Η μετάβαση σε εναλλακτικά καύσιμα πλοίωνθα είναι το θέμα του φόρουμ έρευνας και ανάπτυξης που διοργανώνει στη Σιγκαπούρη ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τον ΙΜΟ, η μετάβαση σε εναλλακτικά καύσιμα είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων του αναφορικά με την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, αλλά εισάγει επίσης νέους και σύνθετους κινδύνους αντιμετώπισης της ρύπανσης. «Η ενίσχυση της παγκόσμιας ετοιμότητας μέσω της έρευνας, της καινοτομίας και της συνεργασίας αποτελεί επομένως κρίσιμη προτεραιότητα» σημειώνει.
Το φόρουμ θα ασχοληθεί με τα κρίσιμα κενά γνώσης και ικανοτήτων στην αντιμετώπιση διαρροών που αφορούν εναλλακτικά καύσιμα πλοίων (υγροποιημένο φυσικό αέριο, υγροποιημένο προπάνιο, μεθανόλη, αμμωνία, υδρογόνο, βιο/ηλεκτρονικά καύσιμα). Θα πραγματοποιηθεί την ίδια εβδομάδα που γιορτάζεται από τον ΙΜΟ η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας 2026-2027, με θέμα «Από την πολιτική στην πράξη: Ενισχύοντας τη ναυτιλιακή αριστεία». Σε συνεργασία με τη Σιγκαπούρη και την Κίνα, θα συγκαλέσει παγκόσμιους εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και τα μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμενα κράτη, για την προώθηση της επιστημονικής ετοιμότητας και αντιμετώπισης των διαρροών εναλλακτικών καυσίμων.
Διαβάστε περισσότερα
Efsyn.gr
