–Στον… πάγο ένας νέος και ένας παλιός
Του
ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Θέλουν να πάνε στον Τσίπρα, αλλά, αντίθετα με ό,τι διαδίδουν, θέλουν να πάνε με ατζέντα και, φυσικά, χωρίς να παραιτούνται από τις θέσεις τους, πράγμα που τόλμησαν να κάνουν τόσο ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο όσο και οι Γαβριήλ Σακελλαρίδης (παλαιότερα) και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος πρόσφατα.
«Η συλλογική μας απόφαση είναι ότι δεν είμαστε αντιπαραθετικοί προς τον Αλ. Τσίπρα και ότι πρέπει να υπάρξει μια διαδικασία ενότητας και ανασύνθεσης του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και προφανώς με καθοριστικό τον ρόλο του Αλ. Τσίπρα», είπε σε συνέντευξή του ο Κώστας Ζαχαριάδης.
Ωστόσο, οι (σημερινοί) καρεκλοκένταυροι της Κουμουνδούρου επιμένουν ότι «δεν χρειάζεται έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας», καθώς «δεν έχει αλλάξει κάτι», παραπέμποντας στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής και κυρίως καιροσκοπώντας, με επικεφαλής τον ίδιο τον σημερινό πρόεδρο του κόμματος Σωκράτη Φάμελλο, καθώς περιμένουν τις ανακοινώσεις Τσίπρα.
Θεωρούν ότι έτσι ίσως βγουν από τη δύσκολη θέση να ξεκαθαρίσουν οι ίδιοι τι θέλουν (για τον εαυτό τους πρωτίστως), αλλά αδιαφορούν για δύο πολύ εμφανή σε όλες τις δημοσκοπήσεις πολιτικά δεδομένα:
Πρώτον, ότι ακολουθώντας σταθερά, εδώ και έναν χρόνο, αυτήν την τακτική των πολιτικών «υβριδίων» έχουν οδηγήσει με αποκλειστικά δική τους ευθύνη τον ΣΥΡΙΖΑ, που παραμένει τυπικά τρίτο κόμμα στη Βουλή, σε σχεδόν ολοκληρωτική πολιτική απαξίωση, με ποσοστά που φλερτάρουν ακόμα και με το αδιανόητο 1% (τελευταία δημοσκόπηση).
Δεύτερον, ότι ο Αλέξης Τσίπρας, αν ήταν να τους καλέσει, θα το είχε κάνει ήδη και δεν θα τόνιζε επανειλημμένα ότι δεν τον αφορούν οι συμφωνίες «κορυφής» (ΣΥΡΙΖΑ, Κοτζιάς, Νέα Αριστερά, Κατσέλη, κ.ά.), αλλά η ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου και η σύγχρονη κυβερνώσα Αριστερά από τη βάση τριών χώρων: Της Σοσιαλδημοκρατίας, της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας, από το μηδέν κυριολεκτικά.
Από τη βάση, με αυτοοργάνωση και με νέα πρόσωπα. Και αυτή η προοπτική ήδη γίνεται με ενθουσιασμό αποδεκτή από την κουρασμένη και από τον ΣΥΡΙΖΑ κοινωνία, καθώς όλες οι μετρήσεις του δίνουν δυναμική δεύτερου κόμματος και ποσοστά που ξεκινάνε από το 17%, πριν καν ανακοινώσει τον νέο φορέα!
Ταυτόχρονα, όμως, μάλλον σκόπιμα παραβλέπουν και κάτι ακόμα: τη σημασία της πολιτικής εντιμότητας. Ο Αλέξης Τσίπρας παραιτήθηκε από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Νοέμβριο και παρέδωσε και την έδρα του στο πρώην κόμμα του πριν ξεκινήσει το μακρύ ταξίδι της «Ιθάκης», με τους 9 «σταθμούς» σε εννιά πόλεις της Ελλάδας, το οποίο ολοκληρώθηκε στο Ηράκλειο. Και φυσικά προτού ξεκινήσει το ταξίδι του νέου πολιτικού φορέα, από το μηδέν, που ανήγγειλε στην αρχή της εβδομάδας στην παρέμβασή του στο Χαλάνδρι.
Την ίδια πολιτική αρετή και το ίδιο θάρρος λίγοι έχουν επιδείξει μέχρι τώρα, μετρημένοι στα δάχτυλα. Ένας εξ αυτών, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σημερινός πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, το φθινόπωρο του 2016, όταν διαφώνησε με το τότε κόμμα του (ΣΥΡΙΖΑ) και αποχώρησε, παραδίδοντας όμως την έδρα του στο κόμμα, ώστε να μην αποδυναμωθεί κοινοβουλευτικά η λαϊκή εντολή που είχε δοθεί έναν χρόνο πριν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο άλλος είναι ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Βουλής, ο οποίος παραιτήθηκε από όλα τα προνόμια και παρέδωσε την έδρα του στο Νίκο Ανδρουλάκη, για να μην κινδυνεύσει ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το κόμμα του.
Την ίδια ώρα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς φαίνεται ότι βλέπουν τον νέο πολιτικό φορέα του πρώην πρωθυπουργού ως σωσίβιο για να συνεχίσουν την πολιτική τους καριέρα, δεν θέλουν, όμως, να χάσουν τις θεσούλες τους (βουλευτικές, κομματικές) και τα προνόμια που προκύπτουν από αυτές, αφού αρνούνται να ακολουθήσουν τον δρόμο της πολιτικής εντιμότητας και της προσωπικής πολιτικής ηθικής, που άνοιξαν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
Φαίνεται μάλιστα ότι βάζουν και ατζέντες σε συνομιλίες τους με το περιβάλλον της Αμαλίας. Δύο μάλιστα από αυτούς, ένας παλαιότερος και ένας από τη νεότερη γενιά (ο ένας από την Κουμουνδούρου και ο άλλος από την Πατησίων) μπήκαν οριστικά στον… πάγο από τον Αλέξη Τσίπρα, που ακούστηκε να λέει σε συνεργάτες του: «Δεν θα έρθουν για να μου επιβάλουν και ατζέντες».
Ιδιαίτερο πολιτικό παράδοξο συνιστά η περίπτωση του Κώστα Ζαχαριάδη. Είναι εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, πηγαίνει στην πρώτη σειρά στις εκδηλώσεις του νέου πολιτικού φορέα του Αλέξη Τσίπρα, δεν ασχολείται σχεδόν καθόλου με το κόμμα το οποίο εκπροσωπεί (ΣΥΡΙΖΑ), αντίθετα κάνει δηλώσεις για τους λόγους που επιστρέφει στην πολιτική ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, λες και εκπροσωπεί άτυπα τον πρώην πρωθυπουργό, πράγμα που δεν ισχύει.
Πρέπει να αποτελεί πρωτόγνωρη κατάσταση ο εκπρόσωπος ενός κόμματος να μην προβάλλει τις θέσεις του κόμματός του αλλά να προβάλλει τα προτερήματα του αρχηγού ενός άλλου, υπό σύσταση κόμματος.
Βέβαια, το τι κάνει ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι πρόβλημα του Σωκράτη Φάμελλου και του ΣΥΡΙΖΑ, που το αποδέχονται. Αν δεν τους πειράζει, κάτι σημαίνει. Πολιτικά, όμως, δεν το λες και πολύ έντιμο…
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
The post Τσίπρας: «Δεν θα έρθουν για να μου επιβάλουν και ατζέντες» appeared first on ΤΟ ΠΑΡΟΝ.
Διαβάστε περισσότερα
