Τελευταία νέα
Μητροπολίτης Γαβριήλ για την ηθική της ηγεσίας στο Leaders of the Greek Economy: Η επιτυχία δεν μετριέται μόνο με την κερδοφορία Π. Λαφαζάνης (ΔΗ.Κ.Ε.Α.) : Σαρώνει τα εισοδήματα ο πληθωρισμός-Στο 5,6% τον Οκτώβριο-Άλμα 20% οι ενεργειακές τιμές-Εδώ και τώρα γνήσια ΑΤΑ σε μισθούς-συντάξεις Ράνια Αικατερινάρη στο Leaders of the Greek Economy: Ανθεκτικότητα, ασφάλεια, κυριαρχία – Οι τρεις έννοιες με αυξανόμενη σημασία Κόντρα Μαρκόπουλου – Μάντζου για τα κόκκινα δάνεια: «Μήπως γίνατε ΣΥΡΙΖΑ 2;» – «Εσείς ανέχεστε την ασυδοσία» Θεοδωρικάκος: Επενδύουμε στο επιστημονικό προσωπικό – Πάνω από 300 εκατ. ευρώ για έρευνα και υποδομές Κεραμέως στο Leaders of the Greek Economy 2026: 1.000 θέσεις τηλεργασίας θα επιδοτηθούν κατά 90% – Τι είπε για την τεχνητή νοημοσύνη Χατζηγιαννάκης: Το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ δείχνει ότι η πολιτική αλλαγή ξεκινά από την κοινωνία Ν. Ταχιάος: Προτεραιότητα η επέκταση του Μετρό στη βορειοδυτική Θεσσαλονίκη – Πρώτη Παράδοση του Flyover το 2027 Δένδιας στα εγκαίνια της νέας όψης του ΥΠΕΘΑ: Ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης των Ενόπλων Δυνάμεων [βίντεο] Champions League: Έπαιξε σαν «βασίλισσα» η ΑΕΚ, έχασε στο τέλος από τη Ρεάλ [βίντεο] Κωνσταντινίδης: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τον τουρισμό, αλλά αποφεύγει να απαντήσει ποιοι καρπώνονται τα κέρδη Η επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για το τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Αγνοεί τα ελληνικά νησιά, δεν έχει νομική ισχύ»
Efsyn.gr

Μιλένα Αποστολάκη: «Το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται από τον κ. Πιερρακάκη μαθήματα υπεύθυνης αντιπολίτευσης»

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, εξαπέλυσε η Μιλένα Αποστολάκη, κατά την επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και το ιδιωτικό χρέος.
«Μαθήματα υπευθυνότητας το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται από τον κ. Πιερρακάκη», υπογράμμισε, ενώ έκανε λόγο για «συγκινητική προσπάθεια διαχείρισης του πολιτικού κόστους της κυβέρνησης Μητσοτάκη» επισημαίνοντας ότι ο Υπουργός επιστρατεύτηκε στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής «φέρνοντας δήθεν δώρα».
«Γιατί σήμερα ανακαλύψατε την ανάγκη πολλαπλασιασμού των προστίμων και παρέμβασης στο επιτόκιο του εξωδικαστικού μηχανισμού;», διερωτήθηκε, υπενθυμίζοντας τις προηγούμενες εξαγγελίες του υπουργού με βίντεο που είχε αναρτήσει παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο στις 3 Οκτωβρίου.
Κατηγόρησε παράλληλα τον κ. Πιερρακάκη ότι επιχείρησε να αναζωπυρώσει τον μνημονιακό δικομματισμό, αποφεύγοντας την ουσιαστική αντιπαράθεση για το ιδιωτικό χρέος. «Τσίπρας και Μητσοτάκης υπήρξαν και οι δυο πολύ αποτελεσματικοί για την ίδρυση και ασύδοτη λειτουργία  funds και servicers», επισήμανε.
«Νίκη» η απόσυρση του άρθρου 23
Χαρακτήρισε την απόσυρση του άρθρου 23 «σημαντική κοινοβουλευτική νίκη στα έδρανα της Βουλής όπου και συντελέστηκε», Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ απέρριψε ως ψευδή τον ισχυρισμό του Υπουργού ότι η επίμαχη διάταξη δεν δυσχέραινε τη θέση των οφειλετών. Όπως εξήγησε, η μετατροπή μιας ιδιωτικής συμφωνίας ρύθμισης σε εκτελεστό τίτλο στερούσε από τους δανειολήπτες ένα κρίσιμο στάδιο δικαστικής προστασίας. «Τα στάδια της δικαστικής προστασίας δεν αποτελούν γραφειοκρατικό στάδιο», υπογράμμισε.
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης δεν αίρει τον προσχηματικό χαρακτήρα της κυβερνητικής επίκλησης της προστασίας των δανειοληπτών, καθώς παραμένουν σοβαρές προβληματικές ρυθμίσεις. Ειδικότερα, η κυβέρνηση διατηρεί αντίστοιχη πρόβλεψη στον εξωδικαστικό μηχανισμό, για την κατάργηση της οποίας το ΠΑΣΟΚ καταθέτει τροπολογία.
Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής, επισήμανε ότι το 2025 καταγράφηκαν 25.565 ολοκληρωμένοι πλειστηριασμοί κατοικιών και κατοικιών με οικόπεδο, έναντι 4.536 το 2021, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παρέμεναν στα 78,4 δισ. ευρώ.
Επέκρινε επίσης την κατάργηση του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος, τις προκαταβολές έως 15% για τη ρύθμιση οφειλών,  τη μη εφαρμογή της απόφασης 6/2026 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και το κερδοσκοπικό επιτόκιο που η κυβέρνηση επιβάλλει για τη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ
Η Μιλένα Αποστολάκη ζήτησε να εισαχθεί άμεσα προς συζήτηση στη Βουλή η ολοκληρωμένη πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για το ιδιωτικό χρέος, με προστασία της κύριας κατοικίας, αναμόρφωση του εξωδικαστικού μηχανισμού και 120 δόσεις.
Υπογράμμισε ότι σήμερα συγκρούονται δύο διακριτές προγραμματικές προτάσεις, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, που διευκολύνει τα funds και τους servicers, και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, που εξασφαλίζει πραγματική δεύτερη ευκαιρία στους οφειλέτες.
«Η ουσιαστική προστασία των δανειοληπτών παραμένει ζητούμενο. Και γι’ αυτήν θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, μέσα και έξω από τη Βουλή», κατέληξε.
 
 

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...