Τελευταία νέα
Σερβία και Βραζιλία έδειξαν ότι κάτι κινείται: Δύο νίκες της δημοκρατίας, μία ήττα του τραμπισμού Η Ευρώπη των ναυαγίων και τα όρια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης Μαρουσάκης: Σε δύο φάσεις η κακοκαιρία – Οι περιοχές που θα πληγούν, με τι καιρό θα γίνουν οι παρελάσεις Pizza Fan: Απολογείται σήμερα ο ιδιοκτήτης και άλλοι 12 κατηγορούμενοι Βραζιλία: Αιφνιδιάστηκαν οι «δυνάμεις της αγοράς» ΝΔ: Τα ονόματα των νέων αναπληρωτών εκπροσώπων Τύπου Ανάλυση CNN για Ισραήλ: Το διακύβευμα της κάλπης και ο βασικός αντίπαλος του Νετανιάχου Όταν τελειώνει η παρέλαση, τι μένει από την Ιστορία; Το Ντιβάνι της Ημέρας: Η φοροδιαφυγή ως κοινωνικό σύμπτωμα Δένδιας: Μετασχηματίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις για να προστατεύουν την πατρίδας μας Χρύσα Ρώπα για Μητσοτάκη: Δεν τον θεωρώ ταλαντούχο – Φαίνεται ότι δεν ήταν δική του επιθυμία» Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την ουραγό Αρμάνι – Χωρίς Φουρνιέ, Μοντέρο ο Ολυμπιακός στην Τουρκία
Indicator.gr

Τα σύγχρονα οπλικά συστήματα στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου: Από τον «Κένταυρο» έως την «Ασπίδα του Αχιλλέα»

Τα σύγχρονα οπλικά συστήματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία αναμένονται στην αυριανή στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, παρουσίασε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, Γιώργος Καμπάς, σε συνέντευξή του στο ΕΡΤnews.
Πρόκειται για συστήματα που ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες και ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των στρατιωτικών επιχειρήσεων, από τον ανεφοδιασμό στο πεδίο της μάχης έως την επιτήρηση, την αντιμετώπιση drones και την αντιαεροπορική άμυνα.

Μη επανδρωμένα οχήματα για στρατιωτικό ανεφοδιασμό
Ανάμεσα στα συστήματα που θα παρουσιαστούν στο κοινό περιλαμβάνονται τηλεχειριζόμενα, μη επανδρωμένα οχήματα, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν πυρομαχικά, τρόφιμα, ανταλλακτικά και άλλα απαραίτητα εφόδια προς τις δυνάμεις στην πρώτη γραμμή.
Ορισμένα από αυτά διαθέτουν δυνατότητα μεταφοράς φορτίου έως και 600 κιλών. Η χρήση τους μπορεί να περιορίσει την έκθεση του προσωπικού σε επικίνδυνες περιοχές, καθώς ο ανεφοδιασμός πραγματοποιείται χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν στρατιώτες στο συγκεκριμένο σημείο.

Τα ελληνικής κατασκευής περιφερόμενα πυρομαχικά
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα περιφερόμενα πυρομαχικά, γνωστά και ως drones αυτοκτονίας ή «καμικάζι». Αυτά μεταφέρουν εκρηκτική κεφαλή, κατευθύνονται προς προκαθορισμένο στόχο και καταστρέφονται κατά την πρόσκρουση, χωρίς να επιστρέφουν στη βάση τους.
Στην παρουσίαση έγινε αναφορά σε ελληνικής κατασκευής σύστημα, το οποίο, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα άνω των 150 χιλιομέτρων την ώρα. Το μικρό μέγεθος τέτοιων συστημάτων μπορεί να δυσχεράνει τον εντοπισμό τους από τα ραντάρ, ανάλογα με τις συνθήκες και τις δυνατότητες των συστημάτων επιτήρησης.
Η ευρεία χρήση μικρών drones και περιφερόμενων πυρομαχικών στον πόλεμο στην Ουκρανία έχει αναδείξει τον καθοριστικό ρόλο τους στις σύγχρονες επιχειρήσεις, καθώς μπορούν να πλήξουν οχήματα, θέσεις μάχης και άλλους στόχους.
«Κένταυρος»: Το ελληνικό σύστημα αντιμετώπισης drones
Σημαντική θέση στην παρουσίαση είχε το σύστημα «Κένταυρος», ελληνικής κατασκευής, το οποίο σχεδιάστηκε για την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Το σύστημα αυτό έχει χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ έχει προσελκύσει ενδιαφέρον από άλλες χώρες. Η λειτουργία του βασίζεται, μεταξύ άλλων, στην παρεμβολή στα σήματα GPS και στην επικοινωνία μεταξύ ενός drone και του χειριστή του, με στόχο να διαταράξει ή να ακυρώσει τη λειτουργία του.

