Τελευταία νέα
Βανς: «Μεταφέραμε πετρέλαιο μέσω του Ορμούζ» – Μετά το Axios, και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος μιλά για έλεγχο μέρους των Στενών Ψυχρολουσία στο τέλος για τον Παναθηναϊκό: Προηγήθηκε 2-0 όμως δέχτηκε την ισοφάριση στις καθυστερήσεις [βίντεο] ΥΠΕΞ κατά Άγκυρας για τις ΑΠΕ: «Απορρίπτουμε τους αβάσιμους ισχυρισμούς – Δεύτερη πρόκληση σε 12 μέρες» Κολομβία: Ακόμα μία κατολίσθηση σε παράνομο ορυχείο – 13 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο Με ηχηρή «τριάρα» επέστρεψε ο ΟΦΗ στην Ευρώπη Το μήνυμα του Ιράν στην Κύπρο: «Καμία απειλή όσο οι βρετανικές βάσεις δεν χρησιμοποιούνται εναντίον μας» Ισοπαλία του ΠΑΟΚ κόντρα στην Μπραν, στη μετά-«Ντέλια» εποχή Τροχαίο στη Βούλα: Συγκινεί η αδελφή του 39χρονου – «Ο αδελφός μου φεύγει στα ήρωας, σώζοντας άλλους ανθρώπους» Ο δραματικός διάλογος μετά την επίθεση κατά του 18χρονου στον Άγιο Δημήτριο: «Μαμά τρέξε, με μαχαίρωσαν» – «Είναι φάρσα;» [βίντεο] Στενά του Ορμούζ: Τα πλοία φοβούνται περισσότερο τις ΗΠΑ ή το Ιράν; – Τι δείχνουν τα στοιχεία Συναγερμός και στο Περού: Σεισμός 7,2 βαθμών στο νότιο τμήμα της χώρας [βίντεο] Τρόμος στη Λευκάδα: Τουριστικό πούλμαν προσπερνά και μπαίνει για ώρα στο αντίθετο ρεύμα [βίντεο]
Moneypress.gr

Servicers: Συμμόρφωση με την απόφαση του Αρείου Πάγου για τα δάνεια – Τι καλούν τους δανειολήπτες να κάνουν

Σε πλήρη συμμόρφωση με την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τον τρόπο υπολογισμού των τόκων στα δάνεια που έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη (ν. 3869/2010) δηλώνουν ότι προχωρούν οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers), ζητώντας παράλληλα από τους δανειολήπτες να συνεχίσουν κανονικά την καταβολή του κεφαλαίου των μηνιαίων δόσεών τους μέχρι να αποσαφηνιστούν κρίσιμες τεχνικές λεπτομέρειες της εφαρμογής της απόφασης.
Η εξέλιξη έρχεται μετά τη δημοσίευση της υπ’ αριθμ. 6/2026 απόφασης της Πλήρους Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία έδωσε οριστική απάντηση σε προδικαστικό ερώτημα σχετικά με τον τρόπο εκτοκισμού των ρυθμίσεων του άρθρου 9 παρ. 2 του ν. 3869/2010.
Τι έκρινε ο Άρειος Πάγος
Σύμφωνα με την απόφαση, ο υπολογισμός των τόκων πρέπει να γίνεται επί της εκάστοτε μηνιαίας δόσης και όχι επί του συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου, όπως είχε υποστηριχθεί σε ορισμένες περιπτώσεις. Η ερμηνεία αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη.
Η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις ανακοίνωσε ότι οι εταιρείες-μέλη της αποδέχονται πλήρως την απόφαση και θα την εφαρμόσουν άμεσα και χωρίς καμία επιφύλαξη ως προς την ουσία της.
Το ζήτημα που παραμένει ανοιχτό
Παρά τη σαφή κατεύθυνση του Ανώτατου Δικαστηρίου, οι servicers επισημαίνουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένα κρίσιμο τεχνικό και νομικό ζήτημα που απαιτεί περαιτέρω διευκρίνιση. Αυτό αφορά τη χρονική διάρκεια για την οποία θα εκτοκίζεται κάθε μηνιαία δόση, καθώς έχουν διατυπωθεί διαφορετικές ερμηνείες από νομικούς και επαγγελματικούς φορείς.
Όπως τονίζουν, η αποσαφήνιση του συγκεκριμένου σημείου είναι απαραίτητη προκειμένου να καταστεί δυνατή η πλήρης και ομοιόμορφη εφαρμογή της απόφασης τόσο σε νομικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο.
Η αναφορά στον «Ηρακλή» και το δημόσιο συμφέρον
Η Ένωση υπενθυμίζει ότι οι εταιρείες διαχείρισης έχουν θεσμική και συμβατική υποχρέωση να προσδιορίζουν με ακρίβεια τις οφειλές και να προχωρούν στην είσπραξή τους, στο πλαίσιο των συμβάσεων διαχείρισης που έχουν αναλάβει μέσω των τιτλοποιήσεων του προγράμματος «Ηρακλής».
Όπως σημειώνεται, η υποχρέωση αυτή συνδέεται άμεσα με την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και των φορολογουμένων, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο έχει παράσχει εγγυήσεις στα σχετικά σχήματα τιτλοποίησης.
Τι πρέπει να κάνουν οι δανειολήπτες
Μέχρι να δοθούν οι αναγκαίες διευκρινίσεις για την πρακτική εφαρμογή της απόφασης, οι εταιρείες διαχείρισης καλούν τους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη να συνεχίσουν να καταβάλλουν κανονικά το ποσό που αντιστοιχεί στο κεφάλαιο της μηνιαίας δόσης τους.
Η στάση αυτή αποσκοπεί στην αποφυγή νέων εκκρεμοτήτων και στην ομαλή μετάβαση στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνει η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία αναμένεται να επηρεάσει χιλιάδες ενεργές ρυθμίσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...