Τελευταία νέα
Στα «μαχαίρια» ΠΑΣΟΚ και ΕΛΑΣ με το βλέμμα στη δεύτερη θέση: «Ακούγαμε τον Τσίπρα, αλλά ήταν σαν να ακούμε τον Μητσοτάκη» «Άντε και στα δικά μας»: Η ανάρτηση Λαμπρινίδη για τις μαζικές διαδηλώσεις στην Ευρώπη, οι κυβερνητικές αντιδράσεις και οι διευκρινίσεις του για τον ειρηνικό χαρακτήρα των κινητοποιήσεων Αυστραλία: Αυτός είναι ο ήρωας-κουρέας που ακινητοποίησε τον άνδρα που παρέσυρε με ΙΧ τη βουλεύτρια Έλεν Χέινς Οι ελλείψεις σε προσωπικό του ΕΣΥ Ξένοι μέχρι να σβήσει ο ήλιος Σοφό το ανέκδοτο με τον γρύλλο… Διακοπή κυκλοφορίας στα Εξάρχεια λόγω διαρροής φυσικού αερίου σε σπίτι Σ. Γεωργέλου, Λ. Ανάγνου στην «Εφ.Συν.»: «Ο στιγματισμός και η απανθρωποποίηση δεν είναι αθώες διαδικασίες» Μαριάνα Μαζουκάτο: Στο σύμπαν της rock star economist Κυβερνητικός συναγερμός, λόγω Γαλλίας, ενόψει αυριανών κινητοποιήσεων-Ατζέντα “νόμος και τάξη”, επίθεση σε… Τσίπρα  Lepas: Κομψότητα και τεχνολογία Απεργία 21 Οκτωβρίου: Στους δρόμους μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί – Πού θα γίνουν οι συγκεντρώσεις
Efsyn.gr

Φονική αποτροπή στο Αιγαίο: Πολύνεκρα ναυάγια σε Λέσβο και Σάμο με εμπλοκή του Λιμενικού

Ανείπωτη τραγωδία σημάδεψε το βορειοανατολικό Αιγαίο τα ξημερώματα της Δευτέρας, όπου 12 πρόσφυγες, ανάμεσά τους ένα βρέφος, βρήκαν τραγικό θάνατο σε δύο χωριστά περιστατικά ανοιχτά της Λέσβου και ανοιχτά της Σάμου. Οπως όλα δείχνουν, η καταδίωξη των σκαφών των προσφύγων από σκάφη του Λιμενικού προκάλεσε σφοδρή σύγκρουση, με αποτέλεσμα άλλοι πρόσφυγες να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι να τραυματιστούν.
Στη Λέσβο, στη θαλάσσια περιοχή της Αγριλιάς, 3,5 ναυτικά μίλια από τη νοτιοανατολική ακτή, σκάφος του Λιμενικού εντόπισε γύρω στα μεσάνυχτα σκάφος με πρόσφυγες και το καταδίωξε. Από τη σφοδρή σύγκρουση έχασαν τη ζωή τους 6 πρόσφυγες, ανάμεσά τους ένα βρέφος. Αλλοι οκτώ πρόσφυγες ανασύρθηκαν τραυματισμένοι και οδηγήθηκαν στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου οι τέσσερις παρέμειναν για νοσηλεία.
Διαλύθηκε η πλώρη του προσφυγικού από τη σύγκρουση
Οι μαρτυρίες
Πρόκειται για δύο άνδρες, μία γυναίκα και το παιδί της. Ο ένας άνδρας και η γυναίκα φέρουν κατάγματα, και μάλιστα η γυναίκα φέρει πολλαπλά κατάγματα και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Ελαφρύτερα τραυματισμένο είναι το παιδί, ο άλλος άνδρας νοσηλεύεται λόγω καρδιακών προβλημάτων κυρίως για προληπτικούς λόγους, ενώ υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία. Τραυματίας είναι και ένας 37χρονος Τούρκος, ο οποίος συνελήφθη κατηγορούμενος ως διακινητής.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι διασωθέντες κάνουν λόγο για καταδίωξη κατά τη διάρκεια της οποίας το σκάφος του Λιμενικού ανέκοψε την πορεία του σκάφους των προσφύγων με αποτέλεσμα η πλώρη του προσφυγικού σκάφους να καρφωθεί στα πλαϊνά του σκάφους του Λιμενικού και να διαλυθεί. Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων, οι πρόσφυγες βρέθηκαν κάτω από το πλαϊνό κύτος του σκάφους του Λιμενικού.
