Τελευταία νέα
ΕΛΑΣ: «Θα φορολογήσει ο πρωθυπουργός τα έκτακτα κέρδη των πετρελαϊκών; – Αναμένουμε με ενδιαφέρον» Χανιά: 94χρονος αυτοπυροβολήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του – Νοσηλεύεται τραυματισμένος Καρκίνος στο πάγκρεας: Εγκρίθηκε από τον FDA το πρωτοποριακό φάρμακο που διπλασιάζει τον χρόνο επιβίωσης Γυναικοκτονία στη Ροδόπη: Ανέκτησε τις αισθήσεις του ο δράστης – Η παθολογική ζήλια του για την 44χρονη Συνάντηση Μητσοτάκη με την υποψήφια για το αξίωμα της νέας γενικής γραμματέως του ΟΗΕ Η Ρωσία κατασκευάζει 4 πυρηνικoύς σταθμούς στο Ιράν, πάγωσαν ΗΠΑ και Ισραήλ Τραμπ: ο… αλογομούρης πρόεδρος: Οι επενδύσεις στη SpaceX και τα «πολεμικά» κέρδη από πετρελαϊκές εταιρείες Κρήτη: Λέμβος με 60 μετανάστες ανοιχτά των Καλών Λιμένων Ερντογάν : ”Πάρτε το απόφαση , εχθροί και φίλοι , η ιστορία ξαναγράφεται στην περιοχή μας”-Μόνο με συνεννόηση η ηλεκτρική διασύνδεση Ο Κόντης ζητά συγκέντρωση από τους παίκτες του ΟΦΗ: «Πλεονέκτημα το 3-0 αλλά δεν μας δίνει την πρόκριση» Ελεγκτικό Συνέδριο: Ο Β. Παπαγεωργόπουλος καλείται να καταβάλει 8,2 εκατ. ευρώ για το έλλειμμα στον δήμο Θεσσαλονίκης «Πόσες γυναίκες πρέπει ακόμη να δολοφονηθούν;» – Σφοδρή επίθεση ΕΛ.Α.Σ. στην κυβέρνηση
Efsyn.gr

Βενεζουέλα: Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες, μία εβδομάδα μετά τους σεισμούς – Αγώνας επιβίωσης χωρίς νερό και τρόφιμα

Μειώνονται πλέον οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων στη Βενεζουέλα, καθώς η χώρα συμπλήρωσε μία εβδομάδα από τους δυο φονικούς σεισμούς που προκάλεσαν τον θάνατο σχεδόν 2.300 ανθρώπων, και άφησαν δεκάδες χιλιάδες αγνοούμενους και άστεγους.
Συγκεκριμένα, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι οι νεκροί έχουν φτάσει τους 2.295, ενώ περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο κοινοβούλιο, σχεδόν 13.000 πολίτες έχουν μείνει χωρίς στέγη.
Η προσωρινή πρόεδρος της Βενεζουέλας Ντελσί Ροντρίγκες κήρυξε επταήμερο εθνικό πένθος, δηλώνοντας ότι «η ψυχή της χώρας είναι ραγισμένη από τις ανθρώπινες απώλειες».
Στις πληγείσες περιοχές, ιδιαίτερα στην πόλη Λα Γκουάιρα, βόρεια του Καράκας, χιλιάδες κτίρια έχουν χαρακτηριστεί με το γράμμα «D» (deceased), ένδειξη ότι έχουν ερευνηθεί χωρίς να εντοπιστούν επιζώντες.
Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στα συντρίμμια
Οι διασώστες αναφέρουν ότι οι πιθανότητες εντοπισμού επιζώντων μειώνονται δραματικά μετά τις πρώτες 72 ώρες από την καταστροφή, με πολλές επιχειρήσεις πλέον να εστιάζουν στην ανάσυρση σορών.
«Ο χρόνος δεν χάνεται εκεί όπου δεν υπάρχει πια ελπίδα να βρεθούν ζωντανοί άνθρωποι», δήλωσε ο συντονιστής ισπανικής ομάδας διάσωσης, περιγράφοντας τις εξαντλητικές προσπάθειες στα συντρίμμια.
