Τελευταία νέα
Athens Palestine Film Festival 2026: Εικόνες που επιμένουν να επιστρέφουν ΕΛΑΣ: Το «success story» σκοντάφτει στη φτώχεια και τους χαμηλούς μισθούς Δήμος Αθηναίων: Ψηφιακά η έκδοση της Κάρτας Δακτυλίου – Σε πλήρη λειτουργία η πλατφόρμα Πρώτη κοινή δημόσια εμφάνιση για τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν μετά την επιστροφή τους στη Βρετανία [εικόνες] Χατζηγιαννάκης: Καθυστερημένα και ανεπαρκή τα μέτρα για τα καύσιμα – «Εκτός επιδόματος θέρμανσης η πλειονότητα των πολιτών» Χανιά: Κατέρρευσε τμήμα της οροφής του πρώην Πολεμικού Μουσείου – Στο κτήριο συχνά διανυκτέρευαν άστεγοι [εικόνες – βίντεο] Δημοσκόπηση Alco: Κάτω από τον πήχη του 25% η ΝΔ – Οκτακομματική Βουλή με Κασιδιάρη εντός Στο στόχαστρο του Πολάκη ο Γεραπετρίτης για τη Μονή Σινά – «Τι κρύβεται πίσω από τη συμφωνία;» Μητσοτάκης για προσχέδιο συμπερασμάτων Ε.Ε.: «Δεν ανταποκρίνεται στην επείγουσα κατάσταση με τις τιμές ενέργειας» Δουδωνής κατά ΕΛΑΣ: «Επιδεινώθηκε η νόσος της εξαφάνισης στελεχών» Βολές Πολάκη κατά ΥΠΕΞ για τη Μονή Σινά: «Δεν έχει οριστεί ημερομηνία εκδίκασης – Δώστε στη δημοσιότητα τη συμφωνία» 24 υποτροφίες του Ιδρύματος «Αθηνά Ι. Μαρτίνου»
Efsyn.gr

Δολοφονία Ζαμπούνη στον Νέο Κόσμο: Νομικό αίνιγμα η έκδοση του «Κινέζου» στην Ελλάδα από τα Κατεχόμενα

Σπαζοκεφαλιά θυμίζει η εξέλιξη της υπόθεσης της μαφιόζικης εκτέλεσης του Βαγγέλη Ζαμπούνη στον Νέο Κόσμο τον Ιανουάριο του 2024, καθώς προκύπτουν πολλά νομικά ερωτήματα σχετικά με την έκδοση του 43χρονου Ρώσου υπηκόου Αλεξέι Σόκπα (Alexey Shokpa) -γνωστός στην πιάτσα ως «Κινέζος»- που συνελήφθη στα Κατεχόμενα ως ο βασικός ύποπτος για το έγκλημα.
Η παράδοση του Σόκπα στην Ελλάδα δεν θεωρείται απλή διαδικασία, καθώς κρατείται σε έδαφος όπου δεν λειτουργούν διεθνώς αναγνωρισμένες αστυνομικές και δικαστικές Αρχές.
Έτσι, το θέμα είναι το τι στάση θα κρατήσουν οι τουρκοκυπριακές αρχές απέναντι στο ελληνικό αίτημα για την έκδοσή του στην Ελλάδα.
Το χρονικό της σύλληψης
Μόλις 25 μέρες μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του βασικού υπόπτου για τη δολοφονία Ζαμπούνη από τις ελληνικές αρχές ήρθε η είδηση της σύλληψης του «Κινέζου».
Ο Σόκπα βρέθηκε στα χέρια των αρχών των Κατεχόμενων πριν λίγες μέρες, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, καθώς εντοπίστηκε χωρίς τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παράνομη παραμονή και παραβίαση «στρατιωτικής απαγορευμένης ζώνης».
Τότε φέρεται να συνδέθηκε με την υπόθεση Ζαμπούνη, καθώς καταζητούνταν από την Interpol
Ο 43χρονος παρέμενε για περίπου 400 ημέρες στα κατεχόμενα, πραγματοποιώντας παράλληλα μετακινήσεις μεταξύ της ελεύθερης και της κατεχόμενης πλευράς της Κύπρου. Οι τοπικές αρχές εξετάζουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητά του και τους λόγους για τους οποίους είχε αυτή την κινητικότητα.
Παράλληλα, οι ελληνικές και κυπριακές αρχές εξετάζουν εάν η παρουσία του στα κατεχόμενα συνδέεται και με άλλες δραστηριότητες, πέραν της προσπάθειάς του να αποφύγει τη σύλληψη από τις ελληνικές αρχές.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...