Τελευταία νέα
Βιομηχανικά απόβλητα: Οι αιτίες της ανεξέλεγκτης μόλυνσης – Ποιος πληρώνει τις ολέθριες επιπτώσεις; Από την ιατρική στην τέχνη ΝΔ: 52 χρόνια από την ιδρυτική διακήρυξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή Πέθανε ο διακεκριμένος Ιστορικός Τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος Πολιτική σύγκρουση για την ανισορροπία έμμεσων – άμεσων φόρων Στο ΠΑΣΟΚ εντάσσεται ο Ευάγγελος Αποστολάκης – Συνάντηση με Ανδρουλάκη τη Δευτέρα Πυρκαγιά στα Μεταξάτα Κεφαλονιάς: Επιχειρούν τρία εναέρια μέσα – 112 για εκκένωση οικισμών Στη δίνη της κακοκαιρίας παραμένει η Κρήτη – Τεράστιες καταστροφές, ανησυχία για τους οκτώ εγκλωβισμένους ΕΛ.Α.Σ κατά Μητσοτάκη: «Αντί για αγκαλιές με τον Νετανιάχου, δράση στον ΟΗΕ για τη Γάζα και τους Χριστιανούς» Ιωάννα Λαλιώτου της ΕΛ.Α.Σ: Το κόστος σπουδών αποκλείει νέους από τα περιφερειακά πανεπιστήμια Αλέξης Τσίπρας στο Μουσείο Γουλανδρή – Η επίσκεψη στην έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη και το βραβείο με τον Ζάεφ 2019-2026: “Γαλάζια μαργαριτάρια” αλαζονείας και κυνισμού υπουργών και βουλευτών
Newsit.gr

