Τελευταία νέα
Τζέικοπ Νίστρουπ: «Δεν έχω όνειρα, έχω στόχους» Νέο μάθημα σε Γυμνάσια και Λύκεια από τον Σεπτέμβριο – Πώς θα διδάσκεται Και επίσημα στην ΕΛ.Α.Σ. ο Συμεών Κεδίκογλου Κασσελάκης προς Κέντρο: «Οι πόρτες είναι ανοιχτές» – Μένει να βρεθεί ποιος θα μπει… Χαλκιδική: Κάηκε το σύμπαν, αλλά μετράνε τα ακίνητα που σώθηκαν Μύκονος: Δύο συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών – Χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητο για «καβάτζα» Κολυδάς για την ομίχλη στις Κυκλάδες: «Δεν πρόκειται για sea smoke» – Η εξήγηση που έδωσε Κρήτη: Διάσωση 50 προσφύγων και μεταναστών ανοιχτά των Καλών Λιμένων Ακρίτα: «Ξέρεις πόσα πλήρωσες από την τσέπη σου για τη χλιδάτη δεξίωση του Τασούλα;» Τα χαμηλά περιθώρια κέρδους δεν σημαίνουν χαμηλή κερδοφορία Πληρώνουμε ακριβότερα για να αποδεικνύεται ότι «η οικονομία πάει καλά» Θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός: η νομική δύναμη της Ελλάδας στο Αιγαίο
Libre.gr

Σχοινάς:Η αλιεία δεν αφορά μόνο περιβαλλοντικούς στόχους, συνδέεται άμεσα με την επισιτιστική ασφάλεια

Με μήνυμα ότι η θαλάσσια πολιτική δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στους περιβαλλοντικούς στόχους, αλλά πρέπει να στηρίζει και τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στη θάλασσα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μαργαρίτης Σχοινάς συμμετείχε στο «European Maritime Day 2026», στη Λεμεσό.

   Όπως σημείωσε ο Έλληνας υπουργός,η βιωσιμότητα των θαλασσών δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τη βιωσιμότητα των ίδιων των παράκτιων κοινωνιών, επισημαίνοντας ότι η αλιεία δεν αφορά μόνο περιβαλλοντικούς στόχους, αλλά συνδέεται άμεσα με την επισιτιστική ασφάλεια, την κοινωνική συνοχή και τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

   Υπογράμμισε ότι η Ευρώπη οφείλει να αντιμετωπίζει τη θαλάσσια πολιτική με ολοκληρωμένο τρόπο, συνδέοντας την προστασία των οικοσυστημάτων με τη στήριξη της παραγωγής, των τοπικών κοινωνιών και της γαλάζιας οικονομίας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο γεωπολιτικών ανακατατάξεων και αυξημένων πιέσεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

   Ο κ. Σχοινάς στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη για ισχυρά, ευέλικτα, απλά και καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία θα στηρίζουν στην πράξη τους ανθρώπους της θάλασσας και τις παράκτιες οικονομίες. Όπως σημείωσε, το νέο «Ocean Pact» πρέπει να συνδυάζει την περιβαλλοντική φιλοδοξία με τον οικονομικό ρεαλισμό και την κοινωνική συνοχή.

   Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη μικρή παράκτια αλιεία, επισημαίνοντας ότι για χώρες όπως η Ελλάδα δεν αποτελεί απλώς οικονομική δραστηριότητα, αλλά στοιχείο κοινωνικής συνοχής, τοπικής ανάπτυξης και πολιτιστικής ταυτότητας των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών.

   Στο ίδιο πλαίσιο, ανέδειξε την ανάγκη επαρκούς χρηματοδοτικής στήριξης για τον εκσυγχρονισμό και την ενεργειακή μετάβαση του αλιευτικού στόλου, την ανθεκτικότητα των παράκτιων κοινοτήτων και τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας της Ευρώπης, σε μια περίοδο αυξημένων γεωπολιτικών και κλιματικών πιέσεων.

   Τέλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στη σημασία ενίσχυσης της καταπολέμησης της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας, στη στήριξη της ενεργειακής μετάβασης του στόλου και στην ανάπτυξη βιώσιμων υδατοκαλλιεργειών.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...