Τελευταία νέα
Φαραντούρης κατά Ράμα για τις συλλήψεις στον Ναό της Αναστάσεως στα Τίρανα Ερευνα: Εχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν; Θεώνη Κουφονικολάκου για πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο: «Τα παιδιά της κρίσης βγαίνουν στους δρόμους» Γιαννακοπούλου κατά Λαζαρίδη: «Ας τον χαίρεται η Νέα Δημοκρατία» Marfin: Απολογήθηκαν οι δύο από τους τρεις κατηγορούμενους – Επιστρέφουν στην φυλακή Προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο: Δεν είναι λύση μια γενική οριζόντια ηλικιακή απαγόρευση ΣΥΡΙΖΑ: Εξεταστική για το ιδιωτικό χρέος και τα funds ΠΑΣΟΚ: Εντάχθηκε η Μυρτώ Κοροβέση – Στους 36 οι βουλευτές Αλέξης Τσίπρας: Απόφαση μας είναι να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα Πρώην γραμματέας ΔΑΠ για Γεωργιάδη: «Προσβολή να χοροπηδάει ένας φασίστας που δεν ήταν μέλος μας» Ραγδαίες εξελίξεις στο ελληνικό μπάσκετ: Ένταλμα σύλληψης για τον Βαγγέλη Λιόλιο και άλλα πέντε πρόσωπα Και επίσημα στο ΠΑΣΟΚ η Μυρτώ Κοροβέση: «Θα δώσω τον αγώνα για να διαμορφώσουμε μια χώρα που μας χωράει»
Efsyn.gr

BBC: Γιατί «πέθαναν» ξανά τον Κιμ Γιονγκ Ουν – Οι γεωπολιτικές ενδείξεις ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας είναι καλά

Οι φήμες που κατέκλυσαν τα δυτικά ΜΜΕ περί θανάτου του Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, τον ανάγκασαν να εμφανιστεί δημοσίως και να τον καταγράψουν τυχαία οι κρατικές κάμερες.
Φωτογραφίες που δημοσίευσε η κρατική εφημερίδα Rodong Sinmun δείχνουν τον 42χρονο δικτάτορα να επισκέπτεται, μαζί με την κόρη του, μια έκθεση ένδυσης και υπόδησης, σε εξαιρετική φυσική κατάσταση.
Δείτε τις φωτογραφίες που κοινοποίησαν τα βορειοκορεάτικα ΜΜΕ:
(Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)
(Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)
Οι εικόνες ήρθαν στη δημοσιότητα λίγες ώρες αφότου ένας Κινέζος αντιφρονών που ζει στις ΗΠΑ ισχυρίστηκε, χωρίς να παρουσιάσει στοιχεία, ότι ο Κιμ είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο του Πεκίνου σε κωματώδη κατάσταση και είχε πεθάνει.
Για όσους παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα, αυτού του είδους οι φήμες έχουν γίνει σχεδόν συνηθισμένο φαινόμενο.
Σε ένα από τα πιο κλειστά κράτη του κόσμου, η διασταύρωση των πληροφοριών είναι συχνά δύσκολη, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για εικασίες.
Ο τελευταίος αυτός ισχυρισμός προήλθε από τον Γουαντζούν Σιέ, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως πρόεδρος του Κινεζικού Δημοκρατικού Κόμματος, μιας οργάνωσης που έχει απαγορευτεί από τις κινεζικές αρχές. Στο παρελθόν έχει διακινήσει και άλλους ανεπιβεβαίωτους ισχυρισμούς, μεταξύ των οποίων εικασίες για τον θάνατο του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.
Ο Σιέ υποστήριξε ότι ο Κιμ υπέστη σοβαρή εγκεφαλική αιμορραγία και μεταφέρθηκε στο Πεκίνο, επειδή η Βόρεια Κορέα δεν διέθετε τις απαραίτητες ιατρικές υποδομές για την αντιμετώπισή του.
Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι ο Κιμ πέθανε στη συνέχεια και ότι η σορός του επιστράφηκε μυστικά στη Βόρεια Κορέα, με το καθεστώς να αποκρύπτει τον θάνατό του.
Ωστόσο, οι φωτογραφίες παρουσιάζουν μια διαφορετική εικόνα.