Προβλέπεται η εγκατάστασή του σε φρεγάτες και άλλα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ εξετάζεται και η αξιοποίησή του σε χερσαίες θέσεις. Η αντιμετώπιση των drones έχει γίνει πλέον βασική προτεραιότητα για τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς η χρήση τους έχει αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα στο πεδίο της μάχης.
Πύραυλοι κατά πλοίων και προηγμένα οπλικά συστήματα
Παράλληλα, αναμένονται πύραυλοι Exocet κατά πλοίων, οι οποίοι μπορούν να εκτοξεύονται τόσο από ναυτικές πλατφόρμες όσο και από χερσαία συστήματα, ανάλογα με τον τύπο τους. Αυτά τα όπλα αποτελούν μέρος του ευρύτερου εκσυγχρονισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με έμφαση στην ενίσχυση των δυνατοτήτων προσβολής στόχων σε ξηρά και θάλασσα.

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη για επιτήρηση και αναγνώριση
Στα σύγχρονα οπλικά συστήματα συμπεριλαμβάνονται επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Patroller που προορίζονται για αποστολές επιτήρησης και αναγνώρισης. Τα συστήματα αυτά μπορούν να παραμένουν στον αέρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, συλλέγοντας πληροφορίες και μεταδίδοντάς τες σε άλλες μονάδες. Τα δεδομένα που συγκεντρώνουν μπορούν να αξιοποιηθούν από αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και μονάδες του Στρατού Ξηράς, ενισχύοντας την εικόνα που έχουν οι στρατιωτικές δυνάμεις για την κατάσταση στο πεδίο επιχειρήσεων.
Παράλληλα, έγινε αναφορά σε μη επανδρωμένο αερόχημα με δυνατότητα κατακόρυφης απογείωσης και προσγείωσης, το οποίο μπορεί να επιχειρεί σε αποστάσεις έως και 200 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την παρουσίαση, με σκοπό τη μεταφορά πληροφοριών και στοιχείων για πιθανούς στόχους.
Η αντιαεροπορική άμυνα και η «Ασπίδα του Αχιλλέα»
Δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα αντιαεροπορικά συστήματα που εντάσσονται στο σχεδιασμό για την πολυεπίπεδη προστασία της χώρας, στο πλαίσιο της αποκαλούμενης «Ασπίδας του Αχιλλέα».
Πρόκειται για κινητό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας που διαθέτει ραντάρ για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση στόχων, καθώς και πυραύλους για την αναχαίτισή τους. Η εμβέλεια εντοπισμού του φτάνει έως τα 150 χιλιόμετρα, ενώ η εμπλοκή στόχων μπορεί να πραγματοποιείται σε διαφορετικές αποστάσεις, ανάλογα με τον τύπο του πυραύλου.
Το συγκεκριμένο σύστημα χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα επίπεδα της ευρύτερης αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής προστασίας, η οποία περιλαμβάνει επίσης δυνατότητες αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Αυτά μπορούν να μετακινούνται και να αναπτύσσονται σε διαφορετικές θέσεις, στοιχείο που αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την προστασία των νησιών και κρίσιμων υποδομών.
Τα νέα συστήματα αναμένονται να παρουσιαστούν στον κόσμο κατά τη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, αναδεικνύοντας την κατεύθυνση στην οποία κινούνται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με έμφαση στα μη επανδρωμένα μέσα, τις ηλεκτρονικές παρεμβολές και την πολυεπίπεδη άμυνα.
The post Τα σύγχρονα οπλικά συστήματα στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου: Από τον «Κένταυρο» έως την «Ασπίδα του Αχιλλέα» appeared first on The Indicator.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...