Τελευταία νέα
Πτώση ΙΧ στο λιμάνι Πειραιά: Πώς έγινε η οικογενειακή τραγωδία με τους τρεις νεκρούς Γιώργος Παπανδρέου: «Οι δημοκρατίες δεν καταρρέουν, πολιορκούνται από ισχυρά συμφέροντα» Οι κακές παρέες του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι ρακές με τον φραπέ… Οι Γάλλοι αντιστάθηκαν σε φόβο και καταστολή: 800.000 διαδηλωτές στους δρόμους παρά τις απαγορεύσεις Λάρισα: Η ιστορία του μικρού Στέφανου που σώθηκε από τις φλόγες και θα παρελάσει σημαιοφόρος την 28η Οκτωβρίου Press Point: Τι χώρα-τραγέλαφος είναι η Ελλάδα… «Κεραυνοί» Σαμαρά για το τουρκολιβυκό μνημόνιο Πέρα από τη μητρότητα: Η γυναικεία υγεία ως δημόσια προτεραιότητα Ο… γκραφιτάς υφυπουργός Βασίλης Σπανάκης [βίντεο] Το Μαξίμου απαντά στις βολές για τουρκολιβυκό, Σινά και διαχωρίζει Σαμαρά – Καραμανλή Νέα Δημοκρατία: Πολιτικές και οικογενειακές κόντρες Τι ξέχασε να αναφέρει ο Ρούμπιο
Thefaq.gr

Predator: Η ώρα των αποζημιώσεων – Αγωγές 7,6 εκατ. ευρώ κατά Intellexa και 13 προσώπων

Επί χρόνια η υπόθεση του Predator συνοδευόταν από διαψεύσεις, υπεκφυγές και το γνωστό «κανείς δεν ξέρει τίποτα». Τώρα, ο λογαριασμός φτάνει στα αστικά δικαστήρια, όπου οκτώ πρόσωπα ζητούν αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ από όσους θεωρούν υπεύθυνους για την παρακολούθησή τους

