Τελευταία νέα
Γυναικοκτονία στη Ροδόπη: Ο 53χρονος είχε συλληφθεί πριν 4 χρόνια για ενδοοικογενειακή απειλή Πυρκαγιά στο Νεοχώρι Πρέβεζας: Ήχησε το 112, σηκώθηκαν εναέρια μέσα Οι τράπεζες μετέτρεψαν κάθε κίνηση σε χαράτσι με τη συνενοχή του Μαξίμου Την αλήθεια ρε… ΑΕΚ: Οπαδοί της Λέφσκι έρχονταν με… μαχαίρια και σουγιάδες για να δουν τον αγώνα στη Νέα Φιλαδέλφεια [εικόνες] Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα θρηνεί για τη Ντόλι Πάρτον – «Έφυγε» ένα ίνδαλμά της Εύβοια: Πλωτά φράγματα για μέδουσες και τσούχτρες – Ανήσυχοι οι επαγγελματίες της περιοχής [βίντεο] Το Ιράν δήλωσε ότι ήρθε σε συμφωνία με το Ομάν για τα Στενά του Ορμούζ Παγκόσμια ημέρα σκύλου: Τι κάνουμε σε περίπτωση κινδύνου – Μαθήματα πρώτων βοηθειών στο Σύνταγμα [βίντεο] Συμβιβασμός Meta με 29 πολιτείες των ΗΠΑ για την ασφάλεια των παιδιών στα social: Θα πληρώσει 17 δισ. δολάρια Νετανιάχου για το Ιράν: Δε μπορούμε να συμφωνήσουμε «με αυτή τη συμμορία, αυτούς τους άγριους» Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει την Έλενα Ακρίτα για αντιπρόεδρο της Βουλής
Athens.indymedia.org

[Ανακοινώσεις] Αυτοπαρουσιαστικό Αυτοργανωμένου Trans Pride Αθήνας

17/08/2026 12:34 μμ.