Η «δεξιά στροφή» Κασσελάκη, η έξοδος Τζάκρη και τα μηνύματα από τη ΝΔ

Τη συζήτηση περί «δεξιάς στροφής» του Στέφανου Κασσελάκη ήρθε να επιβεβαιώσει, με τον πιο πολιτικά θορυβώδη τρόπο, η παραίτηση της Θεοδώρας Τζάκρη από τους Δημοκράτες. Πίσω από τη μάχη των δύο εκδοχών –της παραίτησης από τη μία και της «απόλυσης» από την άλλη– κρύβεται μια βαθύτερη ιδεολογική σύγκρουση για την ταυτότητα του κόμματος.
Η Θεοδώρα Τζάκρη αποχώρησε με αιχμές, μιλώντας για «κόκκινες γραμμές» τις οποίες δεν μπορούσε να προσπεράσει. Στο επίκεντρο της κριτικής της βρέθηκε η εκτίμηση ότι ο πρόεδρος των Δημοκρατών «κλίνει προς τα δεξιά», με αφορμή και την πρόσφατη διαδικτυακή του συζήτηση με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, όπου οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν να συμφωνούν σε αρκετά σημεία.
Ο Στέφανος Κασσελάκης, από την πλευρά του, επέλεξε να σηκώσει το γάντι. Παρουσίασε την απομάκρυνση της Θεοδώρας Τζάκρη ως ένδειξη μετάβασης του κόμματος σε μια νέα φάση, αυτή του φιλελεύθερου Κέντρου. Με άλλα λόγια, εκεί όπου η πρώην αντιπρόεδρος βλέπει δεξιά μετατόπιση, ο ίδιος βλέπει πολιτική ενηλικίωση.
Αποστάσεις από τη ΝΔ 
Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο δεν υιοθετούν τα σενάρια περί προσέγγισης με τον Στέφανο Κασσελάκη, παρότι αναγνωρίζουν τη σημασία του πολιτικού διαλόγου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Δευτέρα (29.06.2026), ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση, σημειώνοντας πως «δεν έχει τέτοια εικόνα» και ότι «δεν προκύπτει κάτι τέτοιο».
Ωστόσο, φρόντισε να μην απαξιώσει τη συζήτηση Γεωργιάδη – Κασσελάκη. «Καλό είναι να γίνονται συζητήσεις», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Κασσελάκης στις τελευταίες ευρωεκλογές ήταν αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
Ο Παύλος Μαρινάκης επιχείρησε, μάλιστα, να αντιπαραβάλει τον πολιτικό διάλογο με την τοξικότητα, λέγοντας ότι «ας μην ποινικοποιούμε τον πολιτικό διάλογο» και πως «καλό είναι να μιλάμε, κι ας διαφωνούμε». Με άλλα λόγια, η ΝΔ εμφανίζεται να κρατά αποστάσεις από τα σενάρια συνεργασίας, αλλά όχι και από την πολιτική αξιοποίηση της εικόνας ενός Κασσελάκη που μετακινείται προς πιο φιλελεύθερες θέσεις.
Γεωργιάδης: «Δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από ότι είμαστε πολιτισμένοι άνθρωποι»
Πιο αιχμηρός εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος, μιλώντας την Δευτέρα (29.06.2026) στον ρσ Παραπολιτικά 90,1, έσπευσε να αποσυνδέσει τη συνομιλία του με τον πρόεδρο των Δημοκρατών από οποιοδήποτε σενάριο συνεργασίας. «Ούτε εμείς έχουμε στον σχεδιασμό να συνεργαστούμε με τον κ. Κασσελάκη ούτε ο Κασσελάκης με εμάς», είπε, χαρακτηρίζοντας τα σχετικά σενάρια «υποβολιμαία».
Για την Θεοδώρα Τζάκρη, πάντως, ο υπουργός Υγείας χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα. Υποστήριξε ότι «έψαχνε αφορμή» για να αποχωρήσει, καθώς, όπως είπε, «τα έχει βρει με το ΠΑΣΟΚ» και επιδιώκει να διασφαλίσει την επανεκλογή της. «Η κ. Τζάκρη θέλει να βγαίνει πάντα βουλευτής», ανέφερε, αφήνοντας σαφείς αιχμές για πολιτικό υπολογισμό πίσω από την αποχώρησή της.
Ακόμη πιο χαρακτηριστική ήταν η σύγκριση που έκανε με τη δική του πολιτική διαδρομή. «Εγώ που διαγράφηκα από το κόμμα μου και έδωσα και την έδρα είμαι κωλοτούμπας, η Τζάκρη που γυρνάει από το ένα κόμμα στο άλλο είναι κραταιά πολιτικός. Άντε βγάλε άκρη», είπε, δίνοντας τον τόνο της «γαλάζιας» ανάγνωσης: η ιδεολογική ένσταση της Θεοδώρας Τζάκρη αντιμετωπίζεται περισσότερο ως πρόσχημα παρά ως πολιτική αγωνία.
Νέα ταυτότητα για τον Κασσελάκη;
Το ερώτημα, πλέον, δεν είναι μόνο αν ο Στέφανος Κασσελάκης στρίβει δεξιά. Είναι αν αυτή η μετατόπιση μπορεί να αποκτήσει χαρακτηριστικά αναγνωρίσιμης πολιτικής ταυτότητας ή αν θα καταγραφεί ως ακόμη μία ευκαιριακή κίνηση σε ένα ήδη ρευστό σκηνικό. Ο ίδιος επιχειρεί να παρουσιάσει την αλλαγή στο πολιτικό του αφήγημα ως άνοιγμα προς το φιλελεύθερο Κέντρο, απαλλαγμένο από εσωτερικές τριβές και κομματικά βαρίδια. Προς το παρόν, ωστόσο, παρά τον μανδύα του «νέου» με τον οποίο πλασάρονται, οι Δημοκράτες δεν δείχνουν να έχουν εξασφαλίσει την πολιτική τους επιβίωση.
 
 
To άρθρο Η «δεξιά στροφή» Κασσελάκη, η έξοδος Τζάκρη και τα μηνύματα από τη ΝΔ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...