Περιορίζεται νομοθετικά στις 20 Νοεμβρίου, η πρακτική των πιστωτικών ιδρυμάτων να λαμβάνουν επ’ αόριστον υπόψη το ιατρικό ιστορικό των καρκινοπαθών, ως επιβαρυντικό παράγοντα για την ασφαλιστική τους κάλυψη σχετικά με τομείς της καταναλωτικής πίστης.
Μέχρι τώρα η πρακτική αυτή εφαρμοζόταν χωρίς χρονικό περιθώριο, δηλαδή επ’ αόριστον μετά από την ολοκλήρωση της θεραπείας του ασθενούς.
Σήμερα Δευτέρα στο πλαίσιο συνάντησης των υπουργών Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη και Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) Γιώργο Καπετανάκη, συζητήθηκε ο επικείμενος περιορισμός της πρακτικής αυτής μόνο στα πέντε πρώτα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας του ασθενούς («Δικαίωμα στη Λήθη για τους ανθρώπους με καρκίνο»), ένας περιορισμός ο οποίος πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή στις 20 Νοεμβρίου.
Ο περιορισμός της πρακτικής στα πέντε έτη ψηφίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες, με πρώτο χρονικό θέσης σε εφαρμογή, τον Νοέμβριο 2026.
Μιλώντας για τη νομική κατοχύρωση και εφαρμογή στην πράξη, του «Δικαιώματος στη λήθη», ο κ. Πιερρακάκης σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκανε λόγο για «μια πολύ σημαντική ρύθμιση» η οποία «αποτελεί ορόσημο για την ισότιμη πρόσβασή τους σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, μετατρέποντας μια μέχρι πρότινος εθελοντική δέσμευση των αγορών σε υποχρεωτικό νόμο».
«Από τις 20 Νοεμβρίου βάζουμε τέλος σε μια μεγάλη αδικία» υπογράμμισε καθώς, όπως εξηγεί, «πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, η προηγούμενη διάγνωση καρκίνου δεν θα λαμβάνεται πλέον υπόψη για ασφαλιστική κάλυψη που συνδέεται με τομείς της καταναλωτικής πίστης». Παράλληλα επισήμανε ότι «ενώ η ευρωπαϊκή Οδηγία έδινε περιθώριο έως και 15 χρόνια, στην Ελλάδα επιλέξαμε το Δικαίωμα στη Λήθη να ισχύει ήδη από τα 5 χρόνια».
«Κάναμε ένα πρώτο, σημαντικό βήμα. Τώρα θέλουμε να πάμε παραπέρα: να διευρύνουμε το Δικαίωμα στη Λήθη» τόνισε εξάλλου, καταλήγοντας ότι «η νίκη απέναντι στον καρκίνο πρέπει να σηματοδοτεί μια πραγματικά νέα αρχή. Χωρίς το παρελθόν να γίνεται εμπόδιο στο μέλλον. Χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς».
Σε δική του ανάρτηση ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε: «Μαζί με τον Κυριάκο Πιερρακάκη συναντηθήκαμε σήμερα με τον πρόεδρο της ΕΛΛΟΚ – Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, Γιώργο Καπετανάκη. Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν η εφαρμογή του Δικαιώματος στη Λήθη για ανθρώπους με ιστορικό καρκίνου, μιας πολύ σημαντικής ρύθμισης που θέσπισε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων πριν από λίγες εβδομάδες.
»Από τις 20 Νοεμβρίου βάζουμε τέλος σε μια μεγάλη αδικία. Πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, η προηγούμενη διάγνωση καρκίνου δεν θα λαμβάνεται πλέον υπόψη για ασφαλιστική κάλυψη που συνδέεται με τομείς της καταναλωτικής πίστης. Κι ενώ η ευρωπαϊκή Οδηγία έδινε περιθώριο έως και 15 χρόνια, στην Ελλάδα επιλέξαμε το Δικαίωμα στη Λήθη να ισχύει ήδη από τα 5 χρόνια.
»Κάναμε ένα πρώτο, σημαντικό βήμα. Τώρα θέλουμε να πάμε παραπέρα: να διευρύνουμε το Δικαίωμα στη Λήθη. Γιατί η νίκη απέναντι στον καρκίνο πρέπει να σηματοδοτεί μια πραγματικά νέα αρχή. Χωρίς το παρελθόν να γίνεται εμπόδιο στο μέλλον. Χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς».
Διαβάστε περισσότερα
