Τελευταία νέα
Απάτη-μαμούθ μέσω ΜΚΟ: Έκλεβαν δωρεές για παιδιά με βαριές ασθένειες – Γνωστά ονόματα μεταξύ των δωρητών [εικόνες] Με όνομα βαρύ σαν ιστορία Χανιά: Κρανίο, οστά και γυναικεία ρούχα εντοπίστηκαν σε χωράφι – Πού στρέφονται οι έρευνες των Αρχών Σάββας Μιχαήλ στην «Εφ.Συν.»: «Το να ζεις δεν σημαίνει να επιβιώνεις. Εχει νόημα η ζωή πια» Δένδιας: Σε 34 μήνες η πλήρης επιχειρησιακή ετοιμότητα της «Ασπίδας του Αχιλλέα» – Στο 25% η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας Η εξέγερση των Σέρβων… Σε σοβαρή κατάσταση 20χρονη με βακτηριακή μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται διασωληνωμένη στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» Οι «νέες ιδέες» στο κλειστό παράθυρο του Κυπριακού Σοκαριστικό έγκλημα στη Μάνη: Σκότωσε τον αδελφό του για κτηματικές διαφορές «Ρεσιτάλ» αυταρχισμού από τη Ντόρα: Έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο απέναντι στους πολίτες ΣΥΡΙΖΑ: Στον Έβρο κλιμάκιο του κόμματος– Συναντήσεις με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς Καθηγητής Ιωαννιδης: «Οι άνθρωποι που κυβερνούν είναι βαθύτατα διεφθαρμένοι – Η δικαιοσύνη έχει γίνει περίγελος»
Libre.gr

Δένδιας: Η “Ασπίδα του Αχιλλέα” θα είναι ένα ενιαίο αμυντικό δίκτυο- Επιχειρησιακή ετοιμότητα σε 34 μήνες

Στην υλοποίηση της «Ασπίδας του Αχιλλέα» και στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων επικεντρώθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ. Όπως εξήγησε, το νέο αμυντικό σύστημα βρίσκεται ήδη σε φάση υλοποίησης, με πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα εντός 34 μηνών και συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας τουλάχιστον 25%.

«Η “Ασπίδα του Αχιλλέα” δεν είναι ένα ακόμη όπλο που αγοράζουμε από το ράφι, αλλά ένα δικτυοκεντρικό πλέγμα που διασυνδέει τα νέα συστήματα με όσα ήδη διαθέτουμε», ανέφερε.

Η αρχιτεκτονική περιλαμβάνει τα συστήματα David’s Sling, Barak MX και Spyder, προηγμένα ραντάρ και διασύνδεση με τα υφιστάμενα Patriot, αεροσκάφη, πλοία και αισθητήρες.

«”εγκέφαλος” του συνόλου είναι το εθνικό σύστημα διοίκησης και ελέγχου», υπογράμμισε, περιγράφοντας τη μετάβαση από το C4I στο C5ISRT.

Στο αντι-drone σκέλος εντάσσονται το ελληνικό σύστημα «Κένταυρος» και φορητά συστήματα εγχώριας παραγωγής.

Εξοπλισμοί και ελληνοτουρκικά

Στις προτεραιότητες της «Ατζέντας 2030» περιλαμβάνονται τα F-35, με πρώτες παραδόσεις το 2028, η αναβάθμιση 83 F-16 σε Viper, νέες φρεγάτες FDI και FREMM, ο εκσυγχρονισμός των MEKO και η ανάπτυξη αυτόνομων συστημάτων.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία με το MIT για τη θαλάσσια ρομποτική και στην επιδίωξη ανάπτυξης εγχώριων αυτόνομων πλατφορμών έως το 2030.

Για το τουρκολιβυκό μνημόνιο υποστήριξε ότι η κύρωσή του από τη Βεγγάζη δεν μεταβάλλει τον παράνομο χαρακτήρα του, ενώ επέκρινε τις διεκδικήσεις της «Γαλάζιας Πατρίδας».

«Η Ελλάδα είναι αδύνατον να αποδεχθεί ακρωτηριασμό εθνικής κυριαρχίας και απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων», τόνισε.

Σχετικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου, διευκρίνισε ότι δεν υπάγεται στην αρμοδιότητα του υπουργείου του, πλην της διαδικασίας έκδοσης NAVTEX.

Αυτοδυναμία και πολιτικές συνεργασίες

Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις, ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε ότι η αυτοδυναμία αποτελεί προγραμματική επιδίωξη της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να θέτει συγκεκριμένο εκλογικό ποσοστό.

Χαρακτήρισε πρόωρη τη συζήτηση για μετεκλογικές συνεργασίες, ενώ για τον Αντώνη Σαμαρά σημείωσε ότι, ως πρώην πρωθυπουργός, «νομιμοποιείται και δικαιούται να έχει τις απόψεις του».

ΝΔ: Αυτές είναι οι νέες υποψηφιότητες σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Αττική-Προεκλογική ετοιμότητα με περιοδείες, πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...