Τελευταία νέα
Ουκρανικό: Τι σηματοδοτεί η επικίνδυνη κλιμάκωση μεταξύ Μόσχας και Λονδίνου – Drones, απειλές και διπλωματική κόντρα Κύπελλο: Εύκολη πρόκριση του Ατρόμητου στη League Phase [βίντεο] Οι δυο μαύρες τρύπες της μείωσης του ελληνικού χρέους και οι κούφιοι πανηγυρισμοί Μητσοτάκη- Πιερρακάκη Μαντόνα: Το φωτογραφικό άλμπουμ από τα γενέθλιά της στην Ελλάδα – «Φάε, προσευχήσου, αγάπα, χόρεψε» [εικόνες] Στη Χαλκιδική ο Κώστας Κατσαφάδος για μέτρα για τους πυρόπληκτους «Από τα βάθη της καρδιάς μου στην κορυφή του κόσμου»: Έκθεση φωτογραφίας από την FemArtAct Εργολάβοι, η «λύση» για κάθε πρόβλημα: Ολοένα και περισσότερες λειτουργίες του ΕΣΥ σε ιδιώτες Γάζα: Νέο φονικό ισραηλινό πλήγμα στο λιμάνι – Τουλάχιστον έξι νεκροί Τραγωδία στη Σίφνο: Τα απανθρακωμένα συντρίμμια του ελικοπτέρου – Νέα πλάνα Η νέα ελληνική κανονικότητα: Νέοι με πτυχία εξακολουθούν να κοιμούνται στο παιδικό τους δωμάτιο Ξεκίνησε η ιστορική δίκη της Meta – «Θα δείξουμε πώς Facebook και Instagram παγιδεύουν τα παιδιά» Ασφυκτικά γεμάτες οι φυλακές στη Σουηδία: Άρχισε «εξαγωγή» κρατουμένων στην Εσθονία
Libre.gr

ΝΔ: Συνεδριάζει την Πέμπτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα υπό τον Μητσοτάκη

Την Πέμπτη 7 Μαΐου, στις 11:00, θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Με την έναρξη της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να δώσει το στίγμα μιας «θεσμικής επανεκκίνησης» και παράλληλα να μετατοπίσει την πολιτική ατζέντα, ενόψει του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, όπου στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν τόσο οι αλλαγές στο Σύνταγμα όσο και η προεκλογική στρατηγική του κόμματος.

Ποιοι θα μιλήσουν

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον να πάρουν τον λόγο έχουν εκφράσει αρκετά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ανάμεσά τους οι πρώην υπουργοί Μάκης Βορίδης και Νίκος Παναγιωτόπουλος, καθώς και οι βουλευτές Ζέττα Μακρή, Μαρία Συρεγγέλα, Βασίλης Γιόγιακας, Περικλής Μαντάς, Γιώργος Βλάχος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Μαρκόπουλος. Δεν αποκλείεται, επίσης, να τοποθετηθεί και ο Βασίλης Οικονόμου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι παρεμβάσεις αναμένεται να κάνουν ακόμη ο πρώην υπουργός Νότης Μηταράκης, καθώς και οι πρώην υφυπουργοί Δημήτρης Βαρτζόπουλος και Χρήστος Μπουκώρος. Τα συγκεκριμένα στελέχη συγκαταλέγονται στους 13 βουλευτές της ΝΔ για τους οποίους έχει αποφασιστεί άρση ασυλίας, εξαιτίας της εμπλοκής των ονομάτων τους στις δικογραφίες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας σχετικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι παρεμβάσεις των βουλευτών εκτιμάται ότι θα επικεντρωθούν στην ανάγκη ενίσχυσης της κοινοβουλευτικής λειτουργίας του πολιτεύματος και, κατ’ επέκταση, στην αναβάθμιση του ρόλου των βουλευτών. Παράλληλα, αναμένεται να διατυπωθούν επικρίσεις για την αυξημένη παρουσία εξωκοινοβουλευτικών προσώπων στην κυβέρνηση. Επιπλέον, αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της περιορισμένης δημόσιας υπεράσπισης του κυβερνητικού έργου από κορυφαία στελέχη, με αιχμές προς υπουργούς και προβεβλημένους βουλευτές.

Συζήτηση για το εκλογικό σύστημα

Κατά τη διάρκεια της αυριανής συνεδρίασης αναμένεται να τεθούν επί τάπητος και οι συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει γύρω από τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τροποποιήσεις στο εκλογικό σύστημα, οι οποίες προβλέπεται να εφαρμοστούν μετά το 2030. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν ζητήματα όπως το ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του βουλευτή και του υπουργού, τα θετικά και αρνητικά στοιχεία του σταυρού προτίμησης, καθώς και πιθανές παρεμβάσεις στη διαμόρφωση των εκλογικών περιφερειών της χώρας.

Το συγκεκριμένο θέμα έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και διάλογο στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με αρκετούς βουλευτές να αναμένεται να εστιάσουν στις εισηγήσεις του Μεγάρου Μαξίμου για τον εκλογικό νόμο, την εκπροσώπηση των πολιτών και τη θέση του βουλευτή στο πολιτικό σύστημα.

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι η αυριανή συνεδρίαση μπορεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της εσωτερικής έντασης, χωρίς όμως να θεωρούν ότι θα πραγματοποιηθεί σε ήρεμο κλίμα. Αυτή την εικόνα μεταφέρουν από τις επαφές τους με τους βουλευτές της ΝΔ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Μάξιμος Χαρακόπουλος. Τα συγκεκριμένα στελέχη βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τα μέλη της ΚΟ, επιδιώκοντας να διατηρήσουν τις λεπτές ισορροπίες στο εσωτερικό της παράταξης.

Γεραπετρίτης από Ιορδανία: Η ισχύς της συνεργασίας μας, παράγοντας ειρήνης και ευημερίας

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...