Από την πλευρά του, το Λιμενικό σε ανακοίνωσή του αποδίδει τη σύγκρουση σε επικίνδυνες μανούβρες του Τούρκου διακινητή, χωρίς να διευκρινίζει γιατί προχώρησε την καταδίωξη τη στιγμή που γίνονταν επικίνδυνες μανούβρες και ποια μέτρα πήρε για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
«[…] το περιστατικό στη Λέσβο παρουσιάζει ανησυχητικές ομοιότητες με το πολύνεκρο περιστατικό στη Χίο τον Φεβρουάριο του 2026, ενώ μόλις πριν από λίγους μήνες δημοσιεύθηκε το πόρισμα της Frontex που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι επικίνδυνοι ελιγμοί του Λιμενικού Σώματος έθεσαν σε κίνδυνο ζωές προσφύγων στο ναυάγιο της Λέσβου τον Απρίλιο του 2025.
»Για ακόμη μία φορά, το κρίσιμο ερώτημα είναι τι ακριβώς συνέβη στη θάλασσα και ποιες επιχειρησιακές ενέργειες ή παραλείψεις διάσωσης προηγήθηκαν των θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών», σημειώνει η οργάνωση Refugee Support Aegean (RSA) σε ανακοίνωσή της.
Στο σκοτάδι
Ζητά «να διασφαλιστεί η συλλογή, διατήρηση και παράδοση στις αρμόδιες αρχές κάθε διαθέσιμου αποδεικτικού υλικού: καταγραφές από κάμερες, VDR, δεδομένα πλοήγησης και λοιπά συστήματα των εμπλεκόμενων σκαφών, καταγραφές επικοινωνιών και ηχητικό υλικό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), καθώς και κάθε άλλο σχετικό επιχειρησιακό αρχείο».
Λίγη ώρα μετά το τραγικό περιστατικό στη Λέσβο, άλλη μία καταδίωξη προσφύγων που έπλεαν προς τις βόρειες ακτές της Σάμου είχε επίσης τραγικό τέλος. Το σκάφος με 20 πρόσφυγες είχε ξεκινήσει από τις ακτές της Τουρκίας, ξεφεύγοντας μάλιστα από την καταδίωξη σκάφους του τουρκικού λιμενικού.
Αφού εισήλθε στα ελληνικά θαλάσσια ύδατα, ξεκίνησε η καταδίωξή του από το Ελληνικό Λιμενικό, με αποτέλεσμα να ανατραπεί το σκάφος των προσφύγων 3,5 ναυτικά μίλια από την ακτή και να πέσουν στη θάλασσα οι πρόσφυγες. Εξι πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους και 14 διασώθηκαν και οδηγήθηκαν στο Νοσοκομείο της Σάμου για νοσηλεία.
Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή του νοσοκομείου Γιώργου Καμπούρη στην ΕΡΤ, έφεραν ελαφρά τραύματα, κυρίως εκδορές και μώλωπες. Οι έρευνες συνεχίστηκαν μέχρι αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Το μεσημέρι εντοπίστηκε ακόμα ένας άνθρωπος ζωντανός αλλά οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ακόμα έναν ή και δύο αγνοούμενους. Ανάμεσα στους διασωθέντες και ένας Ιρακινός ο οποίος συνελήφθη κατηγορούμενος ως διακινητής.
Οι λεπτομέρειες του δυστυχήματος καλύπτονται από σκοτάδι. Το Λιμενικό κάνει λόγο για επικίνδυνους ελιγμούς του προσφυγικού που οδήγησαν στο δυστύχημα, ενώ αναμένονται οι ιατροδικαστικές εκθέσεις για την αιτία των θανάτων.
Πολιτική αποτροπής
Κόμματα, οργανώσεις και φορείς έβγαλαν ανακοινώσεις εκφράζοντας τη θλίψη και την οργή τους για τα επαναλαμβανόμενα θανάσιμα ναυάγια στο Αιγαίο, ζητώντας να διερευνηθούν οι συνθήκες και να αποδοθούν ευθύνες. Η Υπατη Αρμοστεία τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων έρευνας και διάσωσης, καθώς και της πρόσβασης στην προστασία.
«Οι καταγγελίες για επαναπροωθήσεις και οι επαναλαμβανόμενες τραγωδίες επιβάλλουν διαφάνεια, ανεξάρτητη διερεύνηση και λογοδοσία – όχι επικοινωνιακή διαχείριση», σημειώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, αντιπρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς. Η βουλεύτρια Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα αποδίδει τις τραγωδίες στην πολιτική αποτροπής και ζητά από την κυβέρνηση απαντήσεις για τις συνθήκες των ναυαγίων.
Η ΕΛΑΣ ζητά τη διασφάλιση της πρόσβασης στο άσυλο και ασφαλείς και νόμιμες οδούς προστασίας. Η οργάνωση «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» διατυπώνει την ευχή να λειτουργούσαν οι κάμερες του Λιμενικού και να έχουν καταγράψει τα περιστατικά.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...