Τελευταία νέα
Οι επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης είδαν τον Τσίπρα και «βγήκαν πιο χαρούμενοι απ’ ότι μπήκαν» Το… ξεχωριστό δώρο του Τασούλα στον πρόεδρο του Λιβάνου Tupac: Δικαίωση μετά από 30 χρόνια για τον θρυλικό ράπερ – Ένοχος ο Ντουέιν Ντέιβις για τη δολοφονία του E-Learning ΕΚΠΑ: 25 Χρόνια Ηγέτης στη Διά Βίου Μάθηση Το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα για την αλλαγή της χώρας ΔΕΘ: Ποια μέτρα απορρίπτονται λόγω δημοσιονομικής σταθερότητας-“Κλείδωσε” η αύξηση στο ετήσιο επίδομα των συνταξιούχων Στα «κόκκινα» η κόντρα του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση για τη θεσμικότητα: «Δεν είναι ελληνικός καφές, τη μία μέρα με ολίγη και την άλλη βαρύ γλυκό» Ανάλγητος ο πατέρας για το νεκρό βρέφος στην Κυψέλη: «Μας έδωσαν λάθος μωρό, ηρέμησε το σπίτι όταν πέθανε» Λέτε να… τεταρτώσει; Με «δούρειο ίππο» τη Νότιγχαμ ο Ολυμπιακός Νέα Υόρκη: Γυναίκα μαχαίρωσε δύο ανθρώπους στην Times Square – Έπεσε νεκρή από πυρά αστυνομικών Ο Τραμπ θριαμβεύει μόνο… στο ΑΙ: Ανήρτησε ψεύτικο βίντεο με βομβαρδισμούς στο νησί Χαργκ του Ιράν

Πάνω από -2.950- παραβάσεις βεβαιώθηκαν την 61η εβδομάδα της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους»

01/09/2026

Συνεχίζονται οι έλεγχοι και οι ενημερωτικές δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους», με σκοπό την καθολική συμμόρφωση των οδηγών και επιβατών δίκυκλων, καθώς και των χρηστών Ε.Π.Η.Ο. (Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων).

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Κατευθυντήριο Επιχειρησιακό Σχέδιο Τροχαίας, αστυνομικοί από όλες τις Υπηρεσίες Τροχαίας, Αστυνομικών Τμημάτων και Ο.Ε.Π.Τ.Α. σε ολόκληρη τη χώρα, προχωρούν σε αυστηρούς ελέγχους σε δίκυκλα, καθώς και σε επιχειρήσεις ενοικίασης δίκυκλων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους επαγγελματίες διανομείς και τους εργοδότες τους.

Ειδικότερα, το διάστημα από 24 έως 30 Αυγούστου 2026 πραγματοποιήθηκαν -22.971- έλεγχοι, στο πλαίσιο των οποίων βεβαιώθηκαν -2.656- παραβάσεις σε οδηγούς (από τις οποίες -56- σε εργαζόμενους σε υπηρεσίες διανομής), καθώς και -302- παραβάσεις σε επιβάτες.

Ενδεικτικά, μεταξύ των παραβάσεων, οι -1.662- αφορούσαν οδηγούς δίκυκλων (από τους οποίους -51- διανομείς), -254- επιβάτες δίκυκλων, -899- οδηγούς Ε.Π.Η.Ο., καθώς και -93- οδηγούς οχημάτων ATV.

Πιο αναλυτικά, ανά περιφέρεια, βεβαιώθηκαν οι παρακάτω παραβάσεις:

-052- στην Αττική,
-607-στο Νότιο Αιγαίο,
-337- στα Ιόνια Νησιά,
-233- στην Κρήτη,
-219- στην Δυτική Ελλάδα,
-150- στη Θεσσαλονίκη,
-90- στη Θεσσαλία,
-78- στην Πελοπόννησο,
-54- στη Στερεά Ελλάδα,
-51- στην Κεντρική Μακεδονία,
-36- στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
-24- στο Βόρειο Αιγαίο,
-19- στην Ήπειρο και
-8- στη Δυτική Μακεδονία.
Επισημαίνεται ότι, με τη θέσπιση του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 5209/2025), η Πολιτεία δίνει σαφές μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι στη μη χρήση κράνους, μέσω της αυστηροποίησης των ποινών, ως εξής:

-350- ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για -30- ημέρες για τον οδηγό δικύκλων (Οι ίδιες κυρώσεις ισχύουν και για τον οδηγό που δεν μεριμνά για την ασφάλεια του επιβάτη).
-350- ευρώ πρόστιμο για τον επιβάτη δικύκλων.
-30- ευρώ πρόστιμο για τον οδηγό Ε.Π.Η.Ο.
Υπενθυμίζεται ότι, στις περιπτώσεις υποτροπής, οι ποινές αυξάνονται σημαντικά.

Η εκστρατεία δεν αποσκοπεί στην επιβολή κυρώσεων, αλλά στην αλλαγή της αντίληψης των οδηγών και επιβατών σχετικά με την υποχρεωτική χρήση πιστοποιημένου κράνους, ως στοιχειώδους μέτρου προστασίας της ζωής.

Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να βρίσκεται καθημερινά στους δρόμους, με ισχυρή παρουσία και συνέπεια, προκειμένου να διασφαλίσει την καθολική εφαρμογή της υποχρεωτικής χρήσης κράνους και να εδραιωθεί μια πιο υπεύθυνη οδηγική συμπεριφορά.

Το κράνος δεν είναι απλώς αξεσουάρ – είναι ευθύνη που σώζει ζωές.

Διαβάστε επίσης...