Πάνω από δέκα μονάδες μπροστά είναι το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), σε σχέση με το Λαϊκό Κόμμα (PP), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Οκτωβρίου της κρατικής εταιρίας ερευνών CIS που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Συγκεκριμένα το Σοσιαλιστικό Κόμμα εμφανίζεται με ποσοστά 34% των ψήφων, πολύ πιο «μπροστά» από το Λαϊκό Κόμμα που λαμβάνει 22,2%. Το ακροδεξιό κόμμα Vox έρχεται τρίτο με 17,1%, ενώ η ριζοσπαστική αριστερά Sumar, σύμμαχος του PSOE στον κυβερνητικό συνασπισμό που ακόμα διαπραγματεύεται συμμαχίες με άλλα αριστερά κόμματα για τις εκλογές, βρίσκεται στο 6,1%, σύμφωνα με την έρευνα.
Τα ευρήματα της έρευνας της CIS έρχονται σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα γκάλοπ, που δείχνουν επίτευξη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας μέσω της συνεργασίας ανάμεσα στο συντηρητικό PP και το ακροδεξιό Vox.
Η δημοσκόπηση έρχεται ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στην Ισπανία τον επόμενο μήνα, τις οποίες προκήρυξε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ μετά την απόρριψη από το κοινοβούλιο των μέτρων για τη στέγαση που πρότεινε η κυβέρνηση μειοψηφίας.
Στη προτίμηση για πρωθυπουργό ο Σάντσεθ προηγείται με 24,6 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ηγέτη του PP Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό που βρίσκεται. Ο Σάντσεθ συγκεκριμένα βρίσκεται στο 39,3%, ενώ ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, στο 14,7%.
Η έρευνα έγινε την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου με δείγμα 5.025 πολιτών στη διάρκεια των πανεθνικών διαμαρτυριών για τη στεγαστική κρίση, αλλά πριν από τον θάνατο σε νοσοκομείο στις 7 Οκτωβρίου της Μαρικάρμεν Αμπασκάλ, της οποίας η έξωση πυροδότησε τις διαδηλώσεις.
Η στέγαση βρέθηκε στην κορυφή των ανησυχιών των ψηφοφόρων, με το 55,7% των συμμετεχόντων να την επικαλούνται ως το βασικό πρόβλημα της Ισπανίας –ένα ποσοστό ρεκόρ και κατά 20 μονάδες υψηλότερο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η μετανάστευση βρέθηκε στη δεύτερη θέση με 20,9% και ακολουθεί η κατάσταση της οικονομίας με 20,3%.
Διαβάστε περισσότερα
Efsyn.gr
