Τελευταία νέα
Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο Συμφώνησαν Μπαρτσελόνα με Ρόδρι, ολοκληρώθηκε η πιο μεγάλη μεταγραφή του καλοκαιριού Το νέο «ναυάγιο» μεταξύ ΗΠΑ – Ιράν και οι απειλές του Τραμπ στο Ομάν έφεραν άλμα στις τιμές του πετρελαίου ”Καραγκιοζιλίκια” και για τα ”σκουπίδια” οι ανακοινώσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα παράνομα ”θαλάσσια πάρκα” της Τουρκίας Κύπρος: Πνίγηκε 27χρονος στη Λεμεσό – Έπεσε από καταμαράν στη θάλασσα για να βρει το κινητό του «Βόμβα» Washington Post: Το Πεντάγωνο εξετάζει μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στον Κόλπο Δύο συλλήψεις για πρόκληση πυρκαγιών σε Τρίκαλα και Κάρυστο Ουκρανικό: Τι σηματοδοτεί η επικίνδυνη κλιμάκωση μεταξύ Μόσχας και Λονδίνου – Drones, απειλές και διπλωματική κόντρα Κύπελλο: Εύκολη πρόκριση του Ατρόμητου στη League Phase [βίντεο] Οι δυο μαύρες τρύπες της μείωσης του ελληνικού χρέους και οι κούφιοι πανηγυρισμοί Μητσοτάκη- Πιερρακάκη Μαντόνα: Το φωτογραφικό άλμπουμ από τα γενέθλιά της στην Ελλάδα – «Φάε, προσευχήσου, αγάπα, χόρεψε» [εικόνες] Στη Χαλκιδική ο Κώστας Κατσαφάδος για μέτρα για τους πυρόπληκτους
Libre.gr

Χατζηδάκης: Μειώθηκε αισθητά η παραβατικότητα στα καύσιμα την τελευταία διετία

Με ανάρτησή του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων, απαντώντας, όπως σημείωσε, στην κριτική που είχε δεχθεί το 2023 όταν, ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προώθησε τον νόμο με τις 11 παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Ο Κωστής Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι η νομοθεσία προέβλεψε πως κάθε πρατήριο καυσίμων που εντοπίζεται να παρανομεί σφραγίζεται για δύο χρόνια, χωρίς δυνατότητα επαναλειτουργίας ακόμη και με διαφορετικό ΑΦΜ. Παράλληλα, οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων υποχρεώθηκαν να ελέγχουν τα συνεργαζόμενα πρατήρια και να ενημερώνουν την ΑΑΔΕ για παραβάσεις, διαφορετικά αντιμετωπίζουν και οι ίδιες αυστηρές κυρώσεις.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ολοκληρώθηκε η εφαρμογή του συστήματος εισροών-εκροών, το οποίο χαρακτήρισε βασικό εργαλείο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, υπενθυμίζοντας ότι είχε θεσμοθετηθεί το 2009 επί της δικής του θητείας στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Τα στοιχεία της έρευνας – 92 πρατήρια σφραγίστηκαν

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι αρκετοί είχαν αμφισβητήσει τόσο την εφαρμογή της διασύνδεσης POS και ταμειακών μηχανών όσο και την αποτελεσματικότητα των μέτρων κατά του λαθρεμπορίου. Όπως ανέφερε, σήμερα περισσότερες από 450.000 επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει τη διασύνδεση των συστημάτων τους.

Επικαλέστηκε, ακόμη, τα ευρήματα της νέας έρευνας του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Καυσίμων και Λιπαντικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σύμφωνα με τα οποία η παραβατικότητα στις αντλίες μειώθηκε από περίπου ένα στα τρία πρατήρια σε περίπου ένα στα τέσσερα μέσα σε δύο χρόνια. Στην Αττική, η μέγιστη απόκλιση στην παραδιδόμενη ποσότητα καυσίμου περιορίστηκε από 24% το 2023 σε 15% σήμερα, ενώ οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ, με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, οδήγησαν στη σφράγιση 92 πρατηρίων σε όλη τη χώρα.

Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί το πρόβλημα λυμένο, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική παραβατικότητα, υπογράμμισε όμως ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν πως οι αυστηρότεροι έλεγχοι, οι νέες τεχνολογίες και οι ουσιαστικές κυρώσεις έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν.

Κλείνοντας, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διαθέτει το αναγκαίο σχέδιο και την πολιτική βούληση για να συγκρουστεί με διαχρονικές παθογένειες, να περιορίσει το λαθρεμπόριο καυσίμων και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που, όπως ανέφερε, φέρνουν τη χώρα πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...