Τελευταία νέα
Όθωνας Παπαδόπουλος δικηγόρος Καρβέλα: «Αν ήθελε θα μπορούσε να σταματήσει τη συναυλία της Βίσση στο ΟΑΚΑ» Θάνατος Μαζωνάκη: Ο γιατρός ζητά επανέλεγχο στο κινητό του – Παίρνει αποστάσεις από τη σύζυγό του 32,4 δισ. κέρδος στην πλάτη της παγκόσμιας κοινωνίας Η εθνικά αδιέξοδη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική Καρατζαφέρης: «Με έχει διαγράψει ο Καμπούρης από το κόμμα μου» Ρούμπιο στα εγκαίνια των έργων ανακαίνισης στην Αμερικανική Πρεσβεία: Πρόκειται για μία από τις πιο εντυπωσιακές ιστορικές πρεσβείες μας Στα μούτρα του Γεραπετρίτη ο Ρούμπιο αποδέχτηκε τον “έλεγχο” της Τουρκίας στο Αιγαίο και έδειξε τη ‘λύση” της Γαλλικής ιδιωτικής εταιρείας Meridiam Λαμία: Σοβάς έπεσε από ταβάνι πάνω σε μαθητές Λυκείου – Τέσσερα άτομα στο νοσοκομείο [εικόνες – βίντεο] Μπαράζ σεισμών στην Κάσο: Οκτώ δονήσεις μέσα σε λίγες ώρες – 4,1 Ρίχτερ η μεγαλύτερη Δούρου: Ο Μ. Ρούμπιο τολμά να μετατρέψει την Ακρόπολη και την Πνύκα σε ντεκόρ για ακροδεξιές απόψεις Πρωτογενές πλεόνασμα από «γαλάζιες Αντουανέτες» Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στο Σουφλί
Thepressproject.gr

Γεραπετρίτης σε Ρούμπιο: «Τα F-35 αναδεικνύουν την αμυντική μας συνεργασία» – Νέο μνημόνιο ανταλλαγής πληροφοριών και νέους αγωγούς προανήγγειλε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

ε κοινές δηλώσεις προχώρησαν ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, και ο Αμερικανός ομόλογός του, Μάρκο Ρούμπιο, μετά τις επαφές τους στην Αθήνα στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, με επίκεντρο την ενέργεια, την άμυνα και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «ο Στρατηγικός Διάλογος αποτελεί μια σταθερά που αποτυπώνει το υψηλό επίπεδο των σχέσεών μας», ενώ χαρακτήρισε τον Κάθετο Διάδρομο «ραχοκοκαλιά» της μεταφοράς αμερικανικού LNG στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι ο ελληνόκτητος στόλος μεταφέρει το ένα τέταρτο του αμερικανικού LNG. Παράλληλα, ανέδειξε τον ρόλο της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης ως αποτύπωση της στρατηγικής παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή.
Στάθηκε επίσης στην ανάπτυξη των F-16 Viper και την ένταξη των F-35, που, όπως είπε, ενισχύουν την αμυντική ικανότητα της χώρας. Αναφέρθηκε στην Ομογένεια, στις 100.000 Αμερικανούς ελληνικής καταγωγής και στις 100 απευθείας πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ έθεσε ως προτεραιότητες την ασφάλεια των χριστιανικών πληθυσμών στη Μέση Ανατολή και την καταπολέμηση του εθνικισμού στα Βαλκάνια.
Ο Έλληνας υπουργός επανέλαβε ότι η χώρα διατηρεί αμυντικές δαπάνες πάνω από το καθορισμένο όριο και συμμετέχει σε ναυτικές επιχειρήσεις όπως οι ASPIDES και ATALANTA, καθώς και στο σχήμα 3+1. Για την Κύπρο, τόνισε ότι αποτελεί «απαραίτητο κομμάτι της αρχιτεκτονικής ασφάλειας», ζητώντας επανένωση με πυξίδα το διεθνές δίκαιο.
Κατέληξε δε με ιστορική αναφορά στη σχέση των δύο λαών, επικαλούμενος τον Τόμας Τζέφερσον και τη συμπάθειά του προς την Ελληνική Επανάσταση.
Από την πλευρά του, ο κ. Ρούμπιο χαρακτήρισε τη σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας «ιστορική συμμαχία» και «πηγή σταθερότητας» σε έναν ταραγμένο κόσμο, αναφέροντας το Ιράν, το Ορμούζ, την Υεμένη και την Ουκρανία. Ευχαρίστησε την Ελλάδα ως «σπουδαίο σύμμαχο», υπογραμμίζοντας τη συνεργασία στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της τρομοκρατίας.
Ανακοίνωσε νέο μνημόνιο για την ανταλλαγή πληροφοριών, ενώ έθεσε ως στόχο την επέκταση της παροχής αμερικανικού LNG και νέους διασυνδετήριους αγωγούς. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και το FBI.
Για το Ιράν, ο κ. Ρούμπιο ήταν κατηγορηματικός: «Ποτέ δεν θα έχουν πυρηνικά όπλα. Τελεία». Όποια συμφωνία κι αν προκύψει με τις ΗΠΑ, θα διασφαλίζει, όπως είπε, ότι η Τεχεράνη δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό πρόγραμμα.
Ο Αμερικανός υπουργός αναμένεται να μιλήσει στις 6:30 το απόγευμα στην Πνύκα, με αναφορές στην Αθήνα ως λίκνο του δυτικού πολιτισμού και τη σύνδεσή του με τη ρωμαϊκή κληρονομιά, τη Χριστιανοσύνη και την ίδρυση των ΗΠΑ.
 

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...