Τον Ιούνιο του 2025 έγινε ανοιχτό κάλεσμα για τη δημιουργία του πρώτου Αυτοργανωμένου Trans Pride στην Αθήνα. Οι ανάγκες μας ωστόσο δεν έμειναν εκεί, δεν μας έφτανε μια πορεία στον δρόμο μια φορά τον χρόνο! Η συνέλευση λοιπόν, από την απαρχή της έως και σήμερα, συνέχισε να διαμορφώνεται εγγύτερα των αναγκών μας και συνολικότερα των διεκδικήσεων του τρανς κινήματος.
Ποια είμαστε
Κυρίως κουρασμένα και έχουμε μπουχτίσει μεγαλόστομες λέξεις και διανοητικά ακροβατικά που σπάνια οδηγούν σε έμπρακτες και μόνιμες βελτιώσεις στις ζωές μας. Η συνέλευσή μας αγκαλιάζει όλα όσα επιζητούν την τρανσφεμινιστική αναρχία, την κουήρ απελευθέρωση ή/και τον πούστικο ανθελληνισμό. Κάποια συμμετέχουν από την αρχή της συνέλευσης, άλλα συναντηθήκαμε στην πορεία. Για κάποια από εμάς είναι η πρώτη μας πολιτική συνέλευση και μέσα από αυτή εξερευνούμε πώς οι αξίες μας μεταμορφώνονται σε αντιθεσμική πράξη. Άλλα είμαστε πολλά χρόνια οργανωμένα σε συλλογικότητες και σωματεία που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δεν μας χωράνε ολόκληρα.
Από την ιστορία μας μέχρι το σήμερα
Το pride στην Αθήνα ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90 ως μια ριζοσπαστική ρήξη από τα κάτω και έχει καταλήξει μια αποπολιτικοποιημένη γιορτή βασισμένη σε θεσμούς και χορηγίες. Ακυρώνει τους αγώνες των αδερφιών μας που έχτισαν στους δρόμους πριν από εμάς, υποκρινόμενο ότι χωράμε, ή θα χωρέσουμε ποτέ, στον εθνικό κορμό και τις θεσμικές του προπαγάνδες. Η εμπορευματοποίηση των ταυτοτήτων μας και η εξαγορά της ορατότητας επιχειρούν να αντικαταστήσουν τη συλλογική διεκδίκηση με καταναλωτική συμπερίληψη και όξυνση της περιθωριοποίησης και καταπίεσης των συλλογικών μας αγώνων.
Για εμάς, η ορατότητα χωρίς υλικούς όρους επιβίωσης, χωρίς κοινότητα και χωρίς συλλογική αυτοάμυνα δεν αποτελεί απελευθέρωση. Το τρανς κίνημα έχει παλέψει και συγκρουστεί ενάντια στην καταπάτηση, τον παραγκωνισμό και τον αφανισμό των ζωών μας στην ολότητα της ύπαρξής τους. Μέσα από την αυτοργάνωση, τη συλλογική ζύμωση, την αλληλοβοήθεια συγκρουόμαστε με κάθε μορφή εξουσίας που επιχειρεί να διαγράψει την ίδια μας την ιστορία και ύπαρξη. Μια ιστορία που μας έμαθε ότι καμία κατάκτηση δεν χαρίστηκε και καμία ελευθερία δεν μπορεί να στηρίζεται στην ανοχή της εξουσίας.
Διεκδικούμε καθημερινά την ύπαρξη, την επιβίωση και το αναφαίρετο δικαίωμα στον δρόμο, στη δουλειά, στην υγεία, στο σπίτι. Μας θέλουν φοβισμένα, σιωπηλά και απομονωμένα. Μας φτωχοποιούν, φετιχοποιούν, ιατρικοποιούν και εργαλειοποιούν καθημερινά. Είμαστε εδώ η μια για το άλλο και υπερασπιζόμενα τις τρανς ζωές μας δημιουργούμε κοινότητες αντίστασης απέναντι στην cis πατριαρχική κοινωνία και στις τρανσφοβικές νεκροπολιτικές του κράτους.
Πώς λειτουργούμε
Από την αρχή της συνέλευσης λειτουργούμε με γνώμονα την αγάπη, την αλληλεγγύη και την ενδυνάμωση. Mέσω κυκλικών τοποθετήσεων αποπειρόμαστε να εξασφαλίσουμε την πολυμορφία και την πολυφωνία σε κάθε θεματική. Λειτουργούμε οριζόντια και με την εναλλαγή συντονιστού, συγγραφού πρακτικών και κάθε αντίστοιχης οργανωτικής ευθύνης αποφεύγονται οι ιεραρχικές σχέσεις. Δεν ακολουθούμε “δημοκρατικές” διαδικασίες με ψηφοφορία – αντιθέτως, γίνεται συζήτηση ώστε να φτάσουμε στην οποιαδήποτε απόφαση με συνδιαμόρφωση.
Έχοντας βιωματικές εμπειρίες αποκλεισμού τόσο από θεσμικές κουήρ ομάδες όσο και από cisετεροκανονικούς ριζοσπαστικούς χώρους – όπου οι μεν αγκαλιάζονται με μπάτσους και στους δε ενοχλούμε με την οργή μας ή μένουμε στην ντουλάπα – προτάσσουμε την ανοιχτότητα και ρευστότητα για μια συνέλευση από τρανς για τρανς (T4T!!).
Τι θα κάνουμε
Συνεχίζουμε ξεδιάντροπα να παίρνουμε χώρο, να κάνουμε φασαρία, να προκαλούμε φόβο και αηδία σε κάθε καλό αφεντικό, ΛΟΑΤ νοικοκυραίο και ματσό κινηματία. Καλωσορίζουμε κάθε οντότητα και πλάσμα που μοιράζεται τη λύσσα μας για μια μη δυαδική πραγματικότητα ώστε να συνδιαμορφώσουμε νέες δράσεις. Εξάλλου, επιδιώκουμε το επόμενο Αυτοργανωμένο Trans Pride της Αθήνας να είναι παραπάνω από μια πορεία.
Δημιουργούμε όλα μαζί έναν ασφαλέστερο χώρο για να υπάρξουμε στην Αθήνα και την ανατροπή που η στοργή μας αυτή ασταμάτητα αποκαλύπτει!
 
Αυτοργανωμένο Trans Pride Αθήνας

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...