Ο Κιμ εμφανίζεται να εξετάζει τα εκθέματα, συνοδευόμενος από την Κιμ Τζου Ε και τη συνηθισμένη ομάδα αξιωματούχων που τον περιβάλλει.
Παρότι δεν υπάρχει τρόπος να εξακριβωθεί πότε ακριβώς τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για να αμφισβητηθεί ο συγκεκριμένος ισχυρισμός, μεταδίδει το BBC.
Οι γεωπολιτικές ενδείξεις
Πιθανότατα θα υπήρχαν ενδείξεις και έξω από τα σύνορα της Βόρειας Κορέας, εάν η υγεία του Κιμ είχε επιδεινωθεί ξαφνικά σε τέτοιο βαθμό.
Η Κίνα θα μπορούσε να ενισχύσει την ασφάλεια κατά μήκος των συνόρων της, προετοιμαζόμενη για πιθανή αστάθεια ή αυξημένες προσφυγικές ροές. Θα μπορούσε, επίσης, να καταγραφεί αυξημένη κινητικότητα γύρω από τις διπλωματικές αποστολές της Βόρειας Κορέας. Οι Βορειοκορεάτες που έχουν διαφύγει στη Νότια Κορέα συχνά λαμβάνουν πληροφορίες μέσω άτυπων δικτύων που δραστηριοποιούνται κατά μήκος των κινεζικών συνόρων. Τίποτα από αυτά δεν έχει συμβεί.
Παράλληλα, αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών της Νότιας Κορέας δήλωσαν στο νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap ότι δεν είχαν ακούσει τίποτα που να επιβεβαιώνει τις σχετικές αναφορές.
Η φήμη θυμίζει, επίσης, προηγούμενους ψευδείς συναγερμούς.
Το 2020, ένας γνωστός Βορειοκορεάτης που είχε αυτομολήσει ισχυρίστηκε ότι ήταν «99% βέβαιος» πως ο Κιμ είχε πεθάνει έπειτα από καρδιαγγειακή επέμβαση. Λίγο αργότερα, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης εμφανίστηκε δημόσια και ο ισχυρισμός κατέρρευσε.
Γιατί επαναλαμβάνονται οι φήμες και το ζήτημα της διαδοχής
Η Βόρεια Κορέα κυβερνάται από την οικογένεια Κιμ εδώ και τρεις γενιές, ωστόσο το τι θα συμβεί μετά τον Κιμ Γιονγκ Ουν παραμένει λιγότερο σαφές σε σύγκριση με ό,τι ίσχυε για τους προκατόχους του.
Ο Κιμ Ιλ Σουνγκ πέρασε δεκαετίες προετοιμάζοντας τον γιο του, Κιμ Γιονγκ Ιλ, για την ανάληψη της εξουσίας. Όταν ο Κιμ Ιλ Σουνγκ πέθανε το 1994, το σχέδιο διαδοχής είχε ήδη εδραιωθεί. Η μετάβαση στην εξουσία του Κιμ Γιονγκ Ιλ πραγματοποιήθηκε σχετικά ομαλά.
Η άνοδος του Κιμ Γιονγκ Ουν στην εξουσία ήταν ταχύτερη και πιο επισφαλής. Μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη ο Κιμ Γιονγκ Ιλ το 2008, ο μικρότερος γιος του προωθήθηκε γρήγορα στην ιεραρχία. Μέχρι τον θάνατο του πατέρα του, το 2011, είχε ήδη αναγνωριστεί δημόσια ως ο μελλοντικός ηγέτης της χώρας.
Ακόμη κι έτσι, ο Κιμ Γιονγκ Ουν χρειάστηκε χρόνια για να εδραιώσει την εξουσία του, απομακρύνοντας αντιπάλους και εξουδετερώνοντας όσους θεωρούσε απειλή.
