Τελευταία νέα
Παπαστεργίου από συνέδριο της ΚΕΔΕ: “Στηρίζουμε (ψηφιακά) κάθε Δήμο, σε κάθε γωνία της Ελλάδας” Κασσελάκης: Κάτω από το 3% οι «Δημοκράτες» – Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης από την πολιτική σκηνή «Καμπάνα» στον Γιαννακόπουλο από τον αθλητικό δικαστή: Τιμωρήθηκε με 10μηνη απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα ΗΠΑ: «Πέφτουν κεφάλια» στην κυβέρνηση Τραμπ – Μπαράζ ηχηρών παραιτήσεων μετά τη συντριβή στις ενδιάμεσες εκλογές Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ακυρώσαμε τις ναυτιλιακές ανακοινώσεις Ελλάδας – Κύπρου- Δεν υπάρχει έγκριση της Τουρκίας για την έρευνα «Η μάχη του καλωδίου»: Η ελληνική NAVTEX, η διπλή τουρκική πρόκληση και ο γαλλικός παράγοντας  Κλιμακώνει η Άγκυρα: Παράνομες οι έρευνες λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ Καρπουχτσής (ΕΛ.Α.Σ): «Η κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις για το άρθρο 23» – «Επικοινωνιακό μέτρο» η μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα περιόδου ΠΑΣΟΚ για καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: «Το έργο πρέπει να προχωρήσει» Συμφωνία ΠΑΟΚ – Ζίβκοβιτς για νέο συμβόλαιο 4+1 ετών Navtex και από την Κύπρο – Ποιο είναι το δρομολόγιο του «Abeille Marengo» Θεώνη Κουφονικολάκου: «Ο κ. Μητσοτάκης απέτυχε – Το 49% των Ελλήνων δηλώνει ότι υποφέρει από άγχος ή κατάθλιψη που σχετίζεται με την εργασία του»
Efsyn.gr

«Προτεραιότητά μας η ασφάλεια των πολιτών»: Η θέση της Κομισιόν για το μπαράζ απειλών για βόμβες σε αεροπλάνα της Ευρώπης