Οι ενάγοντες στρέφονται κατά της Intellexa, των τεσσάρων επιχειρηματιών που έχουν ήδη καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό για την υπόθεση, καθώς και εννέα ακόμη φυσικών προσώπων, τα οποία φέρονται, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, να είχαν ενεργό ρόλο στη λειτουργία του δικτύου του Predator. Με τις αγωγές τους διεκδικούν συνολική αποζημίωση ύψους 7,6 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και νέες αγωγές από άλλα πρόσωπα που υποστηρίζουν ότι υπήρξαν θύματα του ίδιου λογισμικού.
Μεταξύ των οκτώ εναγόντων συγκαταλέγονται πρόσωπα που είχαν εξεταστεί ως μάρτυρες στην ποινική διαδικασία, χωρίς να έχουν παραστεί προς υποστήριξη της κατηγορίας. Ανάμεσά τους βρίσκονται η πρώην διευθύντρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. Πηνελόπη Μηνιάτη, η Αντωνία Πρίμπα, οι υπάλληλοι της ΕΥΠ Αγγελική Ρούσου και Ζωή Μαρία Σάκκαλη, ο δικηγόρος Ιωάννης Φυτιλής, οι δημοσιογράφοι Θανάσης Κουκάκης και Σπύρος Σιδέρης, καθώς και η πολιτική επιστήμονας Άρτεμις Σίφορντ. Μέσα από το περιεχόμενο της αγωγής γνωστοποιείται για πρώτη φορά ότι και ο Σπύρος Σιδέρης περιλαμβάνεται μεταξύ των προσώπων που, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, είχαν μολυνθεί με το Predator.
Στο πολυσέλιδο δικόγραφο περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο, κατά τους ενάγοντες, οργανώθηκε και λειτούργησε το σύστημα παρακολουθήσεων, καθώς και η μέθοδος με την οποία μολύνθηκαν οι κινητές συσκευές των θυμάτων. Όπως υποστηρίζεται, σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν παραπλανητικά μηνύματα SMS που προσομοίαζαν με εκείνα που αποστέλλονταν κατά την περίοδο της πανδημίας για τον προγραμματισμό εμβολιασμού κατά της Covid-19.
Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στους ισχυρισμούς της Πηνελόπης Μηνιάτη, η οποία υποστηρίζει ότι μέσω της παραβίασης της συσκευής της αποκτήθηκε πρόσβαση όχι μόνο σε προσωπικά της δεδομένα, αλλά και σε επικοινωνίες με εισαγγελικούς λειτουργούς, την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., εκπροσώπους πρεσβειών, διεθνών οργανισμών και άλλους ανώτερους κρατικούς αξιωματούχους. Κατά τους ισχυρισμούς της, οι πληροφορίες αυτές αφορούσαν σοβαρές υποθέσεις, όπως ανθρωποκτονίες, οργανωμένο έγκλημα, κατασκοπία, τρομοκρατία, καθώς και έρευνες για υποθέσεις σε Ρόδο και Σάμο και φακέλους σχετικούς με τη δράση της ISIS.
Αντίστοιχους ισχυρισμούς προβάλλει και ο δημοσιογράφος Σπύρος Σιδέρης, ο οποίος υποστηρίζει ότι, λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας και των επαφών του με πολιτικά και διπλωματικά πρόσωπα της ευρύτερης περιοχής, το περιεχόμενο των επικοινωνιών του αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος των εναγόντων, Ζαχαρίας Κεσσές, ανέφερε ότι οι αγωγές στηρίζονται τόσο στην πρόσφατη καταδικαστική απόφαση όσο και σε εκτενές αποδεικτικό υλικό που προέρχεται από ελληνικές και διεθνείς έρευνες. Όπως δήλωσε, κατά την εκδίκαση αναμένεται να προσκομιστούν επιπλέον στοιχεία, τα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν στη διαβίβαση της υπόθεσης στην ποινική Δικαιοσύνη για διερεύνηση πιθανών κακουργηματικών πράξεων. Παράλληλα, επισήμανε ότι οι αγωγές αποτυπώνουν αναλυτικά τη δομή, τη λειτουργία και τον καταμερισμό ρόλων του δικτύου εταιρειών και φυσικών προσώπων που συνδέονται με την ανάπτυξη, διάθεση και χρήση του Predator.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, «ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατατίθεται αγωγή:».
1. Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΟΥΚΑΚΗ
2. Της ΑΡΤΕΜΙΣ ΜΑΙΡΗ ΣΙΦΟΡΝΤ
3. Της ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΠΡΙΜΠΑ
4. Του ΙΩΑΝΝΗ ΦΥΤΙΛΗ
5. Της ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΜΗΝΙΑΤΗ
6. Της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΡΟΥΣΣΟΥ
7. Της ΖΩΗΣ-ΜΑΡΙΑΣ ΣΑΚΑΛΗ
8. Του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΣΙΔΕΡΗ
ΚΑΤΑ
1. Της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «INTELLEXA ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»
2. Του ΦΕΛΙΞ ΜΠΙΤΖΙΟΥ
3. Της SARA ALEKSANDRA HAMOU (Σάρα Αλεξάνδρα Χάμου)
4. Του TAL JONATHAN DILIAN
5. Του ΙΩΑΝΝΗ ΛΑΒΡΑΝΟΥ
6. Του ROTEM FARKASH
7. Του MEROM HARPAZ
8. Της EINAT SEMAMA
9. Του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΞΥΠΤΕΡΑ
10. Του ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥΜΠΗ
11. Του ΙΩΑΝΝΗ ΜΠΟΛΙΑΡΗ
12. Του ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΝΤΑΛΑ
13. Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΚΟΣΜΙΔΗ
14. Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΕΤΡΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...