Τελευταία νέα
Σοβαρό τροχαίο στο Λουτράκι: 16χρονος με ηλεκτρικό πατίνι παρασύρθηκε από ΙΧ Λάρισα: Συνεχίζεται η δίκη για τα Τέμπη εν αναμονή διορισμού συνηγόρου για κατηγορούμενο Αλέξης Τσίπρας: Από το Περιστέρι στον Economist Βενεζουέλα: Έφτασαν τους 3.242 οι νεκροί από τον διπλό σεισμό – Ανυπολόγιστος ο αριθμός των αγνοουμένων Καλλιθέα: Χωρίς τις αισθήσεις του εντοπίστηκε ένα άτομο μετά από φωτιά σε διαμέρισμα Μ. Κρανίδης στο “Π”: Το «βαθύ κράτος» ζει και βασιλεύει στα ακίνητα και στην κοινωνία Κρήτη: Νεκρή βρέθηκε στο αυτοκίνητό της η δημοσιογράφος Μαρία Αντωνογιαννάκη Τουρκία: Αυτό είναι το πρόγραμμα της Συνόδου του ΝΑΤΟ – Στις 8 Ιουλίου η συνεδρίαση των ηγετών Περίπου 100 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 48ωρο – Πολύ υψηλός κίνδυνος και τη Δευτέρα Εθνική Μπάσκετ: Δεν στάθηκε στό ύψος των περιστάσεων – Ήττα με 71-56 από την Πορτογαλία ΕΛ.Α.Σ: Η πυρκαγιά στο Ωραιόκαστρο αναδεικνύει την ανάγκη για σύγχρονη Πολιτική Προστασία με σχεδιασμό βάσει κινδύνου Κόντρα Γεωργιάδη – Ρόκκου για το κράνος: «Σε εμένα αυτά, να ξέρετε κύριε υπουργέ, δεν περνάνε»
Moneypress.gr

Τα μέτρα ενεργειακής στήριξης της βιομηχανίας ύψους 300 εκατ. ευρώ – Οι δύο πυλώνες για μείωση κόστους και επενδύσεις

Τα πολυαναμενόμενα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας ανακοίνωσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, και Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσία και του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκου Τσάφου.
Η συνολική μείωση του κόστους ενέργειας υπολογίζεται σε 300 εκατ. ευρώ και στηρίζεται σε δύο πυλώνες: ο πρώτος αφορά σε άμεση μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και ο δεύτερος αφορά σε κίνητρα ενίσχυσης των βιομηχανιών για την ενεργειακή αναβάθμιση του εξοπλισμού και των κτιριακών τους υποδομών.
Ο πρώτος πυλώνας ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ ο δεύτερος αφορά πρόγραμμα 200 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού.

Βασικό εργαλείο του πρώτου άξονα είναι η αύξηση του συντελεστή αντιστάθμισης εκπομπών CO2 για την περίοδο 2026-2030, που μεταφράζεται σε ενίσχυση της τάξης των 75 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Από την 1η Ιουλίου επίσης μειώνονται κατά 50% οι χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που πληρώνουν 23.000 βιομηχανίες, οι οποίες ηλεκτροδοτούνται από τη μέση και υψηλή τάση. Το κόστος των μέτρων είναι στα 26 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου μεταφέρει το βάρος στις επενδύσεις, με τη διάθεση 200 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις μέσω του Ταμείου Εκσυγχρονισμού για έργα ενεργειακής αναβάθμισης. Πρόκειται για ενισχύσεις που κατευθύνονται σε στρατηγικές επενδύσεις της βιομηχανίας, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και τη βελτίωση της αποδοτικότητας.
Επιλέξιμοι κλάδοι περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα της ελληνικής βιομηχανίας, όπως μέταλλα (αλουμίνιο, χάλυβας, χαλκός), τσιμέντο, χαρτί, ξυλεία, πλαστικά και χημική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης της φαρμακοβιομηχανίας.
Οι παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν καλύπτουν κρίσιμες τεχνολογίες ενεργειακής αναβάθμισης, όπως εξηλεκτρισμός θερμικών διεργασιών, αναβάθμιση εξοπλισμού και υποδομών, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (BESS), ανάκτηση θερμότητας και ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και ψύξης.
Συνολικά, το πακέτο εκτιμάται ότι θα ωφελήσει περίπου 23.000 επιχειρήσεις, δημιουργώντας ένα πλέγμα προστασίας απέναντι στις διακυμάνσεις του ενεργειακού κόστους και ενισχύοντας τη δυνατότητα επενδύσεων.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...