Τελευταία νέα
 Χατζηδάκης: Κεντροδεξιά που δίνει λύσεις, όχι κεντροδεξιά της νοσταλγίας Κοντογεώργης: Οι απόψεις του κ. Σαμαρά κοιτάζουν στο παρελθόν Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας για το χάος στις πτήσεις: Ποιοι παράγοντες προκαλούν τις καθυστερήσεις Τέλος τα ταξίδια στο εξωτερικό με την παλιά ταυτότητα – Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία Τσίπρας: “Να κάνουμε τη γνώση αξία και την παιδεία δικαίωμα για όλες και για όλους” Γεωργιάδης κατά Σαμαρά για τους «λίγους και εκλεκτούς» του Ταμείου Ανάκαμψης: «Ίδια κριτική με Τσίπρα, Κωνσταντοπούλου, Κασσελάκη, Ανδρουλάκη και Βελόπουλο» ΠΑΣΟΚ: Παρά την έγκαιρη προειδοποίηση, η κυβέρνηση καθυστέρησε χαρακτηριστικά για τις πιέσεις στο σύστημα εναέριας κυκλοφορίας Να καλυφθούν οι θέσεις γιατρών στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας Μουντιάλ 2026: Το μεγάλο στοίχημα για ΗΠΑ και Βέλγιο – Τι ώρα παίζουν σήμερα Το Ναυτοδικείο Πειραιά μεταφέρεται στην Αθήνα και μετονομάζεται Δημοσκόπηση Prorata: Μονοψήφια η διαφορά ΝΔ-ΕΛ.Α.Σ. – Ντέρμπι ΠΑΣΟΚ με Καρυστιανού Άδωνις Γεωργιάδης: Λυπάμαι που ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε τις κατηγορίες Τσίπρα, Ανδρουλάκη και Κωνσταντοπούλου – Δεν ξέρω αν με αυτούς θέλει να κάνει παρέα
Libre.gr

Prorata: Πρωτιά ΝΔ με διαφορά 9,5% από τη δεύτερη ΕΛ.Α.Σ- Τρίτη θέση ΠΑΣΟΚ, Καρυστιανού

H Ν.Δ. διατηρεί την πρώτη θέση στην πρόθεση ψήφου με 25%, ενώ στη δεύτερη εδραιώνεται η ΕΛΑΣ με 15,5%, ενισχυμένη σε σχέση με την προηγούμενη καταγραφή, σύμφωνα με τον Σφυγμό Ιουλίου της Prorata για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών». Το ΠΑΣΟΚ παραμένει στο 8,5%, ενώ για την Ελπίδα για τη Δημοκρατία ανιχνεύεται αντίστοιχη διείσδυση, με μικρή, όμως, υποχώρηση σε σχέση με τον Σφυγμό Ιουνίου.

Ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 7%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Φωνή Λογικής με 4%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,5% και το ΜέΡΑ25 με 3%.

Σε ό,τι αφορά τον δείκτη εμπιστοσύνης για την πρωθυπουργία της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός συγκεντρώνει τις περισσότερες προτιμήσεις (28%), ενώ ακολουθεί δεύτερος ο Αλέξης Τσίπρας με 18% και με σημαντική απόσταση η Μαρία Καρυστιανού (6%), ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Αποτίμηση διακυβέρνησης ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Στην ίδια δημοσκόπηση οι πολίτες αποτιμούν την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019) υπό τον Αλέξη Τσίπρα και τη σημερινή της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Καταγράφεται έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια, από τα 2/3 των ερωτηθέντων που εκτιμά πως η χώρα κινείται προς τη λανθασμένη κατεύθυνση, με το περιεχόμενο της δυσαρέσκειας να αφορά πρωτίστως την ακρίβεια και το κόστος ζωής, τα ζητήματα διαφθοράς, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ και τα εργασιακά.

Η Ν.Δ. καταγράφει σαφώς θετικότερες αξιολογήσεις σε πεδία στα οποία παραδοσιακά αποδίδεται θεματική «αρμοδιότητα» στα συντηρητικά κόμματα, όπως η εξωτερική πολιτική και η άμυνα, η δημόσια ασφάλεια και η μεταναστευτική πολιτική, ενώ, αντίθετα, η περίοδος διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αξιολογείται ευνοϊκότερα σε ζητήματα που συνδέονται άμεσα με τις τρέχουσες κοινωνικές προτεραιότητες, όπως η αντιμετώπιση της ακρίβειας και η καταπολέμηση της διαφθοράς (37% έναντι 20% έναντι της διακυβέρνησης της Ν.Δ.).

Την ίδια στιγμή, σε άλλα, επίσης ψηλά στην ιεράρχηση των πολιτών πεδία, όπως η υγεία, η παιδεία και η εργασία, κυριαρχεί η άποψη ότι οι δύο κυβερνήσεις είχαν περίπου τις ίδιες επιδόσεις.

Συνολικά περισσότεροι τομείς στους οποίους η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει συγκριτικό πλεονέκτημα δεν ευθυγραμμίζονται με τα προβλήματα που η κοινωνία θεωρεί πρωτεύοντα σήμερα, ενώ οι τομείς στους οποίους η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αξιολογείται θετικότερα αντιστοιχούν σε λίγες αλλά κοινωνικά πρώτης γραμμής ανησυχίες.

Διχασμένοι οι πολίτες

Κληθέντες να συγκρίνουν τις δύο περιόδους, οι πολίτες εμφανίζονται ουσιαστικά διχασμένοι: Περίπου το 1/3 θεωρεί ότι καλύτερα τα κατάφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μια ίσου μεγέθους μερίδα επιλέγει τη σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, και, τέλος, ένας οριακά μεγαλύτερος όγκος πολιτών (36%) εκτιμάει ότι καμία κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά στις απαιτήσεις της εποχής της.

Το εύρημα αυτό συνοψίζει εύγλωττα τη βασική τάση που διατρέχει οριζόντια την έρευνα: Η πάροδος του χρόνου οδηγεί σε μια σημαντική αναθεώρηση της αξιολόγησης των δύο κυβερνητικών περιόδων. Σε συνάφεια με τα παραπάνω, η σχεδόν ισομερής κατανομή των απαντήσεων στο ερώτημα για το ποια ενδεχόμενη κυβερνητική εξέλιξη προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία (38% για μια κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναντι 34% για μια κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα και 26% εξίσου και για τα δύο ενδεχόμενα) επιβεβαιώνει, αφενός, την υποχώρηση του διευρυμένου τα προηγούμενα χρόνια αντι-ΣΥΡΙΖΑ αισθήματος και, αφετέρου, πως σημαντικό τμήμα της κοινωνίας στέκεται επιφυλακτικά απέναντι στην προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης, είτε από τη μια είτε από την άλλη πλευρά.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...