Τελευταία νέα
ΟΣΔΕ: Αδικαιολόγητος αποκλεισμός σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες – Τι συμβαίνει; Απόκοσμες εικόνες στις Κυκλάδες από θαλάσσια ομίχλη – Τι είναι το φαινόμενο sea smoke που κάλυψε το Αιγαίο [βίντεο] Στο τραπέζι η μεταφορά των Patriot από Κάρπαθο σε Σούδα Υπουργείο Οικονομικών για την πρόωρη αποπληρωμή χρέους: Ωφελεί τους πολίτες – Η αντιπολίτευση μεμψιμοιρεί Nέοι στη βασική ομάδα: από το σκάκι στο ποδόσφαιρο Θεοδωρικάκος: «Αρνητικός ο πληθωρισμός τροφίμων τον Ιούλιο – Δεν εφησυχάζουμε» Φωτιά σε ταχύπλοο στο Πόρτο Ράφτη – Καλά στην υγεία του ο μοναδικός επιβαίνων Ενοίκια-φωτιά, φοιτητές σε απόγνωση – Πανάκριβα και τα παλιά σπίτια Παππάς κατά ΝΔ: Να μην προχωρήσει η αποπληρωμή φθηνού χρέους – Ο Μητσοτάκης να δώσει εξηγήσεις Έξαρση γαστρεντερίτιδας στη Ρόδο – Έως και 50 περιστατικά κάθε μέρα στα επείγοντα Αλέξης Τσίπρας: «Η πολιτική έχει νόημα όταν αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων» Πρόωρη αποπληρωμή χρέους: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει έκτακτη σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων
Efsyn.gr

Αναθεώρηση του Συντάγματος: Μύδροι της αντιπολίτευσης για την επιστολική ψήφο

Με σοβαρές επιφυλάξεις και διαφορετικές προσεγγίσεις είδαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης την επέκταση της επιστολικής ψήφου σε όλους τους πολίτες, που εισηγείται η Νέα Δημοκρατία στο πλαίσιο της Αναθεώρησης του Συντάγματος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να μεταλλάξει τον χαρακτήρα της ψήφου των πολιτών, γενικεύοντας την επιστολική ψήφο, πλήττοντας την αναλογικότητα της ψηφοφορίας και εγκαθιστώντας μέσω του Συντάγματος ένα πλειοψηφικού τύπου εκλογικό σύστημα.
Η καταδίκη
«Η κυβέρνηση επιχειρεί να πλήξει τη μυστικότητα, την αναλογικότητα και την ισότητα της ψήφου των Ελλήνων πολιτών για δικούς της μικροκομματικούς σκοπούς» κατήγγειλε ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, διευκρινίζοντας ότι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως στους κατοίκους του εξωτερικού, είναι λειτουργική.
«Δεν θεωρώ ότι πρέπει να είναι ένας τρόπος και για τις εθνικές εκλογές. Δεν σας βοηθά και η συγκυρία» τόνισε, κάνοντας μνεία στην πρόσφατη καταδίκη της κ. Ασημακοπούλου λόγω του ότι «προσωπικά στοιχεία κατοίκων εξωτερικού έγιναν φέιγ βολάν». «Σε αυτό το κλίμα μιλάτε για επιστολική ψήφο ενώ έχετε στον πυρήνα του κόμματος και την παρανομία, την κατακραυγή και την καταδίκη σε σχέση με αυτή τη διαδικασία», κατέληξε.
Αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, όπως να διασφαλιστεί η ταυτόχρονη διενέργεια των εκλογών και η αντίστοιχη καταμέτρηση και ανακοίνωση, ζήτησε το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι έτσι μόνον «θα μπορούσε να είναι καταρχήν θετικό». Η δυνατότητα επιστολικής ψήφου πρέπει να συνδέεται με συγκεκριμένα κωλύματα φυσικής παρουσίας στο εκλογικό τμήμα, είπε ο Γιώργος Νικητιάδης και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να διαμορφώσει θετική στάση στην Αναθεωρητική Βουλή μόνο εφόσον υπάρξει συναινετική διατύπωση για να υπερψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία.
«Αντιδραστική» και «επικίνδυνη τομή» χαρακτήρισε την επιστολική ψήφο ο Γ. Γκιόκας, εκφράζοντας τη ριζική διαφωνία του ΚΚΕ και τόνισε πως αλλοιώνει τον χαρακτήρα της εκλογικής διαδικασίας, ενώ συνιστά «βαθιά πολιτική και ιδεολογική παρέμβαση» που θέτει τον λαϊκό παράγοντα στο περιθώριο.
Για προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να προσδώσει συνταγματικό κύρος σε μια «αυταρχική αντίληψη» για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος μίλησε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νάσος Ηλιόπουλος, τονίζοντας τη σημασία της φυσικής παρουσίας στην εκλογική διαδικασία.
«Η ψηφοφορία, η συμμετοχή στη δημοκρατία έχει και έναν κεντρικό πυρήνα. Αυτός ο πυρήνας είναι η ενσώματη παρουσία» είπε, ενώ ιδιαίτερα στάθηκε στη μυστικότητα της ψήφου τονίζοντας ότι είναι «κεντρικό στοιχείο αυτής της ενσώματης παρουσίας».
Η συμμετοχή
Με φόντο δε την υπόθεση της κυρίας Ασημακοπούλου, σχολίασε ότι η Ν.Δ. αντιμετώπισε το θέμα με τη φράση του κ. Μαρινάκη «δεν τίθεται θέμα διαγραφής», παρότι μιλάμε για πρόσωπο «καταδικασμένo από το δικαστήριο για παραβίαση προσωπικών δεδομένων». Παρουσιάζοντας ο Ευριπίδης Στυλιανίδης τους λόγους για τους οποίους η πλειοψηφία προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 51 παρ.4, υποστήριξε πως το συγκριτικό πλεονέκτημα της επιστολικής ψήφου είναι ότι εξασφαλίζει μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα που τα ποσοστά της αποχής μεγαλώνουν, μειώνοντας ταυτόχρονα και το κόστος της εκλογικής διαδικασίας.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...