Σφοδρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, χαρακτηρίζοντας «μείζον πολιτικό ζήτημα» την απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη να υπερψηφίσει την Έλενα Ακρίτα για τη θέση της αντιπροέδρου της Βουλής.Μιλώντας στο OPEN, ο Παύλος Μαρινάκης υποστήριξε ότι η επιλογή του ΠΑΣΟΚ να στηρίξει την Έλενα Ακρίτα βρίσκεται σε πλήρη και ξεκάθαρη αντίθεση με τη στάση που είχε κρατήσει το κόμμα λίγους μήνες νωρίτερα απέναντι στον Γιάννη Στουρνάρα, τον οποίο δεν είχε υπερψηφίσει.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέδεσε τη στάση αυτή με τις πολιτικές περιόδους της κρίσης, από το 2010 και μετά, όταν εφαρμόστηκαν δύσκολα μέτρα και διαμορφώθηκαν νέες πολιτικές διαχωριστικές γραμμές.
Όπως είπε, πρέπει να διαχωρίζονται όσοι συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις της πάνω και της κάτω πλατείας, ζητούσαν κρεμάλες, μιλούσαν για προδοσίες και χρησιμοποιούσαν τον χειρότερο δυνατό λόγο, κατατάσσοντας σε αυτή την κατηγορία, κυρίως μέσω του διαδικτύου, και την Έλενα Ακρίτα, από εκείνους που, παρά τα λάθη του παρελθόντος, επιθυμούσαν η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρώπη.
Τόνισε ότι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη δεν ήταν «φετίχ», αλλά ουσιαστική προϋπόθεση για να διαθέτει η χώρα φάρμακα, εμβόλια, Ταμείο Ανάκαμψης, προληπτικές εξετάσεις και μέσα για την πολιτική προστασία, ώστε να αποτελεί μια κανονική χώρα.
Υπογράμμισε, ακόμη, ότι η Ελλάδα παρέμεινε στην Ευρώπη επειδή, μετά την «κωλοτούμπα» του Αλέξη Τσίπρα, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν υπέρ της παραμονής της, με τον Γιάννη Στουρνάρα να αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά πρόσωπα αυτής της προσπάθειας.
Επίθεση στον Ανδρουλάκη για τη στάση του ΠΑΣΟΚ
Ασκώντας δριμεία κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο Παύλος Μαρινάκης υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μετατραπεί σε ένα κόμμα που συμπαρατάσσεται με εκείνους που ήθελαν την Ελλάδα εκτός Ευρώπης και αποκαλούσαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ «προδότες» και «γερμανοτσολιάδες».
Παράλληλα, απέρριψε τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Τσουκαλά, χαρακτηρίζοντάς τες δύο μεγάλα ψέματα.
Το πρώτο, όπως είπε, αφορά τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση έχει «πανηγυρίσει» για τις ψήφους των Σπαρτιατών. Ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι έχει δηλώσει ρητά, «mot a mot», πως οι ψήφοι αυτές δεν είναι ευπρόσδεκτες.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση ήταν εκείνη που νομοθέτησε ώστε ο Άρειος Πάγος να αποφασίζει για ζητήματα εγκληματικής οργάνωσης ή κρυπτόμενου αρχηγού.
Το δεύτερο και, όπως υποστήριξε, σημαντικότερο ψέμα αφορά τη θέση του ΠΑΣΟΚ ότι υπερψηφίζει θεσμικά τις προτάσεις όλων των κομμάτων για την αντιπροεδρία, με εξαίρεση ακροδεξιούς και ναζιστές.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έφερε ως παράδειγμα την υποψηφιότητα του Μιχάλη Χουρδάκη, ο οποίος είχε προταθεί από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Όπως σημείωσε, από τους 32 βουλευτές που διέθετε τότε το ΠΑΣΟΚ, οι 24 δεν υπερψήφισαν τον κ. Χουρδάκη, παρότι, όπως ανέφερε, δεν είναι ακροδεξιός και στη συνέχεια εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Μαρινάκης κάλεσε, ως εκ τούτου, το ΠΑΣΟΚ να απαντήσει γιατί, όπως υποστήριξε, «κοροϊδεύει τον κόσμο».
Η κριτική στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το ιδιωτικό χρέος
Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το ιδιωτικό χρέος, ο Παύλος Μαρινάκης επικαλέστηκε την επίσημη απάντηση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία, όπως είπε, αποδομεί σημείο προς σημείο την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αφού ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν διαφωνεί επί της αρχής με την ενίσχυση των ευάλωτων δανειοληπτών, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη καταφέρει, σύμφωνα με τα στοιχεία έως τα τέλη Μαΐου, να πραγματοποιηθούν 62.600 ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ.
