Τελευταία νέα
Μέτρα για τους εργαζόμενους λόγω καύσωνα: Παύση υπαίθριων εργασιών την Τετάρτη σε Αττική και τρεις περιφέρειες Ο καιρός «τρελάθηκε»: Πυρκαγιές σε Ισπανία και Γαλλία, χαλάζι στα Βαλκάνια Η μοιραία πτώση του Pan Am: Βρέθηκαν τα συντρίμμια του αεροπλάνου που είχε χαθεί στον Ατλαντικό 74 χρόνια μετά Ryanair: O 61χρονος που βρέθηκε έξω από σπασμένο παράθυρο περιγράφει τον εφιάλτη – «Ακούω αεροπλάνο και ανεβάζω πυρετό» Κυρανάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Κανένας βουλευτής της ΝΔ δεν κατηγορείται για παράνομο πλουτισμό» Ερώτηση 15 βουλευτών ΝΔ: Πάρτε μέτρα για αθέμιτες πρακτικές online ταξιδιωτικών πρακτορείων ΕΛΑΣ: Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τα 93 εκατ. ευρώ που «χάθηκαν» από το Ταμείο Ανάκαμψης για την Πολιτική Προστασία Handelsblatt: Πρόστιμο «μαμούθ» στη Google ετοιμάζει η Κομισιόν – Έως και 1 δισ. ευρώ Δ. Μιχαηλίδου: Τα προγράμματα για τον Προσωπικό Βοηθό και την Πρώιμη Παρέμβαση “ήρθαν για να μείνουν Σοβαρό τροχαίο στην Εγνατία με μετανάστες – Πέντε άτομα στο χειρουργείο Κικίλιας για σύγκρουση πλοίων στα Χανιά: Σε θέματα ασφαλείας δεν υπάρχει καμία ανοχή Δικαίωση για δύο «ξεζουμισμένους» γιατρούς του ΕΣΥ: Έλαβαν αποζημιώσεις χιλιάδων ευρώ εξαιτίας burnout
Libre.gr

Μητσοτάκης για Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης: Οι πόροι του απόρροια της εξαιρετικά πετυχημένης οικονομικής διαχείρισης

Παρουσιάστηκε το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030, το οποίο αποτελεί τον βασικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της Ελλάδας για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης 2026-2030 πραγματοποιείται στο Ωδείο Αθηνών από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη.

Το νέο πρόγραμμα προβλέπει δημόσιες επενδύσεις ύψους 23 δισ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων και τη δημιουργία νέων προοπτικών για την ελληνική οικονομία.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030 έρχεται να αποτελέσει τον κεντρικό «οδικό χάρτη» για τις δημόσιες επενδύσεις της χώρας τα επόμενα χρόνια, μετά την περίοδο των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Θέλω να σταθώ στο ύψος των πόρων του 2026-2030, τα 23 δισ. ευρώ και προφανώς δεν θα μπορούσαμε να διαθέσουμε αυτούς τους πόρους για ανάπτυξη και επενδύσεις αν δεν ήταν απόρροια μιας εξαιρετικά πετυχημένης οικονομικής διαχείρισης που ξεκινάει από το 2019 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του.

Και συνέχισε: «Η χώρα μας έχει καταφέρει να πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς της στόχους, να πετυχαίνει πλεονάσματα, να μειώνει το χρέος με ρυθμούς ταχύτερους από οποιαδήποτε χώρα στην ιστορία του ΟΟΣΑ […] Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το παιχνίδι της πραγματικής σύγκλισης με την Ευρώπη στην επόμενη πενταετία θα κριθεί πρωτίστως στο πεδίο των επενδύσεων, δημοσίων και ιδιωτικών και πιστεύουμε ότι θα μπορούμε μέσω του ΕΠΑ να εξασφαλίσουμε μια δύναμη πυρός».

«Σκοπός μας είναι να φτάσει η ανάπτυξη σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Και στους 1008 ΤΚ που έχει η χώρα μας. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από μια στενή συνεργασία μεταξύ των Περιφερειών και της κεντρικής Κυβέρνησης», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Πιερρακάκης:  Διαθέτουμε περισσότερους εθνικούς πόρους για επενδύσεις

«Το ευρύτερο νόημα της ανάπτυξης είναι να χτίζεις πάνω σε όσα έχεις ήδη κατακτήσεις και να επενδύεις σήμερα σε όσα θα χρειαστεί η χώρα αύριο», είπε αρχικά στην ομιλία του ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Η σημασία του ΕΠΑ υπερβαίνει το ύψος των πόρων του. Εκφράζει τη δυνατότητα της Ελλάδας να σχεδιάζει το μέλλον της με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να χρηματοδοτεί η ίδια τις προτεραιότητές της», είπε στη συνέχεια. «Αυτή η δυνατότητα είναι το αποτέλεσμα της προόδου που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία υπό την πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Ελλάδα συνεχίζει να αναπτύσσεται ταχύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 12,1% το α’ τρίμηνο του έτους ξεπερνώντας σημαντικά την αρχική εκτίμηση που ήταν 7%. Η ανεργία έχει υποχωρήσει κοντά στο 8%, ενώ οι εξαγωγές έχουν υπερδιπλασιάσει το μερίδιό τους στο ΑΕΠ σε σχέση με το 2010».

«Η χώρα έχει πλέον ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και την αξιοπιστία της την ίδια στιγμή το δημόσιο χρέος ακολουθεί την πιο πτωτική πορεία σε ολόκληρο τον κόσμο και προβλέπεται να είναι στο 119% στο τέλος της δεκαετίας. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν μια οικονομία πιο ισχυρή και πιο ανθεκτική και κυρίως μας δίνουν δυνατότητα επιλογών, να διαθέτουμε περισσότερους εθνικούς πόρους για επενδύσεις και να τους κατευθύνουμε στις προτεραιότητες εκείνες που θα καθορίσουν την Ελλάδα των επόμενων ετών».

Παπαθανάσης: Το ΕΠΑ 2026-2030 σχεδιάστηκε ώστε να καλύπτει πραγματικές ανάγκες

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αρκείται στις ανακοινώσεις αλλά στην υλοποίηση πολιτικών με μετρήσιμο αποτέλεσμα», είπε αρχικά στην ομιλία του ο Νίκος Παπαθανάσης.

«Συνολικά κινητοποιούνται 23 δισ. τα οποία είναι σχεδόν διπλάσια από την περίοδο 2021-2025. Οι πόροι αυτοί δεν είναι απλά αριθμοί σε έναν προϋπολογισμό. Είναι δρόμοι, σχολεία, υποδομές, επενδύσεις, στήριξη της επιχειρηματικότητας, της βιομηχανίας, της στέγασης. Το ΕΠΑ 2026-2030 σχεδιάστηκε ώστε να καλύπτει πραγματικές ανάγκες».

«Για εμάς η ανάπτυξη αποκτά πραγματική αξία, μόνο όταν φτάνει σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε Δήμο και βελτιώνει την καθημερινότητα του πολίτη όπου και αν ζει. Όταν τελικά το μέρισμα της ανάπτυξης το εισπράττει η κοινωνία».

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...