Τελευταία νέα
Εγκώμια από Νετανιάχου μετά την επικοινωνία με Τραμπ: «Οι ΗΠΑ είναι ο εγγυητής της παγκόσμιας ελευθερίας» Η Ματσάδο θέλει να επιστρέψει στη Βενεζουέλα «για να φέρει σταθερότητα» – «Το κράτος χρεοκόπησε, φάνηκε στους σεισμούς» Θ. Ντόκος: Έκλεψαν φωνή και εικόνα – Κάλεσα άμεσα την ΕΥΠ Ο Θάνος Ντόκος δίνει τη δική του εκδοχή για τους Ρώσους φαρσέρ: «Δεν μπορεί κανείς να εμπιστεύεται ούτε τα μάτια του» Ζ. Κωνσταντοπούλου για δολοφονική επίθεση στη Θεσσαλονίκη: Ο Μητσοτάκης μιλά σαν να γνωρίζει ποιοι είναι οι δράστες Χτύπησε 37άρια ο υδράργυρος την Παρασκευή – Στην Κορινθία η υψηλότερη θερμοκρασία Στη φυλακή ο κωμικός Ντενίζ Γκοκτάς για προσβολή του Ερντογάν και των θρησκευτικών αξιών Καρυστιανού για την γκαρσονιέρα: Μεμονωμένη ενέργεια πρώην συνεργάτη – «Πρόκειται για ξεκάθαρη προσπάθεια σπίλωσης» ΠτΔ: Εγκαινιάζει νέο μουσείο στο Αγαθονήσι Θάνος Ντόκος για Ρώσους φαρσέρ: Έκλεψαν φωνή και εικόνα, κάλεσα αμέσως την ΕΥΠ Νέα γκάφα της κυβέρνησης με τη φάρσα Ντίκου: Μιλάει για ΑΙ, ενώ ήταν ένα απλό gmail ΕΦΕΤ: Αποκαταστάθηκε η λειτουργία της ιστοσελίδας μετά την κυβερνοεπίθεση

Επισκόπηση των κύριων θεμάτων και εργασιών του Συμβουλίου της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το επόμενο δεκαπενθήμερο

07/06/2026

Επισκόπηση των κύριων θεμάτων και εργασιών του Συμβουλίου της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Συμβούλιο Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας (Μεταφορές), 8 Ιουνίου 2026
Οι υπουργοί Μεταφορών θα συνεδριάσουν στο Λουξεμβούργο για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις προσπάθειες απανθρακοποίησης στον τομέα των μεταφορών πέραν του 2030. Η Προεδρία θα υποβάλει έκθεση προόδου σχετικά με τον κανονισμό για τον οικολογικό προσανατολισμό των εταιρικών στόλων. Οι υπουργοί θα κληθούν να εγκρίνουν συμπεράσματα σχετικά με δύο πτυχές των θαλάσσιων μεταφορών: τη βιομηχανική ναυτιλιακή στρατηγική και τη στρατηγική για τους λιμένες.

Συμβούλιο Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας (Τηλεπικοινωνίες), 9 Ιουνίου 2026
Οι υπουργοί Τηλεπικοινωνιών θα κληθούν να καταλήξουν σε γενική προσέγγιση σχετικά με τον προτεινόμενο κανονισμό για τα ευρωπαϊκά πορτοφόλια επιχειρήσεων. Η Προεδρία θα παρουσιάσει τις εκθέσεις προόδου της σχετικά με τον κανονισμό για τα ψηφιακά δίκτυα (DNA) και τον κανονισμό για την κυβερνοασφάλεια 2. Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις σχετικά με την τεχνολογική κυριαρχία των δημόσιων διοικήσεων της Ευρώπης και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ΔΕΤ).


Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων, 12 Ιουνίου 2026
Το Συμβούλιο θα επιδιώξει να καθορίσει τη θέση του σχετικά με την ενίσχυση του μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα —του εργαλείου της ΕΕ για την καταπολέμηση της διαρροής άνθρακα, πριν από τις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι υπουργοί θα διεξαγάγουν επίσης συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με τη δέσμη μέτρων για την ολοκλήρωση των αγορών και την εποπτεία, βασικό στοιχείο της Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων της ΕΕ.

Περισσότερες πληροφορίες
Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, 15 Ιουνίου 2026
Το Συμβούλιο θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων. Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης για τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας.

Συμβούλιο Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών (Υγεία), 16 Ιουνίου 2026
Οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ θα επιδιώξουν να συμφωνήσουν τη διαπραγματευτική τους θέση σχετικά με οδηγία που συνοδεύει την ευρωπαϊκή πράξη για τη βιοτεχνολογία Ι, η οποία αναπροσαρμόζει την υφιστάμενη νομοθεσία της ΕΕ για τους γενετικά τροποποιημένους μικροοργανισμούς και την επεξεργασία οργάνων. Θα πραγματοποιήσουν επίσης συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με τον κανονισμό της ευρωπαϊκής πράξης για τη βιοτεχνολογία I. Η κυπριακή Προεδρία θα ενημερώσει σχετικά με την πρόοδο που σημείωσε όσον αφορά τον κανονισμό για την αναθεώρηση των κανόνων για τα ιατροτεχνολογικά και τα in vitro ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, 16 Ιουνίου 2026
Οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα συνεδριάσουν στο Λουξεμβούργο για να συνεχίσουν τις προετοιμασίες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου συζητώντας σχέδιο συμπερασμάτων. Το Συμβούλιο θα διεξαγάγει επίσης συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με το διαπραγματευτικό πλαίσιο του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) 2028-2034 και θα κληθεί να εγκρίνει μερικές γενικές προσεγγίσεις σχετικά με τρεις από τους κύριους πυλώνες του. Στη συνέχεια, οι υπουργοί θα επικεντρωθούν στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και θα ενημερωθούν σχετικά με την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία στο πλαίσιο της διαδικασίας του άρθρου 7. Τέλος, το Συμβούλιο θα κληθεί να εγκρίνει το 18μηνο πρόγραμμά του που καλύπτει την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2026 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027 και θα κάνει απολογισμό της έκθεσης προόδου σχετικά με την απλούστευση που εκπόνησε η Προεδρία.

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, 18-19 Ιουνίου 2026
Οι ηγέτες και οι ηγέτιδες της ΕΕ θα συζητήσουν για την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, τις παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις, την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια, τη μετανάστευση, τα παράνομα ναρκωτικά και άλλα θέματα.

Διαβάστε επίσης...