Πριν από δεκαέξι χρόνια οι Μέρκελ–Σαρκοζί, γνωστοί ως το Ζεύγος Μερκοζί, συναντήθηκαν στην Ντοβίλ από όπου διαμήνυσαν ότι η πιο αυστηρή δυνατή δημοσιονομική πειθαρχία είναι μονόδρομος για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης αύξησης του κόστους δανεισμού από τις αγορές των χωρών-μελών της ευρωζώνης.
Ετσι τερματίστηκε βίαια η συζήτηση για την αμοιβαιοποίηση των κινδύνων μέσω του κοινού δανεισμού με έκδοση ευρωομόλογου, αλλά και της μεταφοράς πόρων από τον πλεονασματικό Βορρά στον ελλειμματικό Νότο.
Δεκαέξι χρόνια μετά την Ντοβίλ, η Γαλλία ζει μια διαρκή και παρατεταμένη εξέγερση της κοινωνίας, με τη Λεπέν να βρίσκεται στον προθάλαμο της εξουσίας και τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης να μη βλέπουν διέξοδο.
Μια σιωπηρή συμφωνία κυρίων εξασφάλιζε στο Παρίσι να δανείζεται με το ίδιο κόστος με το Βερολίνο αν εξακολουθούσε να είναι προσδεμένο στη σκληρή περιοριστική δημοσιονομική πολιτική που επιβάλλει το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Ετσι, σήμερα αρχίζει να τίθεται το ερώτημα αν η κρίση της ευρωζώνης θα επιστρέψει μέσω Γαλλίας.
Αν το κόστος δανεισμού για τη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης γίνει απαγορευτικό, τότε είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν η Ισπανία και η Ιταλία.
Η αδιαπραγμάτευτη δημοσιονομική περιοριστική πολιτική υιοθετήθηκε μετά το κραχ του 1929 από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Χούβερ και τον καγκελάριο της Γερμανίας Μπρίνιγκ, μια επιλογή που οδήγησε σε παρατεταμένη ύφεση, μαζική ανεργία και κοινωνικό αναβρασμό.
Μια ματιά στα γερμανικά ΜΜΕ την εποχή της Ντοβίλ αναδεικνύει τη μόνιμη λιτότητα όχι ως σκληρή Ρεαλπολιτίκ, αλλά ως εμμονή θεολογικής κοπής.
Τον Οκτώβριο του 2017, ο Σόιμπλε στην τελετή αποχώρησής του από το υπουργείο Οικονομικών είδε τους συνεργάτες του ντυμένους με μαύρα κοστούμια να σχηματίζουν ένα τεράστιο μαύρο μηδέν.
Μαύρο Μηδέν (Schwarze Null) αποκαλούνται τα μηδενικά ελλείμματα.
Το τι συνέβη την επομένη της μοιραίας συνάντησης στην Ντοβίλ είναι γνωστό.
Η Ιρλανδία έχασε την πρόσβαση στις αγορές με την Πορτογαλία να ακολουθεί, ενώ Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Βέλγιο πιέστηκαν σε οριακό σημείο από τις αγορές.
Χρειάστηκαν σχεδόν δύο χρόνια για να διαβεβαιώσει ο Ντράγκι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να θωρακίσει το ευρώ.
Διαβάστε περισσότερα
Efsyn.gr
