Τελευταία νέα
Γερμανία: Χιλιάδες στους δρόμους κατά της ακροδεξιάς AfD – «Η Ιστορία έχει τα μάτια της πάνω μας» [βίντεο] Η Ακρίτα φέρνει στη Βουλή το θέμα της έξωσης της Anubis από την Πεντέλη: «Να βρεθεί κατάλληλος χώρος για την ομάδα» Κωνσταντίνος Καρέτσας: Τι είναι το «προβλήματα στο κυκλοφορικό» που αναφέρει η Ντόρτμουντ στην ανακοίνωσή της Πυρά από ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ κατά Μητσοτάκη για τα μέτρα της ΔΕΘ: «Περιφρονήθηκαν οι υγειονομικοί» – «Άνθρακες ο θησαυρός» Τεχνητή νοημοσύνη: «Παίζουν με τις ζωές μας» – Πρώην ερευνητής της OpenAI αποχώρησε και από την Anthropic Ζάκυνθος: Η Τροχαία μοίρασε κράνη αντί για πρόστιμα σε μοτοσικλετιστές Κλειστά τα φαρμακεία της Αττικής στις 14 Σεπτεμβρίου – Πώς θα εξυπηρετηθούν οι πολίτες Ανθρώπινα οστά στην Κυψέλη: «Αν ήταν καιρό θα είχε εντοπιστεί η σακούλα», εκτιμά ο άνθρωπος που τα βρήκε Σκέρτσος: Έγινε πράγματι η Ελλάδα, “Βουλγαρία στους μισθούς”; Η απάντηση είναι όχι Μητσοτάκης: Στο Παρίσι με τον Μακρόν μετά την Αίγυπτο – Τα μηνύματα στην Τουρκία Αποκαλυπτήρια για τις χρεώσεις ΥΚΩ που ο Μητσοτάκης μειώνει κατά 50% – Οικονομία μόνο 1 ως 1,5 ευρώ ΗΠΑ – Καναδάς: Ο Τραμπ κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο με νέες απαγορεύσεις εισαγωγών και αύξηση δασμών
Efsyn.gr

Ένωση Εισαγγελέων: «Όχι» στην αύξηση της θητείας των διοικήσεων δικαστηρίων

H Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος εκφράζει τον προβληματισμό της για τη ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης, με την οποία αυξάνεται από δύο σε τρία έτη η διάρκεια της θητείας των διοικήσεων των δικαστηρίων και των εισαγγελιών και καλεί το υπουργείο να επανεξετάσει την προτεινόμενη ρύθμιση, διασφαλίζοντας τον θεσμό του αυτοδιοίκητου.
Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος έχει ως εξής:
«Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για τη ρύθμιση του άρθρου 37 του σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο “Μέτρα για την προστασία από στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού σύμφωνα με την Οδηγία (ΕΕ) 2024/1069 – Νέο πλαίσιο για τη συμμόρφωση της Διοίκησης στις δικαστικές αποφάσεις – Λοιπές διατάξεις”.
Με την προτεινόμενη διάταξη αυξάνεται από δύο σε τρία έτη η διάρκεια της θητείας των διοικήσεων των δικαστηρίων και των εισαγγελιών, ενώ παρατείνεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2027 η θητεία των Διευθυνόντων της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και των Εισαγγελιών Πρωτοδικών Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
Η ρύθμιση αυτή εισάγεται χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική διαβούλευση με τις δικαστικές ενώσεις, παρότι αφορά τον πυρήνα της οργάνωσης της Δικαιοσύνης. Μεταβατικές ρυθμίσεις τέτοιου περιεχομένου αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του αυτοδιοίκητου, ενός θεσμού που διασφαλίζει τη συμμετοχή των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών στη διαμόρφωση της διοίκησης των υπηρεσιών τους και ενισχύει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Η συζήτηση αυτή δεν είναι καινούργια. Με το αρχικό άρθρο 51 του ν. 5108/2024 είχε προβλεφθεί η παράταση, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2025, τόσο της θητείας των τριμελών συμβουλίων διοίκησης των πολιτικών δικαστηρίων όσο και της θητείας των Διευθυνόντων των Εισαγγελιών Πρωτοδικών Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Ύστερα από την έγκαιρη και τεκμηριωμένη παρέμβαση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, η διάταξη τροποποιήθηκε με το άρθρο 42 παρ. 2 του ν. 5130/2024, με αποτέλεσμα η παράταση να περιοριστεί αποκλειστικά στις θητείες των τριμελών συμβουλίων διοίκησης των πολιτικών δικαστηρίων.
Η επαναφορά σήμερα αντίστοιχης ρύθμισης για τις Εισαγγελίες αγνοεί τη θεσμική συζήτηση που έχει ήδη προηγηθεί και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος θεωρεί ότι ζητήματα με τόσο σημαντικές θεσμικές προεκτάσεις οφείλουν να αποτελούν αντικείμενο ουσιαστικής διαβούλευσης και καλεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης να επανεξετάσει την προτεινόμενη ρύθμιση, διασφαλίζοντας τον θεσμό του αυτοδιοίκητου και την έγκαιρη διεξαγωγή των προβλεπόμενων διαδικασιών επιλογής των διοικήσεων».

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...