Τελευταία νέα
Η Κομισιόν εκταμίευσε 1,24 δισ. ευρώ στην Ουκρανία για drones και πυραύλους Υπόθεση Καμπούρη: «Δεν είναι απάτη, είναι οφειλή στον ΕΦΚΑ» λέει ο δικηγόρος του – Απολογείται την Κυριακή Θάνατος Μαζωνάκη: Τρεις νέες καταθέσεις – Ενώπιον ανακριτή την Παρασκευή και η κόρη των γιατρών Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Η ιστορία της Ελλάδας δεν είναι για πούλημα Καρατζαφέρης: Ο Μητσοτάκης θα πάρει πάνω από 35% στις εκλογές – Του χρόνου τέτοια ημέρα θα είναι πρωθυπουργός Γλυπτά Παρθενώνα: Μετά από επτά χρόνια ο Μητσοτάκης σταματά να αντιμετωπίζει την επανένωση μόνο για πολιτικά οφέλη Η απάντηση Ρούμπιο για τον GSI που προκάλεσε προβληματισμό- “Λεπτές καταστάσεις που περιλαμβάνουν και άλλες χώρες” Η Wall Street σε ιστορικά κέρδη, οι Αμερικανοί σε απόγνωση Ρούμπιο: Με διπλωματία πρέπει να λύνονται τα «λεπτά» ενεργειακά ζητήματα Δίκη Τεμπών: Στο νοσοκομείο ο Πάνος Ρούτσι μετά την κατάθεσή του – Υποψίες για καρδιακό επεισόδιο ΕΛΑΣ: Από την αξιοκρατία στις πελατειακές μετακινήσεις – Η κυβέρνηση υπονομεύει το σύστημα κινητικότητας Άδωνις για την αιχμή περί απουσιών: «Τι κόντρα να έχω με τον Νίκο Δένδια; Το σχόλιό μου ήταν γενικό» [βίντεο]
Thepressproject.gr

O Αρειος Πάγος απέρριψε ως απαράδεκτη την προσφυγή της Ευρωπαίας Εισαγγελέως για την ανανέωση θητείας τριών εισαγγελέων

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου απέρριψε ως απαράδεκτη την προσφυγή της Ευρωπαίας Γενικής Εισαγγελέως, Λάουρα Κοβέσι, η οποία ζητούσε την πενταετή ανανέωση της θητείας τριών εισαγγελέων που υπηρετούν στο ελληνικό γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Η απόφαση ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία (72 υπέρ, 10 κατά), επικυρώνοντας την προηγούμενη κρίση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου, το οποίο είχε αποφασίσει την ανανέωση της θητείας των εισαγγελέων για δύο και όχι για πέντε χρόνια.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η προσφυγή της κα. Κοβέσι δεν μπορούσε να εξεταστεί επί της ουσίας, καθώς το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει ότι δικαίωμα προσφυγής έχουν αποκλειστικά οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι δικαστικοί λειτουργοί. Επιπλέον, απαιτείται να έχει καταγραφεί μειοψηφία τουλάχιστον δύο ψήφων κατά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η απόφαση για τη διετή ανανέωση της θητείας των τριών εισαγγελέων είχε ληφθεί ομόφωνα, γεγονός που στάθηκε καθοριστικό.
Κατά τη συζήτηση, την επιχειρηματολογία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας παρουσίασε ο συνταγματολόγος Σπύρος Βλαχόπουλος, καθώς η κ. Κοβέσι δεν παρέστη αυτοπροσώπως. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το ενωσιακό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού και ότι η πενταετής ανανέωση είχε αποφασιστεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για όλους τους Ευρωπαίους Εντεταλμένους Εισαγγελείς, σημειώνοντας ότι διαφορετικές αποφάσεις μεταξύ των κρατών-μελών θα μπορούσαν να πλήξουν την ενότητα του θεσμού.
Πρότεινε, επίσης, η Ολομέλεια να απευθύνει προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της ΕΕ για το ποιος φορέας έχει την αρμοδιότητα να αποφασίζει για την ανανέωση των θητειών. Η άποψη αυτή βρήκε ανταπόκριση στη μειοψηφία των δικαστών, τόσο για τη νομιμοποίηση της κ. Κοβέσι να ασκήσει την προσφυγή, όσο και για την ουσία της αρμοδιότητας.
Με βάση το σκεπτικό αυτό, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κατέληξε ότι η Λάουρα Κοβέσι δεν είχε νομιμοποίηση να προσφύγει εκ μέρους των τριών εισαγγελέων, απορρίπτοντας την αίτησή της ως απαράδεκτη.
 

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...