Τελευταία νέα
Ντόρα Μπακογιάννη: “Τα Χανιά αναπτύσσονται δυναμικά” Χίος: Τιμητική διάκριση στον Δημήτρη Μελισσανίδη για την προσφορά του στον Ποντιακό Ελληνισμό και την Ορθοδοξία ΗΠΑ: Πρώτο χτύπημα μετά τις νέες κυρώσεις στο Ιράν – Εκτός χρηματοπιστωτικού συστήματος θυγατρική αιγυπτιακής τράπεζας Η κατάρρευση του «Project Ot» της Meta: Μια προσωρινή… ανθρώπινη νίκη Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Νέα άδεια λειτουργίας σε δύο από τα ιδρύματα που είχε ακυρώσει το ΣτΕ Τουρκία: Μήνυμα ενότητας προς τον μουσουλμανικό κόσμο έστειλε ο Ερντογάν – Ζητεί συμμαχίες και λιγότερες διαμάχες στο Ισλάμ Η μεγάλη ληστεία της κυβέρνηση Μητσοτάκη Οδυνηρή ήττα για την εθνική μπάσκετ – Δυσκόλεψε η πρόκριση στο Μουντομπάσκετ Νεπάλ: Κίνδυνος νέων φονικών πλημμυρών – Εκτοξεύθηκε στους 2.500 ο αριθμός των αγνοουμένων [βίντεο] Αγριεύει η κόντρα Μαρινάκη-Ακρίτας Σχολείο στο σπίτι, ανισότητα στην τάξη Π. Μαρινάκης: Ο Αλέξης Τσίπρας είναι “πρωθυπουργός των μουσαμάδων”
Efsyn.gr

Οι «απόβλητοι των διακοπών»

Τα ζητήματα της κοινωνικής ανισότητας, της ακρίβειας και της στεγαστικής κρίσης φέρνουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση της Ν.Δ. σε κάθε σχετική ανακοίνωση στοιχείων της Eurostat, της ΕΛΣΤΑΤ και της ΤτΕ. Όμως όλα αυτά έχουν ποικίλες συνέπειες σε πολλά πεδία. Μία από αυτές είναι η αδυναμία υψηλού -και διαρκώς υψηλότερου χρόνο με τον χρόνο- ποσοστού των Ελλήνων και Ελληνίδων που αδυνατούν να κάνουν έστω και μία εβδομάδα διακοπές μακριά από το σπίτι.
Το 2024 το ποσοστό αυτό ήταν ήδη 43%. Το 2026 έχει ανέβει στο 50%. Με το νέο κύμα πληθωρισμού που πυροδοτούν οι υψηλές τιμές καυσίμων εξαιτίας του πολέμου στη Μ. Ανατολή, ακόμη και αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις ότι αυτό θα είναι ηπιότερο του 2022 και δεν θα διαρκέσει πέραν του έτους, είναι βέβαιο ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί περαιτέρω.
Είναι οι «απόκληροι» των διακοπών, μια κατηγορία του ελληνικού πληθυσμού που τείνει πλέον άμεσα να γίνει κοινωνική πλειονότητα.
Και αφού τα κυβερνητικά στελέχη δεν μπορούν πια να διαψεύδουν το προφανές και αδιαμφισβήτητο με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, άρχισαν οι έχουσες και έχοντες εγνωσμένη τόλμη ή απλώς περίσσεια κυνισμού να κάνουν δηλώσεις εμπνευσμένες από τη… Μαρία Αντουανέτα.
Τον Αύγουστο του 2024 η Σοφία Βούλτεψη, σχολιάζοντας τα στοιχεία βάσει των οποίων πολλοί Έλληνες αδυνατούσαν να κάνουν διακοπές στα νησιά λόγω ακρίβειας και υψηλών ακτοπλοϊκών, είπε μεταξύ άλλων:
«Οι άνθρωποι βρίσκουν διεξόδους (…) Μπορεί να πάνε στο χωριό, να πάνε στην ενδοχώρα. Στα νησιά σίγουρα υπάρχει ένα ζήτημα και πρέπει να βρεθούν περισσότερες λύσεις».
Στις 31 Μαΐου 2026, ο Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας τα στατιστικά στοιχεία για τη φτώχεια και τις συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα, ζήτημα σαφώς «συνώνυμο» με την αδυναμία διακοπών μακριά από το σπίτι, δήλωσε στο πλαίσιο διαδικτυακού podcast: «Είσαι στην Ελλάδα, είσαι σε αυτή τη χώρα. Εγώ σου λέω είσαι πάμφτωχος. Είσαι αυτό που λες στα όρια της φτώχειας στην Ελλάδα. Και είσαι στην Αθήνα και έχεις δίπλα σου το Φάληρο να πας να κάνεις μπάνιο στη θάλασσα τσάμπα».
Στο ίδιο απόσπασμα συνέχισε συγκρίνοντας την Ελλάδα με τη Σουηδία και λέγοντας ότι στην Ελλάδα «ανοίγεις το παράθυρο και είναι χαρά Θεού».
Ευτυχώς που ακόμη ο ήλιος είναι… κοινό αγαθό, που η Ελλάδα έχει μεγάλη ακτογραμμή και που για αρκετούς υπάρχει ακόμη το «σπίτι στο χωριό», διότι όσο εξαρτιόταν από την κυβερνητική πολιτική, οι Έλληνες και Ελληνίδες έγιναν «απόβλητοι των διακοπών»…

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...