Τελευταία νέα
Αδ. Γεωργιάδης: Εγκαινίασε τα νέα ΤΕΠ και αναβαθμισμένους χώρους στο Νοσοκομείο Τρικάλων Ζωή Ξανθοπούλου στην «Εφ.Συν.»: «Το θέατρο, όπως και κάθε δημιουργία, είναι μια πολιτική θέση» Κεφαλονιά: Ταυτοποιήθηκε ο 45χρονος που βρέθηκε νεκρός στη θάλασσα μετά την ανατροπή ταχύπλοου «Χτυπημένα, διψασμένα και εξαντλημένα»: Έκκληση της PETA να μπει τέλος στα «γαϊδουράκια ταξί» της Σαντορίνης Ρένα Δούρου: «Διμέτωπος αγώνας – να φύγει η Δεξιά και ο κόσμος να αποκτήσει ξανά εμπιστοσύνη στα κοινά και στην Αριστερά» Τσουκαλάς σε Μαρινάκη: Επιχειρεί μια πρωτοφανή πολιτική λαθροχειρία και εκτίθεται Τσουκαλάς κατά Μαρινάκη για κοστολόγηση προγράμματος του ΠΑΣΟΚ: «Αν του προτείνει ο Μητσοτάκης το ΥΠΟΙΚ, ας πει ότι δεν έχει χρόνο» Βουλή: Κυρώθηκε η σύμβαση για την εθνική συνεισφορά στη ΝΑΤΟϊκή αντιβαλλιστική άμυνα ΤτΕ: Στα 79,6 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια που διαχειρίζονται οι servicers Χανιά: Ξέχασαν δύο παιδιά νηπιαγωγείου σε σχολικό για πέντε ώρες – «Βρέθηκαν κλαμένα, σε τραγική κατάσταση» Σακελλαρίδης: Ο Τσίπρας άναψε δεξί φλας – Ταυτόσημες οι θέσεις μας με το ΜέΡΑ25 Τα “ραντάρ” της ΕΛ.Α.Σ στραμμένα στις περιπτώσεις Κωνσταντινόπουλου – Καστανίδη – Βρεττού! Σε δύο κύματα οι εντάξεις, θα ανοίξουν με γυναίκα και θα κλείσουν με γυναίκα
Efsyn.gr

