. Κατά τη διάρκεια συνομιλιών, προσήλθαν ακόμη -15- άτομα της πρώτης ομάδας οι οποίοι συνεπλάκησαν με τους ήδη παρευρισκόμενους, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οκτώ άτομα και να διακομισθούν σε νοσοκομείο.
Στο πλαίσιο διερεύνησης του περιστατικού διενεργήθηκαν άμεσες αναζητήσεις από τους αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών, της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πατρών και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Πατρών, οι οποίοι εντόπισαν αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν τέσσερις κατηγορούμενοι και σε έρευνα που πραγματοποίησαν βρήκαν στην κατοχή τους και κατάσχεσαν :

1 πιστόλι Tokarev με γεμιστήρα που περιείχε πέντε φυσίγγια,
1 πλαστικό ομοίωμα σιδερογροθιάς,
1 κουκούλα τύπου full face,
1 κράνος και
μικροποσότητα κάνναβης.

Παράλληλα, συνελήφθησαν τα οκτώ άτομα που είχαν διακομισθεί στο νοσοκομείο, για τα αδικήματα της συμπλοκής και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.
Οι τέσσερις συλληφθέντες κατηγορούμενοι, που επέβαιναν στο όχημα, θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αχαΐας.
Από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Πατρών βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες για την ταυτοποίηση των λοιπών εμπλεκομένων στην υπόθεση».
Η καταγγελία της ΚΝΕ για την επίθεση
«Καταγγέλλουμε την οργανωμένη, δολοφονική επίθεση φασιστών με μπράβους, μαχαίρια και σιδερογροθιές εναντίον αγωνίστριας μαθήτριας, μέλους της ΚΝΕ, την οποία είχαν στοχοποιήσει εδώ και μέρες, καθώς και εναντίον φοιτητών, μελών της ΚΝΕ, που βρέθηκαν στο πλευρό της για να την υπερασπιστούν, το βράδυ της Τρίτης, στην περιοχή της Νεάπολης Ζαρουχλέικων στην Πάτρα», αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η ΚΝΕ.
Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, «από τη δολοφονική επίθεση τραυματίστηκαν 8 μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Με την άμεση αντίδραση των κομμουνιστών και κατοίκων της γειτονιάς, οι φασίστες τράπηκαν σε φυγή, ενώ συνελήφθησαν 4 φασιστοειδή».
«Η πρόκληση, όμως, δεν σταμάτησε εκεί. Κράτος και δικαιοσύνη τόλμησαν να προχωρήσουν στη σύλληψη των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που μεταφέρθηκαν τραυματισμένα στο νοσοκομείο με την κατηγορία της “συμπλοκής”. Αντί να συλληφθούν και να διωχθούν οι φασίστες που οργάνωσαν και εκτέλεσαν τη δολοφονική επίθεση, επιχειρείται για μια ακόμα φορά να εξισωθούν τα θύματα με τους θύτες, να παρουσιαστεί μια οργανωμένη φασιστική επίθεση ως δήθεν “συμπλοκή” μεταξύ δύο πλευρών. Πρόκειται για απαράδεκτη και προκλητική μεθόδευση, που αντικειμενικά ξεπλένει τη φασιστική εγκληματική δράση. Είναι βαθιά γελασμένοι αν πιστεύουν ότι με τέτοιες ενέργειες μπορούν να τρομοκρατήσουν το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ,» τονίζεται στην ανακοίνωση.
«Οι φασίστες ενοχλούνται από την πρωτοπόρα δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, από την πάλη τους για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, που γεννά και θρέφει τον φασισμό», επισημαίνεται και υπογραμμίζεται: «Δεν είναι τυχαίο ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε μόλις δύο μέρες πριν από τα νέα μαθητικά και φοιτητικά συλλαλητήρια στις 5 Νοέμβρη. Γι’ αυτό στοχοποίησαν μια πρωτοπόρα μαθήτρια, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πάτρας, και εκλεγμένους συνδικαλιστές φοιτητές, γνωστούς για την αγωνιστική τους δράση», προσθέτει η ΚΝΕ και καταλήγει:
«Σε μια περίοδο που εντείνεται η πολεμική προετοιμασία και κλιμακώνονται τα μέτρα καταστολής ενάντια στο εργατικό – λαϊκό κίνημα, αξιοποιούνται και οι φασιστικές συμμορίες, τα εγκληματικά τους σχέδια, που στηρίζονται πολύμορφα από το σύστημα και το κράτος του.
Όμως, οι φασίστες και τα αφεντικά τους να το βάλουν καλά στο μυαλό τους: Δεν θα τους περάσει. Η οργανωμένη δράση του εργατικού – λαϊκού κινήματος, ο αγώνας των μαθητών και των φοιτητών, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σχολείο, σχολή και γειτονιά, μπορούν να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά τις φασιστικές συμμορίες και να στείλουν τα φασιστικά μορφώματα και τα αφεντικά τους στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας.
Απαιτούμε:

