Στα επιτελεία των κομμάτων έχει ξεκινήσει από καιρό η συζήτηση για τα ποσοστά στις κάλπες. Τα νούμερα δεν θα κρίνουν μόνο το θέμα της διακυβέρνησης και των συνεργασιών, αλλά σε μεγάλο βαθμό και την τύχη των ηγεσιών. Ποσοστά ικανοποιητικά θα σταθεροποιήσουν τους επικεφαλής και θα κόψουν την όρεξη στις εσωκομματικές αντιπολιτεύσεις, ποσοστά χαμηλά όμως θα δημιουργήσουν κλίμα εσωστρέφειας και πιθανότατα θα ανοίξουν το παιχνίδι της διαδοχής.
Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να μιλάει για αυτοδυναμία, μπορεί να διακηρύσσει ότι δεν βολεύεται με κάτι λιγότερο, ωστόσο οι δημοσκοπικές ενδείξεις δεν συνηγορούν υπέρ του συγκεκριμένου στόχου, οπότε αυτό που θέλει είναι να πάρει το κόμμα του πάνω από 28%, να ξεπεράσει δηλαδή την επίδοση των ευρωεκλογών, και το ιδανικό θα είναι να φτάσει το 30%. Οποιοδήποτε ποσοστό κάτω από το 25% (προϋπόθεση για να εξασφαλίσει το μπόνους του εκλογικού νόμου) θα είναι ήττα για την παράταξη και προσωπική αποτυχία του αρχηγού του καθεστώτος, με συνέπειες σε πολλά επίπεδα. Ουδείς από τους δελφίνους θα βάλει θέμα ηγεσίας αν η Ν.Δ. αγγίξει το 30%.
Ουδείς σε αυτήν την περίπτωση θα δεχτεί να συζητήσει με γειτονικά κόμματα το ζήτημα του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με άλλον πρωθυπουργό. Το κλειδί θα το κρατάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί την έξοδό του από την πολιτική σκηνή, όσες διαβεβαιώσεις κι αν του δώσουν φίλοι και εχθροί ότι δεν θα τον κυνηγήσουν για τα σκάνδαλα της επταετίας του. Ως γνωστόν, η εξουσία είναι το πιο δυνατό αφροδισιακό (το έχει πει ο Κίσινγκερ) και ο κ. Μητσοτάκης το πιστεύει απολύτως. Αν πιεστεί ασφυκτικά, θα προτιμήσει να πάει στη λογική «γαία πυρί μιχθήτω», παρά να αποχωρήσει ταπεινωμένος και ευάλωτος.
Για πρωτιά μιλάει και ο Νίκος Ανδρουλάκης, έστω με μία ψήφο διαφορά, ξέρει όμως ότι αυτό είναι απίθανο, οπότε προσαρμόζεται και, χωρίς να το λέει δημοσίως, αγωνίζεται για τη δεύτερη θέση με ένα αξιοπρεπές ποσοστό -πολύ πάνω από αυτό που παίρνει το κόμμα του σήμερα στα γκάλοπ- που θα του επιτρέψει να πάει στις δεύτερες κάλπες για τη νίκη και θα κλείσει έτσι τα στόματα των εσωκομματικών αντιπάλων του, μερικοί εκ των οποίων περιμένουν τη στραβή για να ζητήσουν αλλαγή ηγεσίας. Οτιδήποτε κατώτερο από τη δεύτερη θέση με υπολογίσιμο ποσοστό θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και οι φραξιονισμοί χωρίς αρχές θα σκάσουν μύτη και θα δημιουργήσουν εμφυλιοπολεμική ατμόσφαιρα.
Δεύτεροι στις πρώτες εκλογές με ποσοστό κοντά στο 20% και νίκη στις επόμενες. Αυτό επιδιώκει η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα. Μπορεί να χτυπήσει αυτό το ποσοστό στις πρώτες εκλογές; Αν το καταφέρει, ποιο θα είναι θύμα; Κυρίως το ΠΑΣΟΚ. Με τέτοια επίδοση δικαιούται ο Αλ. Τσίπρας να ελπίζει. Χαμηλότερη επίδοση και απώλεια της δεύτερης θέσης από το ΠΑΣΟΚ θα προκαλέσουν προβληματισμούς και πιθανότατα απογοήτευση στις τάξεις του νεοπαγούς σχήματος. Τότε; Παρόν μίζερο, μέλλον αβέβαιο, με κίνδυνο να γίνει μεσίστιο.
Διαβάστε περισσότερα
Efsyn.gr