Τη θέση της για τις πάνω από 20 ψευδείς απειλές για βόμβες που χουν ήδη διαταράξει την εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη από την αρχή της εβδομάδας, αναγκάζοντας τις αρχές να εκτρέψουν ορισμένες πτήσεις ή να απογειώσουν μαχητικά αεροσκάφη για να συνοδεύσουν πολιτικά αεροσκάφη, εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της μεσημβρινής ενημέρωσης συντακτών, η δημοσιογράφος Jeanna Smialek από τους New York Times ρώτησε «αν υπάρχουν νεότερα σχετικά με τις υβριδικές επιθέσεις —ή ό,τι άλλο ήταν αυτό που είδαμε χθες—, δηλαδή τις απειλές για βόμβες που οδήγησαν στην καθήλωση πολλών αεροσκαφών. Υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες; Εξετάζει το ζήτημα η Επιτροπή ή η Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα, με οποιονδήποτε τρόπο»;
»Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Άννα-Κάιζα Ίτκονεν, απάντησε: «Οποιαδήποτε απειλή κατά πολιτών είναι απολύτως απαράδεκτη και ύψιστη προτεραιότητά μας είναι η διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών μας. Σε τέτοιες καταστάσεις —όπου η κύρια ευθύνη για τη διερεύνηση και την εξέταση των ζητημάτων αυτών ανήκει στα κράτη μέλη— εμείς βρισκόμαστε σε επικοινωνία, για παράδειγμα, με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), ο οποίος εξετάζει τις πτυχές που αφορούν την ασφάλεια των αερομεταφορών, καθώς και το κατά πόσον αυτές οι απειλές ασφαλείας ενδέχεται να επηρεάσουν την ασφάλεια των πτήσεων, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.
»Τα περιστατικά που έχουμε δει μέχρι στιγμής αφορούν την ασφάλεια των αερομεταφορών (aviation security). Αυτό σημαίνει ότι εμείς, ως Επιτροπή —ως ρυθμιστική αρχή—, έχουμε θεσπίσει κανόνες που αφορούν την ασφάλεια των αερομεταφορών, όπως, για παράδειγμα, τον έλεγχο των επιβατών, τον έλεγχο του φορτίου κ.λπ. Η εφαρμογή όλων αυτών των κανόνων, καθώς και η διερεύνηση τυχόν απειλών ασφαλείας, εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κρατών μελών. Επομένως, ο ρόλος μας αυτή τη στιγμή είναι να συντονίζουμε τα κράτη μέλη, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει.
»Για τον λόγο αυτό, ο Επίτροπος κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος είναι αρμόδιος για τις μεταφορές, επικοινώνησε με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας. Επίσης, ενεργοποιήσαμε τον μηχανισμό ανταλλαγής πληροφοριών σε επίπεδο ΕΕ. Πρόκειται για μια διαδικασία υπό την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από τα κράτη μέλη για την ανταλλαγή πληροφοριών. Αυτό είναι, λοιπόν, ό,τι κάνει η Επιτροπή αυτή τη στιγμή. Παράλληλα, βρισκόμαστε φυσικά σε πολύ στενή επαφή με τις εθνικές αρχές, προκειμένου να λαμβάνουμε πληροφορίες για τις εξελίξεις».
Ο δημοσιογράφος του Rapporteur Nikolaus Kurmayer ρώτησε: «Αντιλαμβάνομαι ότι υπήρξε μια ομάδα που ανέλαβε την ευθύνη για αυτές τις επιθέσεις —ή απειλές, όπως κι αν θέλουμε να τις αποκαλέσουμε. Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας ποια είναι η εκτίμηση της Επιτροπής; Πρόκειται για βάσιμο ισχυρισμό σχετικά με το ποιος κρύβεται πίσω από αυτές τις απειλές»;
Η κ. Ίτκνονεν απάντησε: «Όχι, δεν μπορώ. Δεν εμπίπτει στη δική μας αρμοδιότητα να εξετάσουμε τις απειλές ή να διενεργήσουμε έρευνα επ’ αυτών. Αυτό αποτελεί αρμοδιότητα των εθνικών αρχών, ενώ εμείς περιορίζουμε τα σχόλιά μας στα ζητήματα για τα οποία διαθέτουμε αρμοδιότητα — και, πράγματι, δεν μας εναπόκειται να αναλάβουμε ερευνητικό ρόλο εν προκειμένω».

Τζιτζικώστας: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα»
Από την πλευρά του ο αρμόδιος για τις μεταφορές Ευρωπαίος Επίτροπος Απόστολος Τζιτζικώστας, σε δήλωσή του ανέφερε: «Είμαι σήμερα εδώ, στο EUROCONTROL, όπου συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τα επανειλημμένα περιστατικά ψευδών απειλών για τοποθέτηση βόμβας σε ευρωπαϊκές πτήσεις. Σήμερα είχαμε 11 νέα περιστατικά σε όλη την Ευρώπη μέχρι στιγμής. Παραμένουμε σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Μόλις ολοκληρώσαμε σύσκεψη με τη συμμετοχή και της EASA, για να αξιολογήσουμε τα σημερινά δεδομένα. Το EUROCONTROL, η EASA, οι διαχειριστές των αεροδρομίων, οι αεροπορικές εταιρείες και οι αρμόδιες εθνικές αρχές συνεργάζονται στενά και συντονισμένα, με απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια των επιβατών και των πληρωμάτων.
»Οι πιλότοι και τα πληρώματα είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι για να διαχειρίζονται τέτοιες καταστάσεις και η συμβολή τους είναι καθοριστική. Θέλω να εξάρω τον επαγγελματισμό και την ψυχραιμία με την οποία ανταποκρίνονται σε αυτές τις ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες. Παράλληλα, παρακολουθούμε διαρκώς τις εξελίξεις και αξιολογούμε διαρκώς κάθε νέο δεδομένο. Την επόμενη εβδομάδα, εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας από τα κράτη μέλη θα συναντηθούν ξανά στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση και να συζητήσουν τα αναγκαία μέτρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και συμβάλει στον καλύτερο δυνατό συντονισμό. Η προτεραιότητά μας είναι ξεκάθαρη: η ασφάλεια των επιβατών και η απρόσκοπτη λειτουργία των ευρωπαϊκών αερομεταφορών».

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...