Να σταματήσει τώρα κάθε δίωξη σε βάρος των 6 μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που δέχθηκαν τη δολοφονική επίθεση.
Να συλληφθούν και να καταδικαστούν οι φασίστες που οργάνωσαν και εκτέλεσαν την εγκληματική επίθεση.

Δεν θα επιτρέψουμε στις φασιστικές ομάδες να σηκώσουν κεφάλι.
Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά.
Όλοι αύριο, 5 Νοέμβρη, στα μαθητικά και φοιτητικά συλλαλητήρια».
ΣΥΡΙΖΑ: «Καμία ανοχή στη φασιστική βία και στον εκφοβισμό μαθητών»
Θέση πήρε και ο ΣΥΡΙΖΑ με την Κουμουνδούρου να εκφράζει την αλληλεγγύη της στη μαθήτρια και την οικογένειά της και καταγγέλλει την κυβέρνηση για υιοθέτηση της ακροδεξιάς ατζέντας.
«Ο φασισμός και η τρομοκράτηση των νέων δεν έχουν θέση στα σχολεία, στις γειτονιές και στη δημοκρατία μας» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση
«Το σοβαρό περιστατικό βίας στην Πάτρα, με τις απειλές σε βάρος ανήλικης μαθήτριας, τους οκτώ τραυματίες και τις δώδεκα συλλήψεις προκαλεί αποτροπιασμό.
Οι καταγγελίες για φασιστική επίθεση σε βάρος μαθήτριας που συμμετέχει στο μαθητικό κίνημα και είναι μέλος της ΚΝΕ απαιτούν πλήρη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών.
Σε μια περίοδο που η ακροδεξιά προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι και λανσάρεται με όρους lifestyle, η ανοχή και η υιοθέτηση της ατζέντας της εκ μέρους της κυβέρνησης την ενδυναμώνει.
Κανένα παιδί δεν μπορεί να απειλείται για τις ιδέες και τη συνδικαλιστική ή πολιτική του δράση. Η προστασία των μαθητών από τη βία και τον εκφοβισμό είναι αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση της Πολιτείας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζει την αλληλεγγύη του στη μαθήτρια και την οικογένειά της.
Ο φασισμός και η τρομοκράτηση των νέων δεν έχουν θέση στα σχολεία, στις γειτονιές και στη δημοκρατία μας».
Δήμος Πατρέων: «Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας»
Το περιστατικό στηλίτευσε με αιχμηρά λόγια και η δημοτική αρχή του Κώστα Πελετίδη καταγγέλλοντας τη δολοφονική επίθεση και υπογραμμίζοντας «δεν θα επιτρέψουμε να σπείρουν το δηλητήριό τους, στη νέα γενιά, στα σχολεία των παιδιών μας και στις γειτονιές της Πάτρας!».
Στην ανακοίνωση ο Δήμος, ανάμεσα σε άλλα, υπογραμμίζει «Έχουν ευθύνη το κράτος, η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί τους που βάζουν πλάτη στη δράση τους, τους θρέφουν και τους αξιοποιούν ενάντια σε όσους αγωνίζονται. Ο μόνος τρόπος να απομονωθούν οι φασίστες είναι η οργανωμένη και συλλογική δράση του λαού και της νεολαίας, που θα τους στείλει οριστικά και αμετάκλητα στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας. Απομονώνουμε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά, σε σχολεία και σχολές, δεν θα τους επιτρέψουμε να πλησιάζουν τα παιδιά μας! Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας!»

 

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...