Ωστόσο, έχουν υπάρξει και μεμονωμένες ιστορίες επιβίωσης, όπως η διάσωση ενός τρίχρονου αγοριού έξι ημέρες μετά τον σεισμό.
Σε άλλες περιπτώσεις, κάτοικοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους όταν ομάδες διάσωσης ενημέρωσαν ότι δεν εντοπίστηκαν ίχνη ζωής κάτω από τα ερείπια, παρά τις αρχικές ενδείξεις.
Δραματική έλλειψη τροφίμων
Οι δύο ισχυροί σεισμοί, μεγέθους 7,2 και 7,5 βαθμών, κατέστρεψαν ολόκληρες γειτονιές στη Βενεζουέλα, η οποία αντιμετωπίζει δεκαετίες οικονομικής κρίσης που έχει διαλύσει τις υποδομές και τις υπηρεσίες υγείας.
Η χώρα βρίσκεται σε εύθραυστη μεταβατική περίοδο έξι μήνες μετά την απομάκρυνση του ηγέτη Νικολάς Μαδούρο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με τον στρατηγό Φράνσις Ντόνοβαν, επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης των ΗΠΑ, περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί και υποστηρικτικό προσωπικό συμμετέχουν στις επιχειρήσεις.
Διεθνείς ομάδες διάσωσης έφτασαν από όλο τον κόσμο για να ανασύρουν επιζώντες, ενώ οι κάτοικοι είναι εξοργισμένοι από την απουσία του κράτους μετά την καταστροφή.
Με την καθημερινή ζωή κατεστραμμένη, η προσοχή στρέφεται πλέον στην επιβίωση. Πολλοί είναι άστεγοι και τα τρόφιμα και το νερό λιγοστεύουν.
«Δίνουν προμήθειες εδώ, αλλά μερικές φορές οι άνθρωποι σχεδόν σκοτώνονται για φαγητό», είπε η 18χρονη Ντανιέλα Αρμάς, πωλήτρια στη Λα Γκουάιρα, αφού περίμενε για βοήθεια σε καταφύγιο έκτακτης ανάγκης.
Υπάρχουν εκτεταμένες κλοπές και λεηλασίες, ενώ την Τετάρτη συνελήφθησαν τέσσερις αστυνομικοί επειδή πιάστηκαν από κατοίκους να κλέβουν αντικείμενα από τα ερείπια.
«Η κατάσταση είναι αρκετά κρίσιμη», είπε η Λία Ποτζό, επικεφαλής αποστολής της Βενεζουέλας για τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM).
Οι ουρές για βοήθεια μεγαλώνουν καθημερινά, με πολλούς να επιβιώνουν χάρη στην καλή θέληση εθελοντών και δωρεών από άλλους πολίτες.
«Εδώ δεν παίρναμε τίποτα μέχρι χθες που άρχισαν να φέρνουν νερό», είπε η 56χρονη Φατίμα Μπεροτεράν, που κοιμάται με την οικογένειά της σε πάρκινγκ από τότε που το σπίτι τους σε πολυκατοικία στη Λα Γκουάιρα κατέρρευσε.
«Νιώθω ενοχές όταν τρώω, γιατί κάθε φορά που τρώω σκέφτομαι ότι κάποιος δεν έχει τίποτα να φάει», είπε η Αϊσμάρ Λόπες, μια νεαρή γυναίκα που μεταφέρει σπιτικά γεύματα σε αρκετά καταφύγια.
Προειδοποιήσεις για εξάρσεις ασθενειών
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί επίσης για αυξημένο κίνδυνο επιδημιών, λόγω της κατάρρευσης των υγειονομικών υπηρεσιών και των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού πριν τον σεισμό.
Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Κρίστιαν Λίντμαγιερ, δήλωσε ότι το σύστημα υγείας της χώρας βρίσκεται υπό «ακραία πίεση», επισημαίνοντας ότι οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί δραματικά μετά την καταστροφή.
Την ίδια στιγμή, νέα δεδομένα από προκαταρκτική ανάλυση δορυφορικών εικόνων της NASA εκτιμούν ότι περίπου 58.870 κτήρια έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί, αποτυπώνοντας το μέγεθος της καταστροφής.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...