Σήμερα, η υπηρεσία πληροφοριών της Νότιας Κορέας εκτιμά ότι ενδέχεται να προετοιμάζει την κόρη του για διάδοχό του. Η παρουσία της σε σημαντικές δημόσιες εκδηλώσεις και στρατιωτικές επιδείξεις γίνεται ολοένα συχνότερη.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι είναι μόλις 13 ετών. Η Βόρεια Κορέα δεν έχει κυβερνηθεί ποτέ από γυναίκα, ενώ η ίδια δεν έχει ανακηρυχθεί επισήμως διάδοχος. Η νεαρή ηλικία της θα μπορούσε, επίσης, να την καταστήσει ευάλωτη σε περίπτωση εσωτερικής σύγκρουσης για την εξουσία.
Όλη αυτή η αβεβαιότητα εξηγεί γιατί οι φήμες για την υγεία του Κιμ προκαλούν τόσο μεγάλη προσοχή.
Η υπηρεσία πληροφοριών της Νότιας Κορέας εκτιμά ότι ο Κιμ ενδέχεται να προετοιμάζει την κόρη του για διάδοχό του.
Οι φήμες δεν είναι απίθανες: Είναι υπέρβαρος και καπνίζει πολύ
Ο Κιμ είναι υπέρβαρος και καπνίζει πολύ. Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι ο τρόπος ζωής του αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Καρδιακά προβλήματα και εγκεφαλικά επεισόδια έχουν, επίσης, εμφανιστεί στην οικογένεια Κιμ.
Εάν συνέβαινε κάτι στον Κιμ, οι συνέπειες θα ήταν σοβαρές τόσο για τις γειτονικές χώρες όσο και για τη διεθνή κοινότητα. Οποιαδήποτε ξαφνική κρίση ηγεσίας θα έθετε δύσκολα ερωτήματα σχετικά με τον έλεγχο του πυρηνικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας και το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας.
Θα μπορούσε μια εσωτερική σύγκρουση για την εξουσία να οδηγήσει σκληροπυρηνικές δυνάμεις σε επιθετικές ενέργειες; Θα μπορούσε η αναταραχή να πυροδοτήσει προσφυγική κρίση κατά μήκος των κινεζικών συνόρων; Αυτά είναι ερωτήματα που απασχολούν όχι μόνο το Πεκίνο και τη Σεούλ, αλλά και την Ουάσιγκτον, η οποία διατηρεί περίπου 28.000 στρατιώτες στη Νότια Κορέα.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούν στενά τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ώστε να είναι προετοιμασμένες για κάθε εξέλιξη.
Καθώς η Βόρεια Κορέα παραμένει ένα «μαύρο κουτί» πληροφόρησης, αποτελεί επίσης εύκολο στόχο για ψευδείς ειδήσεις. Μόνο ένας πολύ μικρός κύκλος ανθρώπων έχει τακτική πρόσβαση στον ηγέτη της. Ακόμη και οι υπηρεσίες πληροφοριών δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν αξιόπιστες πληροφορίες, ενώ μεγάλο μέρος όσων βλέπουν το φως της δημοσιότητας συνοδεύεται από επιφυλάξεις και χαρακτηρίζεται ως ανεπιβεβαίωτο ή ως πολύ πιθανό, αντί να παρουσιάζεται ως επιβεβαιωμένο γεγονός.
Υπάρχουν, επίσης, υποψίες ότι το ίδιο το καθεστώς ενθαρρύνει σκόπιμα τη σύγχυση, διαρρέοντας παραπλανητικές πληροφορίες για να αποκρύψει όσα πραγματικά συμβαίνουν στο εσωτερικό της χώρας.
Επομένως, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο Γουαντζούν Σιέ κατάφερε με κάποιον τρόπο να εξασφαλίσει μια τόσο σημαντική πληροφορία, την οποία δεν είχαν καταφέρει να εντοπίσουν εκείνοι που έχουν ως αποστολή να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.
Ενδέχεται απλώς να επιδίωκε να τραβήξει την προσοχή. Ή μπορεί να ήθελε να φέρει σε δύσκολη θέση το Πεκίνο, αναδεικνύοντας τις σχέσεις του με την Πιονγκγιάνγκ, παρότι οι σχέσεις αυτές είναι ήδη γνωστές σε ολόκληρο τον κόσμο.
Όποιο κι αν ήταν το κίνητρό του, ο Σιέ δεν είναι ο πρώτος που εκμεταλλεύεται την αβεβαιότητα γύρω από την ηγεσία της Βόρειας Κορέας.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...