Τελευταία νέα
Κατάρρευση κτιρίου στην Κωνσταντινούπολη: Ένας νεκρός – Συνεχίζονται οι έρευνες για εγκλωβισμένους Στο Μόναχο ο Κωστής Χατζηδάκης ως κεντρικός ομιλητής στην παρασημοφόρηση του πρωθυπουργού της Βαυαρίας Σύζυγος Σήφη Βαλυράκη: «Το παρακράτος στο μεγαλείο του – Θα παλέψω και η αλήθεια θα φανερωθεί» Διεθνή ΜΜΕ για Ρούμπιο στην Πνύκα: «Ομιλία της χρονιάς» ή «προεκλογικό σποτ» με φόντο την Ακρόπολη; Οι ταινίες της εβδομάδας: Τα Facebook Files και η άνευρη ταινία του Σόρκιν Τσίπρας: “Ανιστόρητη η αναφορά Ρούμπιο στον εθνικισμό- Με ενόχλησε” Τσουκαλάς: Η Μαρικάρμεν δεν άντεξε την αδικία και «έφυγε» – Στεγαστικό και ιδιωτικό χρέος θα είναι τα κεντρικά ζητήματα των εκλογών Βίντεο με τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή Αλέξης Τσίπρας: Περίμενα περισσότερα από την επίσκεψη Ρούμπιο, ανιστόρητη η αναφορά του στον εθνικισμό Κυρανάκης: Φορούν παρωπίδες όσοι δεν αισθάνθηκαν περηφάνια για την Ελλάδα με την επίσκεψη Ρούμπιο Μέτωπο κατά του ακροδεξιού κύματος: Γενναίες αυτοκριτικές παραδοχές από Δούκα και Χαρίτση Δεν… «τσιμπάνε» οι αλιείς στα κυβερνητικά ψίχουλα
Thepressproject.gr

Τσακαλώτος: Η πλατφόρμα «posokanei» δεν θα μειώσει την ακρίβεια, αλλά μπορεί να ενισχύσει τα ολιγοπώλια

Κριτική στην κυβερνητική πλατφόρμα σύγκρισης τιμών posokanei.gov.gr ασκεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστηρίζοντας ότι το νέο εργαλείο δεν αντιμετωπίζει τις πραγματικές αιτίες της ακρίβειας και ενδέχεται να λειτουργήσει προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ.Σε άρθρο του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι η πλατφόρμα θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική μόνο σε μια πλήρως ανταγωνιστική αγορά, όπου η έλλειψη πληροφόρησης αποτελεί το βασικό πρόβλημα. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι η ελληνική αγορά λιανεμπορίου χαρακτηρίζεται από έντονη συγκέντρωση, με λίγες μεγάλες επιχειρήσεις να κατέχουν σημαντικό μερίδιο και να διαθέτουν ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη απέναντι τόσο στους καταναλωτές όσο και στους προμηθευτές.
Ο κ. Τσακαλώτος παρομοιάζει τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ με εκείνη των τηλεοπτικών σταθμών, επισημαίνοντας ότι και στις δύο περιπτώσεις λίγοι μεγάλοι παίκτες ελέγχουν την πρόσβαση του κοινού, δημιουργώντας συνθήκες περιορισμένου ανταγωνισμού και τάσεις ομοιομορφίας.
Σύμφωνα με την ανάλυσή του, η πλήρης διαφάνεια στις τιμές μπορεί να λειτουργήσει ως μηχανισμός παρακολούθησης του ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων αλυσίδων. Όπως αναφέρει, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να προσαρμόζουν άμεσα τις τιμές τους στις κινήσεις των ανταγωνιστών, μειώνοντας τα κίνητρα για ουσιαστικές μειώσεις τιμών και οδηγώντας σε σταθεροποίηση των τιμών σε υψηλότερα επίπεδα.
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι οι μεγάλες αλυσίδες μπορούν να αντισταθμίσουν πιθανές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα μέσω άλλων κωδικών ή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, δημιουργώντας, όπως αναφέρει, μια «ψευδαίσθηση» φθηνότερου καλαθιού χωρίς να περιορίζεται ουσιαστικά η συνολική ακρίβεια.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καταλήγει ότι, σε συνθήκες ολιγοπωλίου, η πλατφόρμα posokanei.gov.gr κινδυνεύει να μετατραπεί από εργαλείο προστασίας του καταναλωτή σε μηχανισμό διευκόλυνσης της ευθυγράμμισης των τιμών μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...