Στη συνέχεια υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ είτε προτείνει μέτρα που ήδη εφαρμόζονται είτε αγνοεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Ειδικότερα, για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ανέφερε ότι αυτή εφαρμόζεται ήδη από τις 21 Σεπτεμβρίου, μέσω νομοθέτησης της κυβέρνησης, καθώς όποιος εισέρχεται στον εξωδικαστικό μηχανισμό προστατεύεται.
Σε ό,τι αφορά το αίτημα για 120 δόσεις, σημείωσε ότι έχουν ήδη εφαρμοστεί οι 72 δόσεις, ενώ μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού παρέχονται έως και 240 δόσεις.
Για την πρόταση εξαγοράς του δανείου πριν από την πώλησή του σε funds, υποστήριξε ότι αγνοεί τους παγιωμένους ευρωπαϊκούς κανόνες περί αφερεγγυότητας, όπως αποσαφηνίζει το υπουργείο Οικονομικών στη σχετική εισηγητική του απάντηση.
Παράλληλα, ανέφερε ότι η πρόταση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο αγνοεί και βάζει στο περιθώριο τους συνεπείς δανειολήπτες που πλήρωσαν, ενώ η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι συνεπείς δανειολήπτες πρέπει να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη.
Σε σχέση με τον υποχρεωτικό εξωδικαστικό μηχανισμό, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι η υποχρεωτικότητα έχει ήδη νομοθετηθεί με τον Νόμο 5072/2023, υποχρεώνοντας όλους τους servicers να προτείνουν εξωδικαστικούς μηχανισμούς που οδηγούν στην προστασία της πρώτης κατοικίας.
Όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μέσω των νομοσχεδίων του Κωστή Χατζηδάκη και του υπουργού Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη, διεύρυνε τα κριτήρια, αύξησε το αφορολόγητο και το ακατάσχετο και ψήφισε την άρση του παγώματος υπολοίπου λογαριασμού με την καταβολή του 25% της οφειλής.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέληξε ότι οι ανεύθυνες υποσχέσεις για χάρισμα δανείων και χρεών χωρίς υπολογισμό του κόστους θυμίζουν τις πολιτικές που, όπως είπε, οδήγησαν στα μνημόνια, στην απώλεια ΑΕΠ, στις περικοπές συντάξεων και μισθών, καθώς και στην υπερφορολόγηση του νόμου Κατρούγκαλου – Τσίπρα.
Ποινικός Κώδικας, εγκλήματα κατά γυναικών και επίθεση στον Tσίπρα
Στο τελευταίο μέρος της τοποθέτησής του, ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον για ανευθυνότητα τόσο στην οικονομία όσο και σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα.
Απαντώντας στην κριτική του επικοινωνιακού μηχανισμού του κ. Τσίπρα για τις γυναικοκτονίες και τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, παρέθεσε το έργο της κυβέρνησης κατά τα επτά χρόνια διακυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη δημιουργία 63 εξειδικευμένων γραφείων για την ενδοοικογενειακή βία, τα οποία, όπως είπε, δεν υπήρχαν προηγουμένως, στη λειτουργία 20 ξενώνων φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα για γυναίκες και παιδιά, στην εφαρμογή του Panic Button, καθώς και στη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής SOS.
Παράλληλα, απηύθυνε ερώτημα προς τα στελέχη της ΕΛ.Α.Σ., κάνοντας ειδική αναφορά στην κ. Κουφανικολάκου, και επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα για τον Ποινικό Κώδικα που νομοθετήθηκε το 2019.
Ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι ο συγκεκριμένος Ποινικός Κώδικας παρείχε τη δυνατότητα επιβολής μικρότερης ποινής σε δολοφόνους και γυναικοκτόνους.
Επίσης, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μειώσει το κατώτατο όριο ποινής για την εμπορία ανθρώπων, είχε ελαφρύνει το πλαίσιο για αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, όπως η ασέλγεια, και είχε μειώσει την ανώτατη ποινή κάθειρξης για όλα τα βαριά κακουργήματα από τα 20 στα 15 έτη.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση επανέφερε όλες αυτές τις διατάξεις επί το αυστηρότερο το 2026.
Ξεκαθάρισε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει στον Αλέξη Τσίπρα να «ξαναγράψει την ιστορία», σημειώνοντας πάντως ότι η σύγκριση μαζί του θέτει, όπως είπε, πολύ χαμηλά τον πήχη.
Τέλος, αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή δείχνουν τον Αλέξη Τσίπρα να προηγείται του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση. Όπως υπογράμμισε, ωστόσο, ο τελικός συσχετισμός και το ποιος θα καταλάβει τη δεύτερη θέση στις εκλογές θα αποφασιστεί αποκλειστικά από τους πολίτες στην κάλπη.
Διαβάστε περισσότερα
Thepressproject.gr
