Τελευταία νέα
Συμφώνησαν Μπαρτσελόνα με Ρόδρι, ολοκληρώθηκε η πιο μεγάλη μεταγραφή του καλοκαιριού Το νέο «ναυάγιο» μεταξύ ΗΠΑ – Ιράν και οι απειλές του Τραμπ στο Ομάν έφεραν άλμα στις τιμές του πετρελαίου ”Καραγκιοζιλίκια” και για τα ”σκουπίδια” οι ανακοινώσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα παράνομα ”θαλάσσια πάρκα” της Τουρκίας Κύπρος: Πνίγηκε 27χρονος στη Λεμεσό – Έπεσε από καταμαράν στη θάλασσα για να βρει το κινητό του «Βόμβα» Washington Post: Το Πεντάγωνο εξετάζει μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στον Κόλπο Δύο συλλήψεις για πρόκληση πυρκαγιών σε Τρίκαλα και Κάρυστο Ουκρανικό: Τι σηματοδοτεί η επικίνδυνη κλιμάκωση μεταξύ Μόσχας και Λονδίνου – Drones, απειλές και διπλωματική κόντρα Κύπελλο: Εύκολη πρόκριση του Ατρόμητου στη League Phase [βίντεο] Οι δυο μαύρες τρύπες της μείωσης του ελληνικού χρέους και οι κούφιοι πανηγυρισμοί Μητσοτάκη- Πιερρακάκη Μαντόνα: Το φωτογραφικό άλμπουμ από τα γενέθλιά της στην Ελλάδα – «Φάε, προσευχήσου, αγάπα, χόρεψε» [εικόνες] Στη Χαλκιδική ο Κώστας Κατσαφάδος για μέτρα για τους πυρόπληκτους «Από τα βάθη της καρδιάς μου στην κορυφή του κόσμου»: Έκθεση φωτογραφίας από την FemArtAct
Vipnews.gr

Κώστας Ευαγγελάτος: Παρουσίαση του βιβλίου «Γράμματα σε έναν Σμηνίτη»

Οι Εκδόσεις Όμηρος παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση προσωπικοτήτων του πνεύματος και των τεχνών το νέο βιβλίο «Γράμματα σε έναν Σμηνίτη», την έκδοση που φέρνει στο φως ανέκδοτες επιστολές του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου προς τον εικαστικό και λογοτέχνη Κώστα Ευαγγελάτο.
Πρόκειται για ένα πολύτιμο αρχειακό και λογοτεχνικό τεκμήριο, που αποκαλύπτει μια άγνωστη πτυχή της προσωπικότητας και της γραφής του Ντίνου Χριστιανόπουλου. Μέσα από τις επιστολές, αναδύεται ένας λόγος άμεσος, εξομολογητικός και συχνά αιχμηρός, φωτίζοντας τη σχέση των δύο δημιουργών, αλλά και το ευρύτερο πνευματικό και καλλιτεχνικό τοπίο της εποχής.
Τα «Γράμματα σε έναν Σμηνίτη» δεν αποτελούν μόνο μια καταγραφή προσωπικής επικοινωνίας, αλλά και έναν διάλογο υψηλής αισθητικής και στοχασμού, όπου η ποίηση, η τέχνη και η ζωή συναντώνται με ειλικρίνεια και ένταση. Οι επιστολές αυτές, που για χρόνια παρέμεναν αδημοσίευτες, έρχονται σήμερα να εμπλουτίσουν τη βιβλιογραφία γύρω από τον Ντίνο Χριστιανόπουλο και να προσφέρουν στο αναγνωστικό κοινό μια σπάνια εμπειρία ανάγνωσης,
συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Στην πρώτη βιβλιοπαρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο καφέ Φίλιον, στο Κολωνάκι χαιρετισμό στους εκλεκτούς παριστάμενους έκαναν ο Θέμης Ροδαμίτης, υπεύθυνος των εκδηλώσεων του καφέ Φίλιον και ο Θεοφάνης Λ. Παναγιωτόπουλος, Εκδότης, Συγγραφέας, Θεολόγος.
Στη συνέχεια μίλησαν αναλυτικά και διεξοδικά για τις ανέκδοτες επιστολές-ντοκουμέντα της έκδοσης η
Σοφία Μωραΐτη – Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Ε.Κ.Π.Α., Γενική Γραμματέας της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών και της Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας, Κοσμήτορας του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός». Η κ. Μωραίτη ανέλυσε με εμπεριστατωμένη διεισδυτική προσέγγιση και ευαισθησία το σώμα των επιστολών του Χριστιανόπουλου και την ιδιότυπη σκιαγράφηση των απόψεων του περί ζωής και εκφραστικής διαδικασίας που διατυπώνει επιγραμματικά σε αυτές. Ο Κώστας Ευαγγελάτος – Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Performer, Θεωρητικός της τέχνης, αναφέρθηκε στις φιλικές συναντήσεις, τις συνομιλίες περί τέχνης και την αλληλογραφία του με τον σπουδαίο ποιητή της θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της θητείας του ως μετεωρολόγος στην Καλαμάτα, αλλά και των μετέπειτα εικαστικών και θεωρητικών σπουδών του στη Νέα Υόρκη.
Η Χρύσα Νικολάκη, Συγγραφέας, Βιβλικοκριτικός, συντόνισε την όλη εκδήλωση και την διαλεκτική, εκτενή και ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε σε ατμόσφαιρα πνευματικής μέθεξης .
Ο ιστορικός τέχνης, συγγραφέας, τεχνοκριτικός Λεόντιος Πετμεζάς έχει επισημάνει μεταξύ άλλων για το νέο βιβλίο: «….Στις σελίδες του βιβλίου επισημαίνονται τα επιτεύγματα μιας σπάνιας πέννας, που καθώς υπηρετούν την προσωπική αποστολή τους, παράλληλα απασχολούν την σκέψη και την προσοχή του αναγνώστη, με τις κοινές ζωτικές αλήθειες τους. Η θεαματική πνευματική ιχνηλασία πηγάζει από την ευαισθησία του γράφοντος και επιζητεί την ισότητα στην καθολικότητα του εποικοδομητικού διαλόγου με ανθρώπινα, γνήσια και πηγαία συναισθήματα προς τον νεαρό τότε ποιητή και εικαστικό Κώστα Ευαγγελάτο. Οι εφέσεις του Ντίνου Χριστανόπουλου υλοποιούν μια αντιπροσωπευτική εικόνα καθαρότητας. Ενδυναμώνει τις αντιστοιχίες και τις ακολουθίες των αντιλήψεων μιας άλλης εποχής που ξαναγίνονται αποφασιστικά σύγχρονες και επίκαιρες.”

The post Κώστας Ευαγγελάτος: Παρουσίαση του βιβλίου «Γράμματα σε έναν Σμηνίτη» appeared first on VIPNEWS.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...