Βουλή: Αίρεται η ασυλία Αβραμόπουλου και Κωνσταντοπούλου – Η κόντρα με Καιρίδη

Ναι στις άρσεις ασυλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Δημήτρη Αβραμόπουλου, είπε η Ολομέλεια της Βουλής. Στην ψηφοφορία για την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας μετείχαν 265 βουλευτές. Yπέρ της άρσης της Ζωής Κωνσταντοπούλου ψήφισαν 175 βουλευτές ενώ 90 βουλευτές ψήφισαν κατά.
Η άρση του Δ. Αβραμόπουλου έγινε δεκτή με 264 ψήφους ( ψήφισαν 266 βουλευτές) ενώ δυο βουλευτές ψήφισαν «παρών».
Η άρση της ασυλίας της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, αφορά σε δικογραφία που σχηματίστηκε μετά από μήνυση του δημοσιογράφου Πέτρου Κουσουλού, για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμηση κατ’ εξακολούθηση σχετικά με καταγγελίες πρώην εργαζόμενης στο κόμμα για απλήρωτη εργασία.
Λίγο νωρίτερα, η συζήτηση στην Ολομέλεια εξελίχθηκε σε οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Δημήτρη Καιρίδη.
Δημήτρης Καιρίδης στην Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Εχετε το σύνδρομο του διωκόμενου»
«Μας έχετε ταλαιπωρήσει ώρες ατελείωτες, σας φιμώνουμε αλλά μιλάτε επί πέντε ώρες» είπε παίρνοντας το λόγο ο Δημήτρης Καιρίδης. «Ετσι αντιλαμβάνεστε εσείς τη δημοκρατία. Κι έρχεστε να μας κουνήσετε το δάχτυλο και να μας πείτε ότι ο Μητσοτάκης είναι πίσω από τις μηνύσεις εναντίον σας. Εχετε το σύνδρομο του διωκόμενου».
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε ζητήσει να μην συζητηθεί η ασυλία της σήμερα το μεσημέρι λόγω της δίκης Βαλυράκη. Με γραπτό της αίτημα, τόνισε πως είναι αδήριτη ανάγκη να παρίσταται, ως συνήγορος υπεράσπισης στη δίκη η οποία βρίσκεται στο στάδιο των αγορεύσεων και αιτήθηκε αναβολή.
Το αίτημα απορρίφθηκε από τον Νικήτα Κακλαμάνη με την αιτιολογία ότι υπάρχει κίνδυνος παραγραφής δεδομένου ότι η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή στα τέλη Ιουνίου και το Σώμα πρέπει να αποφασίσει εντός τριμήνου.
Δ. Αβραμόπουλος. Εστειλε υπόμνημα δηλώνοντας πρόθυμος να συνεργαστεί με τις αρχές.
Ο βουλευτής Ηλείας, δεν παρουσιάστηκε στη Βουλή, αλλά με υπόμνημά του προς την Ολομέλεια δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με τις παράνομες πράξεις που διερευνώνται από τις βελγικές αρχές και υπογραμμίζει ότι δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τη βουλευτική του ιδιότητα ως ασπίδα απέναντι στη Δικαιοσύνη, ζητώντας την άρση της βουλευτικής του ασυλίας.
Στο υπόμνημά του, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρει ότι η συμμετοχή του στο Fight Impunity, είχε αποκλειστικά τιμητικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν διέθετε καμία εκτελεστική, διοικητική, οικονομική ή διαχειριστική αρμοδιότητα. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι δεν είχε γνώση οποιασδήποτε παράνομης δραστηριότητας προσώπων που συνδέονταν με τον οργανισμό και ότι ουδέποτε ενήργησε υπέρ του Κατάρ, του Κουβέιτ ή άλλης τρίτης χώρας έναντι ανταλλάγματος.
Κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας, όπως υποστηρίζει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρότεινε ούτε ενέκρινε αντίστοιχη απαλλαγή και η σχετική πρωτοβουλία προωθήθηκε το 2022, περίπου τρία χρόνια μετά την αποχώρησή του από την Επιτροπή. Για τη μη παρουσία του στις βελγικές αρχές το 2025, ο κ. Αβραμόπουλος υποστηρίζει ότι η στάση αυτή δεν υπαγορεύθηκε από πρόθεση φυγής ή αποφυγής της Δικαιοσύνης, αλλά από τη νομική συμβουλή που είχε λάβει τότε, με δεδομένα και τα ζητήματα που σχετίζονταν με τη βουλευτική του ιδιότητα. Το νέο στοιχείο που καταθέτει ενώπιον της Ολομέλειας είναι ότι έχει ήδη αποφασιστεί και προγραμματιστεί η οικειοθελής προσέλευσή του ενώπιον των βελγικών αρχών, μετά από συνεννόηση των νομικών του εκπροσώπων.
«Δεν ζητώ προστασία από τη διερεύνηση», καταλήγει στο υπόμνημά του, ο πρώην επίτροπος. «Ζητώ να μου δοθεί η δυνατότητα να συνεργαστώ πλήρως με τις αρμόδιες αρχές, να παρουσιάσω τα πραγματικά στοιχεία και να αποδείξω ότι ουδεμία σχέση έχω με τις αποδιδόμενες παράνομες πράξεις».
Και ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε ζητήσει να αναβληθεί η σημερινή συζήτηση για την άρση της ασυλίας του μετά το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν οι βελγικές αρχές για το Qatargate , καθώς, όπως ενημέρωσε τον πρόεδρο της Βουλής, προτίθεται να παρουσιαστεί αυτοβούλως στις βελγικές αρχές τις επόμενες ημέρες. Το αίτημά του απορρίφθηκε δεδομένου ότι και αυτή η δικογραφία διαβιβάστηκε στο Κοινοβούλιο στα τέλη Ιουνίου.
 
 

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...