Τελευταία νέα
Ιταλία: Κατέρρευσε τριώροφο κτίριο στη Σικελία – Αρκετοί αγνοούμενοι Μαζική είσοδος μεταναστών στην Ισπανία: Τουλάχιστον 9 νεκροί – Σπεύδουν στρατιωτικές ενισχύσεις [εικόνες – βίντεο] Η Κωνσταντοπούλου συνέχισε στη Βουλή τον καβγά για την Πολύζου: «Εχει άλλο όνομα, πέσαμε θύματα απάτης όταν την βάλαμε υποψήφια» Σάλος με τα γυαλιά του Άδωνη Γεωργιάδη – «Οὐαὶ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι» απαντά ο υπουργός Υγείας Δεύτερος γύρος ανάμεσα σε ΕΛΑΣ και ΠΑΣΟΚ για τα χρέη και τη χρηματοδότηση των κομμάτων Κακλαμάνης για το επεισόδιο Κωνσταντοπούλου – Πολύζου: «Κουμάντο στη Βουλή κάνει μόνο ο εκάστοτε πρόεδρος» Καβγάς για τα γυαλιά του Αδωνι Γεωργιάδη Οι χάρτες της καταστροφής στην Κρήτη: Στάχτη περίπου 45.000 στρέμματα  Συγκινητικό βίντεο από drone: Καταγράφηκε για πρώτη φορά η γέννα φάλαινας στην Αυστραλία Στη Βουλή το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την εμπορία ανθρώπων (trafficking) Τραυματίστηκε 44χρονη επιβάτης πλοίου: Το σκοινί πρόσδεσης έσπασε το παρμπρίζ του αυτοκινήτου της Νερό: Απορρίφθηκε η ένσταση του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή – Πολιτική σύγκρουση για τον ρόλο των δήμων και την ΕΥΔΑΠ
Efsyn.gr

8 στους 10 αλλάζουν εργοδότη λόγω μισθού

Ούτε τα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης ούτε οι νέες μέθοδοι προσέλκυσης και στελέχωσης προσωπικού αρκούν για να κρατήσει μια επιχείρηση τους εργαζόμενούς της.
Η απάντηση βρίσκεται στο αυτονόητο: έναν καλύτερο μισθό, ώστε να καλύπτονται οι βιοτικές ανάγκες ενός νοικοκυριού.
Σύμφωνα με τη νέα «Ερευνα πρακτικών προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του kariera.gr με συμμετοχή 193 εργοδοτών στην Ελλάδα, το 79% εκτιμά ότι ο βασικότερος λόγος αποχώρησης ενός εργαζομένου είναι μια καλύτερη οικονομική πρόταση από άλλη εταιρεία. Υστερα, τους σημαντικότερους λόγους παραμονής σε μια δουλειά αποτελούν οι ανταγωνιστικές αποδοχές και παροχές για το 62% των ερωτηθέντων και η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για το 58%.
Η ικανότητα των επιχειρήσεων να κρατούν τους εργαζομένους τους αναδεικνύεται η κορυφαία πρόκληση για το 64% των εργοδοτών, ενώ συνολικά τα παραπάνω ευρήματα εύλογα γεννούν το ερώτημα κατά πόσο οι ίδιες οι επιχειρήσεις είναι διατεθειμένες να προσφέρουν υψηλότερες αποδοχές και πιο βιώσιμα ωράρια.
Αντίφαση για τη μισθολογική διαφάνεια
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα στοιχεία αναφορικά με τη μισθολογική διαφάνεια, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα διεξήχθη πριν από την έγκριση του νόμου για την ενίσχυση της ισότητας στις αμοιβές και την ενσωμάτωση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας.
Σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες (46%) δηλώνουν ότι στην εταιρεία τους δεν υφίσταται μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων (gender pay gap). Ομως, το εύρημα αυτό συνοδεύεται από μια σημαντική αντίφαση, καθώς το 40% παραδέχεται ότι δεν χρησιμοποιεί κανέναν μηχανισμό για την παρακολούθηση των μισθολογικών αποκλίσεων. Επιπλέον, μόλις το 34,7% έχει ήδη ορίσει εύρος αμοιβών ανά θέση εργασίας και το 60% δηλώνει ότι δίνει πλέον μεγαλύτερη βαρύτητα στην αξιολόγηση των λεγόμενων «ήπιων δεξιοτήτων» κατά την επιλογή προσωπικού.
Αντίστοιχα, η δημοσιοποίηση των αποδοχών στις αγγελίες εργασίας παραμένει περιορισμένη. Το 35,6% των εργοδοτών δηλώνει ότι δεν δημοσιοποιεί μισθολογικά στοιχεία για λόγους εμπιστευτικότητας, ενώ ένα επιπλέον 33,1% το κάνει για να μπορεί να διατηρεί ευελιξία στις διαπραγματεύσεις με τους υποψηφίους.
Ανησυχίες για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Στη συνέχεια η έρευνα καταγράφει την αυξανόμενη παρουσία της Τεχνητής Νοημοσύνης στις λειτουργίες του ανθρώπινου δυναμικού. Οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν ότι η τεχνολογία μπορεί να αναβαθμίσει τις διαδικασίες στρατολόγησης προσωπικού και εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τους κινδύνους που συνεπάγεται η αξιοποίησή της.
Το 78% θεωρεί σημαντικότερο ζήτημα την προστασία προσωπικών δεδομένων, το 58% επισημαίνει τον κίνδυνο μεροληψίας και διακρίσεων, ενώ το 53% φοβάται ότι η αυτοματοποίηση μπορεί να περιορίσει την ανθρώπινη διάσταση της διαδικασίας επιλογής προσωπικού. Ως μεγαλύτερα εμπόδια για την υιοθέτηση εφαρμογών AI αναφέρονται η έλλειψη τεχνογνωσίας (57%), το κόστος υλοποίησης (50%) και τα νομικά ή ηθικά ζητήματα (42%).

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...